Загубени мечти и злато: Оцелели от трусовете търсят спестяванията си в руините

Най-четени

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени?...

В почти безлюдния център на южния турски град Османие двойка чака до руините на триетажната сграда, в която е живяла, с надеждата, че спестяванията им ще излязат от развалините, когато те бъдат разчистени. Това разказва „Ройтерс“.

48-годишната Рейхан Вурал и 59-годишният ѝ съпруг Метин оцеляват след опустошителното земетресение от 6 февруари, при което загиват над 50 000 души в Турция и Сирия. Но подобно на много други, които са се спасили, сега те се борят с това, че са загубили почти всичко.

Семейство Вурал, както и много други хора, държат у дома си спестявания от десетилетия под формата на злато – обикновено монети или бижута – дългогодишна практика в Турция и Близкия изток, където съхраняването на благородния метал у дома често се ползва с по-голямо доверие, отколкото депозирането на пари в брой в банка.

„Всичко ни е в развалините“, казва Вурал, показвайки с жестове купчината отломки, която е била домът ѝ на тиха улица, осеяна с цитрусови дървета. „Щяхме да си купим къща и златото за нея беше там“, каза тя.

Вурал и съпругът ѝ идват при отломките всеки ден, за да видят дали могат да открият ценностите си. „Знам къде е златото, така че когато дойдат багерите, ще ги помоля да спрат за момент, за да видя дали мога да го извадя.“

 

Жителите на Турция също така все по-често предпочитат да купуват злато, за да се предпазят от необузданата инфлация и рязкото спадане на стойността на турската лира през последните години.

„Никой не вярва в държавата. Вярват в злато“, казва строителен предприемач, който разчиства развалини и който отказва да назове името си.

Зоната на бедствието все още е осеяна с хора, които чакат край руините и пресяват отломките, за да намерят ценностите си.

57-годишната Хатидже Йигит оцелява шест дни под развалините на жилищен блок в Антакия, преди да бъде спасена от британски спасители. След като се възстановила, тя се върнала на мястото с надеждата да си върне около 50 000 турски лири (2 600 долара), предимно в злато, спестени за сватбата на дъщеря ѝ.

„Всичко е там. Дори мечтите ми са там“, казва тя.

Сватбата на дъщеря ѝ може да се наложи да бъде отложена с няколко години, ако не ги намери, казва тя.
Златото е предназначено да даде финансов старт на младоженците.

 

Други се страхуват, че никога няма да намерят спестяванията си.

Фади Кабани, родом от Идлиб, Сирия, губи съпругата си и седемгодишния си син, когато сградата, в която живее, се срутва.

Сега той живее в импровизирана палатка, но казва, че загубеното злато на стойност 1000 долара, макар и да не е голяма сума, би осигурило по-добро жилище и храна за него и оцелелия му син.

Той казва, че са били необходими четири дни, за да може да прибере тялото на съпругата си. „Не сме мислили за нищо друго… сега сме сигурни, че не е останало нищо“.

Източник: Dnes.bg

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от МВР. На електронен адрес във висшето...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени? Статията акцентира върху това как...

Един от възможните служебни премиери подаде оставка

Един от възможните варианти за служебен премиер - заместник-омбудсман Елена Чернева-Маркова, подава оставка. Това стана ясно, след като от председателя на парламента Росен Желязков, който...

Александър Сано е водещият на „Островът на 100-те гривни“ 

Актьорът Александър Сано е водещият на новото приключенско риалити „Островът на 100-те гривни“, което ще завладее тази есен зрителите на bTV. На едно от...

Вижте още