Bloomberg: Милиарди долари са блокирани в Русия след началото на войната

Най-четени

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не...

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време...

Милиарди долари, принадлежащи на чуждестранни инвеститори, продължават да се натрупват в Москва, но техните собственици нямат достъп до тях. Санкциите пречат за изтеглянето им. Някои компании са решили да се примирят и „да забравят“ за парите, други от тях са готови да загубят част от средствата при изтегляне на главницата, пише Bloomberg.

Дивиденти върху акции, облигационни купони и активи, които западните инвеститори не продадоха преди избухването на конфликта в Украйна, бяха част от огромната купчина пари, „заседнали“ в Русия заради санкциите.

Тези сметки представляват останките от връзките, които някога са свързвали Русия със света на международните финанси, и още една индикация за нейната нарастваща изолация. Сега, когато военният конфликт в Украйна навлезе във втората си година, въпросът какво ще се случи с парите, заседнали в Москва, остава открит.

Законно парите са собственост на големи инвестиционни компании, включително JPMorgan Asset Management и Schroders, но в лични разговори повечето от тях признават, че няма надежда за връщане на тези средства. Поне докато Владимир Путин е начело на страната.

„Тези пари трябва да бъдат забравени“, каза Тим Лав, главен инвестиционен директор в GAM Investment Management. „Самият финансов пазар все още е там, но щом стане дума за връщане на средства или достъп до ценни книжа, всичко веднага спира.“

Когато обсъждат тази тема, мениджърите на фондове показват известно раздразнение и много от тях не искат да кажат, че притежават определени руски активи. Ако не са готови да понесат тежестта на санкциите, не трябва да се опитват да си върнат парите. Глас от САЩ: Путин вече разбра, че сме във война

На пресконференция през февруари председателят на Централната банка Елвира Набиулина отказа да каже колко пари има в специални чуждестранни банкови сметки, известни като сметки тип C, но каза, че сумата продължава да расте, пише Bloomberg.

През ноември Interfax съобщи, позовавайки се на източници от регулатора, че тези сметки съдържат повече от 280 милиарда рубли (3,7 милиарда долара). Представители на Банката на Русия отказаха да коментират ситуацията.

По данни на Московската борса и Банката на Русия, преди началото на войната, обемът на чуждестранните инвестиции в руски акции и облигации е бил значителен и е възлизал на около 150 милиарда долара.

Компаниите за управление на активи закриха своите руски фондове, но някои все още изчисляват теоретичната стойност на активите за своите клиенти.

Например инвестиционният фонд JPMorgan Asset Management Emerging EMEA съобщи на клиентите си, че руските компании, които тя притежава, продължават да изплащат дивиденти, като около 7,6 милиона долара са замразени в сметки C към 4 януари. Представители на фонда подчертаха, че достъпът до тези средства е невъзможен.

Междувременно BlackRock уведоми за спирането на издаването на акции на iShares MSCI Russia ETF. Компанията заяви, че продължава да преговаря с регулаторите и други участници на пазара за това как да излезе от ситуацията. 

„Руските ценни книжа ще бъдат ликвидирани в някакъв момент в бъдещето, ако е възможно“, съобщи компанията през септември.

Мениджърът на активи East Capital заяви, че има общо 13,8 милиона долара в специални сметки към февруари.

„Трябва да внимаваме какво казваме на нашите клиенти“, предупреди Александра Морис, главен инвестиционен директор в норвежката компания за управление на имоти Skagen. Има много малък достъп до тях. Всъщност те могат да бъдат конфискувани във всеки един момент.

Преди конфликта в Украйна те държаха 9% от своя фонд за развиващи се пазари в руски акции, каза Морис.

Записано до нула

Някои мениджъри на пари се надяват, че един ден ще могат да си върнат част от парите, дори и това да не се случи скоро. „Ние продължаваме да вярваме, че повечето от нашите активи в портфейла имат стойност, защото знаем, че те генерират свободен паричен поток и изплащат дивиденти“, оповести East Capital в доклад от декември. Докладът също така отбелязва, че компанията е обезценила всички тези активи до нула.

Междувременно други се опитват да намерят правна помощ, за да си върнат поне част от средствата. Григорий Мариничев, партньор в нюйоркската адвокатска кантора Morgan Lewis&Bockius, каза, че обсъжда технически вратички с клиенти, за да направи това.

Една такава вратичка е многоетапното прехвърляне на пари към подобни сметки на инвеститори, които Русия не класифицира като „враждебни“. Още: Приходите на Русия от петрол и газ с 46% срив през януари: Как оцелява Москва?

Друга възможност е преобразуването на сметки тип C в пакети от ценни книжа, които могат да бъдат продадени на не санкционирани инвеститори.

„Всички тези варианти ще изискват значителни отписвания. Но все пак е по-добре от нищо“, добави Мариничев.

Превод: Ганчо Каменарски

Източник: Actualno.com

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации...

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време на COVID пандемията, каза в...

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е твърде важна работа, за да...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс прес. Рей направи това си изявление...

Вижте още