Упорит слух: Сексуално насилие отключва убийството на актрисата Виолета Донева?

Най-четени

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс...

Ангел Кунчев: До края на седмицата ще предложа да се обяви епидемия от коклюш

До края на седмицата ще предложа на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева да обяви епидемия...

Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев

Меглена Плугчиева изненадващо е подала оставка като съветник на служебния премиер Димитър Главчев, съобщава БНТ, а от Министерския съвет...

Ранима и уязвима, придава личностна значимост на влияния и стимули, които за другите са маловажни

Възможно е да е преживяла травма – физическа или психическа, която е отключила девиациите в поведението и странностите в отношението към другите

Автоагресивните актове, каквото е самонараняването, са индикатор за силен гняв, насочен към себе си, защото истинският обект е трудно достижим

 

“Защо всеки те мрази? – Не знам, и аз това се питам.”

“Кое е най-важното нещо за теб? – Може би най-важното е да умра, не мога да чакам.”

“Какво ще учиш, след като завършиш средно образование? – Психология, интересувам се от човешкия мозък.”

Отговорите на тези въпроси дава в началото на миналата година симпатична 18-годишна девойка в не толкова популярната платформа Tellonym.me. Сайтът, в който тя има регистрация, позволява на всекиго анонимно да я попита, каквото пожелае.

“Има нещо странно и сатанинско в теб”, заключава един от потребителите. Момичето не му опонира. Следват още няколко въпроса, докато в един момент то прекратява комуникацията и спира да бъде активно.

Причината – не е обидено за “сатанинската реплика”, просто е задържано за убийство. Само ден след ареста му през октомври 2022 г. ще бъде съобщено, че жертвата е 79-годишната актриса Виолета Донева. По трупа й имало прободни рани и е била душена. Арестуваната е Ивет Стайкова – нейната внучка.

В съда ще стане ясно, че тя вече е лежала в психиатрични болници, била е и наркозависима от 4 години.

Обществото бързо ще я “освидетелства” като поредния случай на кърваво нападение от “луда наркоманка”, както я наричат в социалните мрежи, която трябва да бъде заключена и повече никога да не излиза на свобода, за да не нарани други.

Защо обаче Ивет посяга на баба си? Има ли някаква дълбока травма, която e провокирала агресията й?

Пред “24 часа – 168 истории” профайлърът доц. д-р Неделчо Стойчев създаде психопрофил на момичето на базата на нейни публикации и впечатления от приятелите й, които медията ни му предостави.

Той стигна до извода, че “странната” на пръв поглед Ивет всъщност е дълбоко чувствителна и рефлексивна личност. Усеща и забелязва, когато някой се чувства дискомфортно.

“Интелигентно момиче – освен чувствително и рефлексивно, поради което е склонна към по-интензивни емоционални преживявания и крайни оценки за хора и събития – обяснява Стойчев. – Тя е лесно ранима и уязвима. Може да се каже, че придава личностна значимост на такива социални влияния и стимули, които за другите са незначителни, маловажни и даже не им обръщат внимание.”

Емпатията е едно от качествата, които притежават много от чувствителните хора. Така Ивет съпреживява емоциите, чувствата и мислите на тези около себе си. Въпреки че изглежда сякаш не приема обидите крайно остро, всяка отрицателна дума я наранява. Причинява й ненужна тревожност, засилва чувството й за малоценност.

Според психолога нейната нагласа към света определя и невротичното й развитие в последните години, което на поведенческо ниво се изразява в рязка смяна на настроението, импулсивност, демонстративно и ексцентрично поведение.

 Такова е показвала и в социалните мрежи, където добавя коментари от рода: “Не знам къде съм и какво правя?”, “Легализирайте хероина, не на даскалото!”, “Чувствам се биполярна, имам два коренно различни стила”, “Демон”, “Много краен живот”, “Мъртва отвътре”, “Светът около мен е бъркотия”.

“Най-вече се проявява в различни автгоагресивни актове – казва доц. Стойчев. – Тъй като тези поведенчески симптоми на неадекватност започват да се забелязват отпреди няколко години, вероятно този времеви период е някаква повратна точка в живота й. Възможно е да е преживяла травма, която е отключила девиациите в поведението й и странностите в отношението й към света и другите хора.”

