Бойко е бреме вече и за ГЕРБ

Най-четени

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя),...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на...

Искането за сваляне на имунитета на Борисов и евентуалното му изправяне пред съда заради „Барселонагейт“ може да катализира промени в ГЕРБ, които да удължат живота на формулата Денков-Габриел.

Депутатският имунитет на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов се превръща в бреме както за ПП-ДБ – партньорите на ГЕРБ-СДС в изпълнителната власт, така и за партията на самия Борисов. В ПП-ДБ изглежда се опасяват, че ако подкрепят свалянето на имунитета на Борисов, сделката за ротационни правителства с ГЕРБ може да се разпадне. Тези страхове имат основания. Ала не трябва да се изключва и противоположното развитие: искането за сваляне на имунитета на Борисов и евентуалното му изправяне пред съда заради „Барселонагейт“ да катализира промени в ГЕРБ, които да удължат живота на формулата Денков-Габриел.

Мисля, че всички народни представители, чиито имунитети са поискани от прокуратурата, включително Кирил Петков, трябва се откажат доброволно, и то час по-скоро от тях. Човек, чиято съвест е чиста, няма от какво да се притеснява в съда.

Що се отнася до аргументите, с които Борисов и ГЕРБ пазят имунитета му – за мен те не са убедителни. Да, искането за сваляне на имунитета идва от Иван Гешев – първия български главен прокурор, отстранен предсрочно от поста с указ на президента. Но това не означава, че обезпокоителните факти, изнесени по „Барселонагейт“, не трябва да бъдат проверени – потвърдени или отхвърлени пред Темида.

Протакането изглежда все по-неоправдано

Гешев едва ли може да бъде морален стожер. Убеден съм обаче, че в България има достатъчно почтени, компетентни прокурори, съдии и следователи, които да се заемат със случая. Това, че дълго време въпросната афера не се разследваше, а имунитетът на Борисов не бе поискан от никого, не означава, че сега вече е късно. Протакането на въпроса за имунитета от 49-тото Народно събрание изглежда все по-неоправдано.

Както от партията на Борисов, така и от ПП-ДБ твърдят, че кабинетът „Денков“ не е на ГЕРБ, а само на ПП. Ако това наистина е така, какво пречи на парламента да свали този имунитет? Решението се взима с обикновено мнозинство.

В сегашната ситуация упорството на Борисов, който не желае сам да се откаже от имунитета си на фона на все по-подплатените с факти съмнения в неговата почтеност, превръща трикратния бивш премиер във воденичен камък, увиснал на шиите на ПП-ДБ и ГЕРБ.

Разбира се, ако ПП-ДБ, влизайки в конфликт с ГЕРБ, подкрепят свалянето на имунитета на Борисов, цялата конструкция „Денков“ рискува да рухне. Нима обаче ПП-ДБ искат да се превърнат в лична гвардия на Борисов?

Възможно ли в ГЕРБ да се пречистят сами?

Все пак има и друг вариант: вътре в ГЕРБ да пожелаят да се освободят от Борисов в името на запазването на изпълнителната власт – на една по-дълга и може би по-чиста перспектива пред кабинета.

Сценарият за дворцов преврат в ГЕРБ не е особено вероятен. Но ако той се реализира, ако ГЕРБ решат да се обновят и пречистят сами, това ще бъде знак за същинска трансформация. Вместо да задушат  промяната, да я покварят – от което се боят тези, които са скептични към формулата Денков-Габриел, защото я смятат за неестествена – ГЕРБ наистина ще станат част от нейния отбор.

Едно правителство, ръководено от принципа за върховенството на правото, струва повече от депутатския имунитет на човек, замесен в десетки скандали.

Автор: Петър Чолаков, Deutsche Welle

Заглавието е на редакцията.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви)...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична...

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар, когото Исус възкресява. Лазаровден се празнува...

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел...

Вижте още