Вече и у нас: Плаж предлага 200 лв. цена за чадър и шезлонг това лято

Най-четени

България отбелязва националния си празник

България отбелязва националния си празник – 3 март и 146-ата годишнина от Освобождението от османско иго. В цялата страна днешният...

Защо Русия се държи така към България?

Отношението на Русия към България и българите открай време съдържа следните основни съставки: имперска арогантност, груби исторически лъжи, сладникава...

Коментар: И все пак България върви към по-добро

Въпреки всички обществени безпокойства, тревоги и оплаквания, може със сигурност да се твърди, че България все пак върви към...

Златна сянка ни очаква на някои от плажовете по Черноморието това лято. Това показват резултатите от първите проведени от Министерството на туризма търгове за отдаване под наем. В същото време по действащите договори наематели и концесионери калкулират инфлацията и бързат да наваксат загубите, които претърпяха по време на двете години ковид-пандемия. 

 

 

Близо 50 плажа планира да отдаде под наем туристическото министерство, като почти всеки ден се провеждат по няколко търга, съобщава специализираният сайт travelnews.

Най-висока наемна цена до момента е постигната за плажове Перла 1 и Перла 2 в община Приморско – 631 080 лв. с ДДС на година. Спечелилият наемател е предложил цена от невероятните 100 лв. за чадър и също толкова за шезлонг.

В сключения вече договор за наем на плаж “Младост ММЦ Приморско“ предвидената цена за чадър и шезлонг е 50 лв. Наемателят на морски плаж „Минерален басейн Север“ във Варна ще продава комплекта за 30 лв.

Посочените цени са таванът, който не трябва да бъде надхвърлян, и е възможно наемателите реално да предложат по-евтина услуга това лято.

Още при представянето на приоритетите си за този мандат служебният министър на туризма Илин Димитров обяви, че ще отдава плажовете под наем, а не на концесия. Според него при наема може да се осъществява по-качествен контрол върху тези, които са избрани да стопанисват плажните ивици, отколкото върху концесионерите. Причината е, че наемите са за 5 години, докато концесиите – за 15-20 години. „Годишните цени за наем са се повишили над 7 пъти заради прозрачните процедури“, похвали се пред travelnews министър Димитров.

 

 

Цените на плажните услуги ще се повишат и по действащите концесионни и наемни договори. В тях има клауза, че дължимите годишни такси към Министерството на туризма се индексират спрямо инфлацията за предходната година, т.е. ще нараснат с около 16%. Това увеличение автоматично ще бъде калкулирано в цената на чадърите и шезлонгите това лято, стига концесионерите или наемателите да не са достигнали максималните стойности, определени в договорите. 

„Всичко зависи на каква стойност концесионерът е продавал до момента. Ако на даден плаж е постигнат тавана през изминалия сезон, няма да има опция да увеличи цените на плажните принадлежности“, обясни Симеон Цветков, председател на Асоциацията за развитие на дейностите по управление на морските плажове.

От асоциацията обсъждат да предложат на държавата да не индексира с инфлацията годишното концесионно възнаграждение за 2023 г. Това ще даде глътка въздух за концесионерите, които няма да може да вдигнат цените заради достигнати тавани. В същото време останалите ще може да задържат без промяна цените на плажните услуги.

Очертава в курортите Слънчев бряг и Златни пясъци, в Несебър и Поморие чадър и шезлонг да струват между 10 и 15 лв. за брой. Незначително повишение се очаква в по-малките курорти – при тях шезлонг и чадър на плажа ще бъдат с цена 6-7 лв., в сравнение с цени от 5 лв. за 2022 г., посочи Цветков.

 

 

„Цени от 6-7 лева за чадър или шезлонг вече не са актуални. Когато сме сключвали договори преди 6-7 години никой не е предвиждал, че ще има такава инфлация. Миналата година плащахме 3.60 лв. за кубик вода, тази година – 5.40 лв. По-големи са разходите за охрана, спасители и медицински екипи“, коментира Нова нюз Николай Димитров, концесионер на плажа в Крайморие.

Затова от другата браншова организация – Асоциацията на концесионерите на морски плажове, ще предложат на Министерство на туризма да намали концесионните възнаграждения тази година като със същия процент концесионерите обещават да намалят цените на плажните принадлежности. Подобна схема действаше през ковидните 2020 и 2021 г. Тогава половината от над 130 плажа в страната свалиха цените, като на места те бяха символични от 1 лев.

 

Източник: „СЕГА“

 

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

България отбелязва националния си празник

България отбелязва националния си празник – 3 март и 146-ата годишнина от Освобождението от османско иго. В цялата страна днешният...

Защо Русия се държи така към България?

Отношението на Русия към България и българите открай време съдържа следните основни съставки: имперска арогантност, груби исторически лъжи, сладникава сантименталност към "по-малкия брат". Нови...

Коментар: И все пак България върви към по-добро

Въпреки всички обществени безпокойства, тревоги и оплаквания, може със сигурност да се твърди, че България все пак върви към по-добро. Сочи го една новина,...

Шефът на Фронтекс: България е важен партньор, без нея не можем да пазим външните граници на Евросъюза

България е много важен партньор за нас, без нея не можем да пазим външните граници на ЕС. Имате пълна подкрепа за Шенген. Това коментира от...

Почина Славчо Пеев. Светъл път!

Големият български актьор Славчо Пеев почина на 84-годишна възраст. Тъжната вест обяви директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов.  "Отиде си Славчо Пеев! Светлина, Славе, и...

Вижте още