Важен елемент от поведението на момичето е и фактът, че то се е самонаранявало. Негови приятели споделиха, че е рязало вените си, но не на сериозно, така че да се стигне до загуба на много кръв. Освен всичко то често е бягало от вкъщи, оставало да спи при приятели.

“Автоагресивните актове, каквито са самонараняването, бягството от дома и училището, злоупотребата с алкохол и наркотици, са индикатор за силен гняв, който е насочила към себе си, тъй като истинският обект на този гняв се оказва трудно достижим”, казва профайлърът.

Тук той добавя и промискуитетното й поведение (практиката на безразборен избор, най-често терминът се употребява за сексуалните контакти и означава безразборно избиране на интимни партньори – бел.ред.). В един от сайтовете познат на момичето го пита защо често сменя гаджетата и никой от тях не се задържа до нея повече от седмица.

“При подрастващите, каквато е Ивет, автоагресията обикновено е следствие от травматични преживявания, свързани с психическо, физическо и сексуално насилие – обяснява Стойчев. – Вероятно тези преживявания са свързани със семеен модел с нарушена функционална структура, в който тя е била лишавана от любов, грижа и безусловно приемане от страна на родителите.”

Според специалиста това е и основната причина да не говори за родителите си.

“За да не обвинява тях, тя е започнала да обвинява себе си”, допълва той.

От разкази на познати става ясно, че Стайкова упорито избягвала темата за семейството си. Но казвала, че живее 50 на 50 – ту при майки си, ту при баща си.

За характера й сигнализирали и публикациите й в социалните мрежи. На снимките тя често пъти позира с цигара или бира в ръка, изплезена и с различен цвят на косата, както и с мрежест чорапогащник или суитшърт с черепи. Приковава погледите към себе си.

Как й се отразява употребата на наркотици?

“Пристрастяването към забранените вещества може да е допринесло за изостряне на симптоматиката в поведението й, което се доближава до психотично състояние – изяснява Стойчев. – Изпадането в такова състояние може да обясни странностите в действията и постъпките на Ивет, включително и при съдебните заседания, както и проявите на физическа агресия към приятелите й. В този контекст може да се разглежда и насилието, което е проявила към собствената си баба.”

По време на делото стана ясно, че седмица преди това тя е намушкала приятеля си Виктор с нож в гърба. Казала му: “Всичко е игра”.

“24 часа -168 истории” намери профил на момичето в сайта Tellonym.me. Преди година анонимен потребител пише в него: “Когато те видях за пръв път на живо изглеждаше супер зле, мега надрусана. Тогавашният ти приятел едвам те държеше.”

На това Стайкова отговаря: “Да, по едно време – свръхдоза всеки ден, но сега съм по-добре”.

В инстаграм профила й няколко потребители, които твърдят, че я познават лично, обясняват, че неведнъж са я предупреждавали да спре с наркотиците. Още през 2019 г. предричали, че ако не ги остави и не започне да се лекува, последствията ще бъдат пагубни. Те са сигурни, че Ивет е отговорна за смъртта на баба си.

Според доц. Неделчо Стойчев също няма спор в това дали тя е нападнала Виолета Донева: “Обвинена е в убийството на известната актриса от близкото минало Виолета Донева, а със смъртта й я свързват улики и веществени доказателства, иззети от местопрестъплението, което е домът на жертвата. Като цяло това престъпление има неорганизиран характер, тъй като са открити много улики, които насочват към извършителя.”

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс...

Ангел Кунчев: До края на седмицата ще предложа да се обяви епидемия от коклюш

До края на седмицата ще предложа на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева да обяви епидемия от коклюш, заяви пред журналисти...

Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев

Меглена Плугчиева изненадващо е подала оставка като съветник на служебния премиер Димитър Главчев, съобщава БНТ, а от Министерския съвет потвърдиха за БТА. Към момента...

Екатерина Михайлова: Външният министър стана ябълката на раздора, а това дава лош сигнал в чужбина

Предложението служебният премиер да поеме поста и на външен министър не е най-доброто. Съвместяването между премиера и позиция на външен министър е тежка задача...

Първанов: Не бих се върнал в активната политика, това не е моята политическа епоха

„Съзнателно предпочетох да стоя малко в сянка“, каза в ексклузивно интервю в предаването „Тази сутрин“ президентът Георги Първанов (2002-2012 г.). „Непрекъснато се повтарят едни и същи тези....

Вижте още