Родни абсурди: Шеф на комисия се оказа неграмотен, а член – дрогиран

Най-четени

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс...

Ангел Кунчев: До края на седмицата ще предложа да се обяви епидемия от коклюш

До края на седмицата ще предложа на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева да обяви епидемия...

Вотът не минава без куриози. Както винаги, в повечето случаи смешното се смесва с трагичното. 

БНТ разказа за председател на секционна комисия в „Столипиново“, който не може да чете и пише. И друг път са се случвали такива неща в ромските квартали, но с редовите членове на комисията. Цял неграмотен председател си е доста интересно. В продължение на няколко часа той се прикривал успешно. Накрая колегите му и избирателите забелязали, че не се справя с буквите и числата. След подаден сигнал до РИК е сменен. bTV пък прибави направо разтърсващ елемент в сагата. Самият мъж разказа пред телевизията, че не се е натискал за председател, а просто за член на комисията. Участвал на избори за четвърти път. Четял „малко“, със смятането се справял „горе-долу“. Бил завършил 8-и клас:

И друг случай претендира за „палмата“ на куриозите. Пак е от Пловдив. Става дума за член на секционна комисия, арестуван за употреба на наркотични вещества. Любопитно е, че бил спрян от полицията за рутинна проверка в Калояново, шофирайки на път за секцията. Тестът дал положителна проба. Комисията продължила работата без него.

В Асеновград пък се скарали двама членове на комисията. Единият забелязал как другия наднича зад машината и дава инструкции на гласуващите.

Пак БНТ съобщи за странна история в кърджалийското село Калинка. Хората там редовно гласували в секция, намираща се в… частен имот. Сега къщата принадлежала на български изселник от Бурса, който си идвал рядко. Човекът се съгласил да се ползва имота му. А се ползва, защото в селото липсва… обществена сграда. Няма кметство, магазин.  „Винаги е било в частен дом. Ние нямаме тук държавно общежитие или някаква друга сграда, където да проведем изборите. Винаги нашите избори са били в частни къщи. Дали е една или друга, почти през две години сменяме къщите“, обясни кметът Ахмед Мехмет.

А машина в добричкото село Стожер… изпуши. Буквално! Гъст дим се разстлал в помещението. Местните хора споделиха, че и на предишните вотове било така – електрическата инсталация била слаба.

**

Арести заради различен вид изборни престъпления извърши полицията днес. Най-тежък се очертава случаят в кърджалийското село Стремци, където е задържан председателят на подвижната секция. Той провеждал партийна агитация, а и имало край урната рекламни политически материали. Допускал и придружители. В тази връзка БТА уточни, че се издирва второ лице, което попълвало вместо избирателите бюлетините в подвижната секция. В момента полицията разследва случая. При влизането си в сградата на полицията в Кърджали задържаният отрече да е агитирал или попълвал бюлетини на други лица.

Арест имаше и в Горни Дъбник, Плевенско. Става дума за мъж на 68 години, купувал гласове. Заради същото в сливенския квартал „Надежда“  са „прибрани“ двама души след активно наблюдение. В Ловеч също е образувано досъдебно производство за изборна търговия, но засега без задържани.

ДАННИ

Вотът днес протича без сериозни нарушения, но пък опити за такива е имало предостатъчно в предишните дни. Това стана ясно от думи на вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев около 10 часа. Той разговаря с журналисти при гласуването си в пловдивска секция.

„През последните 24 часа няма постъпили сигнали за бомбени заплахи. Секциите бяха отворени навреме“, каза Демерджиев. После отчете данните до вчера: „Има задържани 114 човека до края на деня. Има образувани 133 досъдебни производства. Досъдебните производства са 100 процента повече спрямо предходните избори. Над 50% повече са задържаните. Повече са и опитите да се манипулира вота“. Според него съответно и полицията била по-активна. Провеждали се редица акции: „Не сме спрели. Както обещах, цяла седмица текат в редица градове и населени места. Ще продължат и след изборния ден“.

От началото на предизборната кампания до 13,00 часа на 02.04.2023 г. са образувани общо 719 преписки и 133 досъдебни производства за нарушения на политическите права на гражданите, сочат справките на прокуратурите от страната.

По Апелативни райони досъдебните производства, свързани с вота за народни представители, са разпределени, както следва: АП-София – 43; АП-Бургас – 29; АП-Пловдив – 18; АП-Варна – 28; АП-Велико Търново – 15. Привлечени в качеството на обвиняеми са 5 лица.

Във Върховна касационна прокуратура функционира дежурното звено от прокурори и служители, което обобщава постъпващата от прокуратурите в цялата страна информация. Граждани и организации могат да подават сигнали на електронните адреси на съответните прокуратури в страната, които са публикувани на интернет-страницата на ПРБ, добавят от държавното обиненение.

Продължава да функционира и Националното междуведомствено звено, което координира дейността на ПРБ и ДАНС за осигуряване на бърза и адекватна реакция за противодействие на престъпленията, свързани с изборния процес и законосъобразното провеждане на парламентарните избори, пишат оше от прокуратурата.

 

Източник: „СЕГА“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс прес. Рей направи това си изявление...

Ангел Кунчев: До края на седмицата ще предложа да се обяви епидемия от коклюш

До края на седмицата ще предложа на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева да обяви епидемия от коклюш, заяви пред журналисти...

Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев

Меглена Плугчиева изненадващо е подала оставка като съветник на служебния премиер Димитър Главчев, съобщава БНТ, а от Министерския съвет потвърдиха за БТА. Към момента...

Екатерина Михайлова: Външният министър стана ябълката на раздора, а това дава лош сигнал в чужбина

Предложението служебният премиер да поеме поста и на външен министър не е най-доброто. Съвместяването между премиера и позиция на външен министър е тежка задача...

Вижте още