Добре де, това в „Ергенът“ ли са истинските български жени?!

Най-четени

Днес честваме светите равноапостоли Константин и Елена

Православните християни честват днес деня на светите равноапостоли император Константин и майка му Елена. Император Константин премества столицата на Римската...

Съдът касира избора на Ешреф Хасанов за кмет на Омуртаг

Съдът касира избора на Ешреф Хасанов Ешрефов за кмет на Община Омуртаг. Решението на Административния съд в Търговище е...

Гордана Силяновска-Давкова на премиера на Софийска опера в Скопие: Културната дипломация е по-силна от традиционната

Новата президентка на РС Македония Гордана Силяновска-Давкова бе сред специалните гости на премиерата на Софийската опера и балет в...

Това предаване“ – казва един приятел, докато минаваме през темата за актуалния риалити формат „Ергенът“ – „има една единствена полезна роля – когато младежът отиде на гости на баба си и дядо си и започнат да го питат защо още не се е оженил, може да им каже: Ами ето, вижте „Ергенът“! Виждате какъв е материалът там. Просто няма нищо читаво!“

Разбира се, той се шегува. И двамата сме гледали сумарно по има-няма половин час от въпросното шоу, но това време е оставило трайно впечатление, че е напълнено с жени, които будят по-скоро откровена неприязън, отколкото желание.

Със сигурност има изключения, а е много възможно майсторската работа на монтажисти и режисьори да ни изправя пред един силно редактиран образ на тези млади жени, който да ги показва в различна от реалността светлина. Да вади най-лошото, просташкото и меркантилното от тях, за да могат да изпъкнат на фона на другите участнички.

Възможно е. Както е възможно да виждаме тези „дами“ в съвсем автентична светлина.

Това, което излиза от досега от сферата на реалността е, че навън има само такива скандални, меркантилни и злобни млади жени, които са готови да си издерат очите и да си оскубят косите за един симпатичен пианист, концертирал по целия свят.

Подобно на първия сезон, вече започнаха шегите как на Ергена Евгени (или за по-кратко Ергени) трябвало да му се плащат вредни за изживяния тормоз покрай тези участнички.

 

Но и той, както и събраните 25 кандидатки за сърцето му, са на екран с една основна задача. И тя не е да намерят любовта, а да създават шоу за зрители като мен и вас.

Защото нека се съгласим: колкото и възпитан, добре изглеждащ, потенциално добре осигурен материално и т.н. да е Ергенът, няма реалност, в която 25 жени ще го видят и ще започнат всички да се карат за него.

Напротив, в нормална среда много по-голям е шансът той да бъде изгледан със специалния поглед „К’ъв пък е тоя“, когато им се каже, че трябва да се състезават за сърцето му.

Така че още на базово ниво у нас тази идея изглежда нереалистична. Но на екран нещата са различни.

Защото там просто привлекателната сила идва не от мъжа, а от обстановката и цялостната идея – да те дават по телевизора.

Дори и да приемем, че подтиквани от самота и отчаяние от съвременния свят на срещите, в който нови и нови изкушения са на едни „клик“ и един „суайп“ разстояние, ще има жени, които да са дошли в този риалити формат, наистина за да търсят любов, те едва ли ще са мнозинство.

Да намериш любов по телевизията звучи по-невероятно от това да удариш шестица от тотото – все пак виждаме от време на време как се падат шестици от тотото.

 

За сметка на това да попаднеш в подобен формат е съвсем успешна стратегия, ако искаш да увеличиш последователите си в социалните медии или просто да се сдобиеш със слава (а защо не и някой приятен хонорар).

Когато си в подобно предаване, хората говорят за теб. Колкото по-популярно е предаването, толкова повече е и вниманието. А в момента „Ергенът“ сякаш е на върха на риалити пирамидата, поне по отношение на генерирания шум около шоуто.

Какво ще правиш оттам нататък с натрупаните внимание и последователи, си е твоя работа. Вече имаме пример за участничка от първия сезон на предаването, която в Instagram профила си рекламира от антицелулитни продукти до услугите на строителна компания.

Участие в такъв риалити формат се превръща в един вид „златен билет“ за този свят на лайкове и онлайн влияние. Там твоята личност действително занимава зрителите и те се интересуват от теб – независимо дали те подкрепят, или реагират с дива интернет омраза, ти си в центъра на вниманието.

Затова е логично кастингът на формати като „Ергенът“ да изобилства от определени типажи жени, които търсят именно това. И, да, 100% има отчаяни романтички, които са видели в Евгени, а преди това и във Виктор възможност да открият мъжа на сърцето си. Няма шанс обаче те да са мнозинството.

Оттам идва и обяснение за поведението на част от участничките – когато имаш конкуренцията на още 24 жени, които също като теб имат атрактивна визия, ти трябва нещо, което да те накара да изпъкнеш на общия фон.

 

А нека си го кажем – не са много тези, които могат да изпъкнат там с интелект. Това, което остава, е скандалът. Това вероятно търсят и продуцентите, а и ако трябва да сме честни – това търсят и голяма част от зрителите.

Добавете към уравнението и самата среда – безумно дълги часове на снимки, малко храна и много алкохол – и ето ви подходящата рецепта за съдържание, което да кара пуританите да цъкат възмутено с език.

Така че не гледайте на шоуто като на някаква представителна извадка за обществото ни, от която могат да се вадят кой знае какви значителни изводи.

Не, това е просто предаване, което е проектирано така, че да ни извади от собственото ни сиво ежедневие, да ни развлича със скандали и хорски драми, преди уморени да отидем да си легнем и да заспим.

А ако пък толкова много ни възмущава видяното, винаги можем да сменим канала. Все пак продължавам да твърдя, че най-доброто на първия епизод на новия сезон на „Ергена“ беше, когато „Реал“ нашиха пет гола на „Ливърпул“.

 

Източник: webcafe.bg

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Днес честваме светите равноапостоли Константин и Елена

Православните християни честват днес деня на светите равноапостоли император Константин и майка му Елена. Император Константин премества столицата на Римската...

Съдът касира избора на Ешреф Хасанов за кмет на Омуртаг

Съдът касира избора на Ешреф Хасанов Ешрефов за кмет на Община Омуртаг. Решението на Административния съд в Търговище е от 17 май т.г. и...

Гордана Силяновска-Давкова на премиера на Софийска опера в Скопие: Културната дипломация е по-силна от традиционната

Новата президентка на РС Македония Гордана Силяновска-Давкова бе сред специалните гости на премиерата на Софийската опера и балет в събота вечер на "Валкюра" от...

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с кола на службата край Аксаково,...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Вижте още