В САЩ признават: Масовите стрелби сочат духовна криза с огромни мащаби

Най-четени

България отбелязва националния си празник

България отбелязва националния си празник – 3 март и 146-ата годишнина от Освобождението от османско иго. В цялата страна днешният...

Защо Русия се държи така към България?

Отношението на Русия към България и българите открай време съдържа следните основни съставки: имперска арогантност, груби исторически лъжи, сладникава...

Коментар: И все пак България върви към по-добро

Въпреки всички обществени безпокойства, тревоги и оплаквания, може със сигурност да се твърди, че България все пак върви към...

Масовите стрелби и моралният хаос свидетелстват за духовна криза с огромни мащаби. След всяка нова масова стрелба, след всяка поредна проява на насилие всички скърбим и се питаме „защо“ е станало така, но отказваме да приемем очевидния отговор, а именно, че сме прегърнали едно верую на егоизма, което системно дестабилизира отделните хора и доминира в обществените структури. По същество сме прегърнали лъжата, че всичко, което наистина има значение, сме самите ние, пише в коментарна статия в. „Вашингтон таймс“.

 

 

Анкета след анкета показва как се развива това културно прогниване. Скорошно проучване на „Уолстрийт джърнъл“ и Националния център за изследване на общественото мнение доста добре разкрива този упадък.

Само за 25 години американците до голяма степен са изоставили свързващите елементи и ценности, които някога са осигурявали някакво единство, като това се вижда в отслабващата подкрепа за патриотичните и религиозните ценности.

 

Според допитването около 38 процента от анкетираните казват, че патриотизмът е много важен за тях, а 39 процента – че религията е много важна. За сравнение през 1998 г., когато в проучване на „Уолстрийт джърнъл“ е бил зададен този въпрос, 70 процента са отговорили, че патриотизмът е много важен, а 62 процента – че религията е много важна, посочва вестникът.

Но това не са единствените тревожни показатели. Според социологическите данни едва 30 процента от американците в днешно време смятат, че да имаш деца е много важно, докато през 1998 г. този дял е бил 59 на сто. За съжаление, единственият приоритет, който е отбелязал ръст през последните 25 години, е свързан с доходите и финансите – 43 процента от американците сега казват, че парите са много важни за тях, докато през 1998 г. по този начин са мислели 31 процента, изтъква изданието.

Трагично е, че най-важните елементи, свързващи американците заедно, са омаловажавани, достойнствата на самоотвержеността и радостта от отглеждането на деца се пренебрегват, а алчността изглежда все повече се цени, коментира статията във „Вашингтон таймс“.

Определено обществото е в морален хаос. Единственият естествен въпрос, който човек може да си зададе, когато се сблъсква с такава ужасяваща реалност, е: „Как стигнахме дотук?“. Но ако сме честни, не е трудно да стигнем до отговора. Защото как може да очакваме децата да израстват с вяра в своята вътрешна ценност, с вяра в един любящ Бог, когато ги учим да вярват, че са просто някакви еволюционни случайности, безцелно образували се същества без връзка със създател, вложил смисъл в техния живот. Училищата премахнаха молитвата и я замениха с еволюционната теория и други подобни идеали, които не оставят много място за друго освен за себичността. Резултатът от това не засяга само междуличностните отношения, но и пречи на нашата способност да се свързваме с другите и да признаваме също и тяхната ценност, отбелязва изданието.

Колкото до патриотизма, днешните културни дебати в по-голямата си част се съсредоточават върху омаловажаване на миналото, без да се проявява интерес към контекста и без способност или желание да се видят сложността във всички събития. Колежите и университетите в много сфери не възпитават усещане за дълг или посветеност към нещо друго освен Аз-а, а медиите и Холивуд подхранват тази лудост, посочва вестникът.

Професорът по право в юридическия факултет на Университета на Мисисипи Роналд Ричлак изтъкна изчезването на сигурните неща, на които младите хора могат да разчитат. Той спомена, наред с други теми, масовото объркване около биологичния пол, като подчерта свързания с това хаос и разстройване. „Казва им се, че няма истина. Родителите не сключват брак, неродените деца са сбор от клетки, съвременният живот разрушава климата, мъжете могат да стават жени и обратно. Съвременното общество оставя отпечатък върху младежта и на мнозина им е трудно да се справят с това“, каза юристът.

Моралният хаос обхваща младите хора, подкопавайки верността и подхранвайки вредна незаинтересованост към патриотизма. Време е да има опомняне, да се измъкнем от лудостта и да вървим към някакво подобие на здрав разум, заключава статията.

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че е безсилен да направи нещо във връзка с насилието с огнестрелни оръжия в страната. Изказването му представлява забележително откровено признание, след като нападател уби шестима души, включително три деца, в училище в Нашвил, пише в. „Ню Йорк таймс“.

Според изданието това е остро и изненадващо изявление на Байдън, който по същество е вдигнал ръце пред един от най-трудните за решаване проблеми на американското общество.

Макар че политическата система продължава да е почти в безизходица повече от десетилетие във връзка с предприемането на значителни промени в законодателството за огнестрелните оръжия – въпреки новите и нови стрелби, президентът се опита да прехвърли бремето към членовете на Конгреса, които отказват да действат по въпроса. Демократите имаха мнозинство и в двете камари на Конгреса през първите две години от управлението на Байдън, но не успяха да прокарат забрана на нападателните огнестрелни оръжия, а сега всякакви усилия в тази посока почти със сигурност са обречени на провал, след като републиканците контролират Камарата на представителите, коментира вестникът.

 

(БТА, Илиян Могиларски)

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

България отбелязва националния си празник

България отбелязва националния си празник – 3 март и 146-ата годишнина от Освобождението от османско иго. В цялата страна днешният...

Защо Русия се държи така към България?

Отношението на Русия към България и българите открай време съдържа следните основни съставки: имперска арогантност, груби исторически лъжи, сладникава сантименталност към "по-малкия брат". Нови...

Коментар: И все пак България върви към по-добро

Въпреки всички обществени безпокойства, тревоги и оплаквания, може със сигурност да се твърди, че България все пак върви към по-добро. Сочи го една новина,...

Шефът на Фронтекс: България е важен партньор, без нея не можем да пазим външните граници на Евросъюза

България е много важен партньор за нас, без нея не можем да пазим външните граници на ЕС. Имате пълна подкрепа за Шенген. Това коментира от...

Почина Славчо Пеев. Светъл път!

Големият български актьор Славчо Пеев почина на 84-годишна възраст. Тъжната вест обяви директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов.  "Отиде си Славчо Пеев! Светлина, Славе, и...

Вижте още