Защо „Възраждане“ лъже, че България ще праща войници на Украйна?

Най-четени

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не...

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време...

Основното предназначение на „Възраждане“ е защитата на руския геополитически интерес в България. С лъжата, че ще пращаме войници в Украйна, се поддържа жаравата на страха от „въвличане във война“. По Гьобелсов маниер.

В разгара на предизборната кампания „Възраждане“ поде новата си опорка – щели сме да пращаме войници в Украйна. Разбира се, тя е от същия порядък като предишните – че с ваксините ще ни чипират, че ще трябва да ядем скакалци и че ще ни забранят розовото масло. Защото пропагандата е най-ефективна, когато работи със страховете на хората. За нея бронебойни факти няма открити.

Логическите аргументи не играят роля

Това, че няма дори и помисъл за пращане на войници в Украйна, хеле пък България да е първата такава страна – няма значение. Че подобно решение може да се вземе само от парламента, какъвто в момента няма – е досадна подробност. Че президентът Радев, който сега държи цялата власт, е последният управник, на когото би му хрумнало подобно нещо – просто е на заден план в картинката. Защото в този пърформанс най-отпред крещи „Възраждане“, а останалите или са врагове, или миманс.

Големите електорални трамплини на „Възраждане“ досега бяха Ковид мерките, ветото над Северна Македония и оръжието за Украйна. След като те фактически отпаднаха от дневния ред – пандемията отшумя, ветото бе вдигнато под условие, а оръжието бе пратено, се появиха патерици-заместители: партенките, че ЕС ще ни задължи да слагаме протеини от насекоми в храните и че ще приравни българското розово масло до синтетичните масла.

Какво защитава „Възраждане“

Основното предназначение на „Възраждане“ обаче е защитата на руския геополитически интерес в България. А това означава неутрализацията ѝ по отношение на войната срещу Украйна и отцепването ѝ от общите политики на НАТО и ЕС. В изпълнението на стратегията „за мирно решаване на конфликта“ най-удачна е неутрализацията чрез неутралитет. От всевъзможните по-малки русофилски формации като МИР, Движение „Русофили“ и „Левицата“, до БСП и президента Радев проруският „пацифизъм“ е защитаван с конвенционални средства, поддържащи жаравата на страха от „въвличане във война“. Но и тя поугасна след отминаването на напрежението с оръжието. В разгара на предизборната кампания огънят може да се разпали отново, ако се доближи живо месо до него. Дори и само със събуждане на страха от изгаряне.

Каква по-ужасна представа за фронтови ужас, ако не някакви железа и муниции, а живи хора – под обстрел. Защо наши хора, българи, да бъдат пратени отвъд нашите предели, в „чужда“ война? Като повториш по правилото на Гьобелс стотици пъти чрез всичките си кандидати за депутати, че ще пращаме български войници да се бият срещу руснаци в Украйна, мнозина ще приемат слуха за истинска скрита операция. Още повече, че историческото подсъзнание веднага ще дойде на помощ – ами ние дори във Втората световна не пратихме и един войник на Източния фронт.

Как се легитимират руските лъжи

Пропагандният ефект на лъжата, разпалваща страхове, обаче е още по-дълбок. С нея се пренася и на българска почва основната легитимация и на съветската, и на путинската имперска власт – Русия е стена срещу фашизма и преди, и сега. Логиката е реверсивна и собствено не е логика, но върши работа: след като ние, дори когато бяхме профашистка държава, не воювахме срещу братята руснаци, значи и сега не бива да воюваме, и значи те отново са антифашистите, следователно фашистите са украинците и Западът. Масовото идеологическо подсъзнание, закърмено със слаби и доктринерски исторически познания, лесно може да бъде впрегнато да пренася аналогия отпреди 80 години със същия знак, нищо че тя е точно с обратен – Путинова Русия днес е в ролята на Хитлерова Германия.

Изследователите на руската пропаганда у нас (да споменем само проф. Димитър Вацов и доц. Милена Якимова) доказаха красноречиво, че тя не може да бъде преборена с факти и логика. Тя не зачита авторитети и знание, лесно заменя чувството за справедливост с преклонението пред силата. Тя работи със страхове и с лекота манипулира нагласите и поведението на разнородни групи хора в желаната посока.

Какво е оръжието срещу тази пропаганда

Но тогава очевидно нямаме цивилизовани оръжия да ѝ противодействаме – ако я разобличаваме с аргументи, ще влезем в оправдателен режим. А за пропагандиста оправданието е половин признание. Да, можем да я забраняваме – както е забранен нацизмът след войната, както са забранени руските пропагандни медии в ЕС днес. Но в институционално слаба държава като българската и в общество, вече проядено от кремълската пропаганда, това не може да е единственото оръжие, с което да се опазим от нея.

Може би по-силно оръжие би било да осветим онези, които пораждат страх, като смешници. Още повече, че те самите не са страшни, а са само инструменти на страха. И ако трябва дори да ги атакуваме с техните похвати. Съвсем игрово, например: той сънува кошмари, че го вземат в казармата и се напикава нощем, затова ни плаши, че ще пращаме войници в Украйна.

За да не допуснем жалките инструменти на путинската пропаганда да се превърнат в диктаторски чудовища, най-добре е овреме да ги демистифицираме като безобидни клоуни, от които не ни е страх. Като диктатора Хинкел от „Великия диктатор“ на Чаплин, или като лейтенант Грубер с малкия си танк от „Ало, ало“.

Автор: Веселин Стойнев, Дойче Веле

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации...

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време на COVID пандемията, каза в...

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е твърде важна работа, за да...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс прес. Рей направи това си изявление...

Вижте още