Безсънна нощ в Турция: Две земетресения от 6,4 и 5,8 по Рихтер и 20 вторични труса

Най-четени

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя),...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на...

Най-малко трима души загинаха, а 213 бяха ранени в Турция след поредните земетресения в провинция Хатай, съобщи тази вечер турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу, цитиран от ДПА. Министърът предупреди хората да не влизат в сградите и добави, че досега са регистрирани 26 вторични труса.

 

Първото земетресение с магнитуд 6,4 по Рихтер е регистрирано днес в 20.04 часа местно време (19.04 часа българско време) с епицентър в Дефне, окръг Хатай, Южна Турция, съобщи Анадолската агенция, позовавайки се на данни на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД).

Според АФАД трусът е бил на дълбочина 16,7 километра. Усетен е в много съседни окръзи, както и в Сирия и Ливан. Има данни за разрушения, посочва канал Хабертюрк, цитиран от ТАСС.

Земетръсът е предизвикал паника по улиците, отбелязва Анадолската агенция.

Друго земетресение с магнитуд 5,8 по Рихтер е регистрирано в 20.07 часа местно време с епицентър в Самандаг, окръг Хатай, а дълбочината му е била 7 километра.

 

Ройтерс съобщи за земетресение с магнитуд 6,3 в района на Антакия, Южна Турция, позовавайки се на Европейско-средиземноморския сеизмологичен център. Според очевидци има пострадали сгради, съобщи БТА.

Вицепрезидентът Фуат Октай заяви в публикация в социалните мрежи, че властите проверяват съобщенията за възможни разрушения в окръг Хатай и призова гражданите да стоят далеч от повредени сгради.

АФАД също така посочи, че е важно гражданите да стоят далеч от крайбрежието като предпазна мярка срещу риска от покачване на морското равнище с до 50 см.

Ройтерс се позовава на Европейско-средиземноморския сеизмологичен център (EMSC), според който първият трус е бил с магнитуд 6,3 по Рихтер и на дълбочина 2 километра. Земетресението усетено в Турция, Сирия, Египет и Ливан.

 

Турски спасителни екипи обикалят и проверяват състоянието на жителите на Антакия, окръг Хатай, посочва агенцията.

Според свидетели на Ройтерс има засегнати сгради в централните части на града. „Мислех, че земята ще се разцепи под краката ми“, каза Муна Ал Омар, местна жителка, което е била на палатка в парк в централната част на Антакия, когато е станало земетресението. Разплакана и държаща 7-годишния си син на ръце, тя попита дали следва още един вторичен трус.

Най-малко 42 души са били ранени в новите земетресения, разтърсили по-рано днес Турция и усетени силно и в Сирия, предаде часове по-късно ДПА.

Трусовете са предизвикали паника и хора са скачали от прозорците, балконите и покривите на къщите си в райони под бунтовнически контрол в Северозападна Сирия.

Има пострадали и от паднали керемиди и тухли в Калкин, Харем, Идлиб, Кирбет ал Джул, в селски райони край Алепо, казва сирийският Център за наблюдение на човешките права.

Пострадали има и в Хама, в Централна Сирия, а трусовете бяха усетени дори и в района на Дамаск, където хора са излезли по улиците на столицата.

Трусовете бяха усетени и в Ливан и Египет.

Същевременно кметът на Хатай Лютфю Шаваш съобщи, че осем души са били ранени там от двата труса, станали днес. Новината потвърди и турският вицепрезидент Фуат Октай.

А според турската телевизия „Си Ен Ен тюрк“ една жена дори е загинала в град Самандаг, в провинция Хатай. Четирима души пък са били затрупани там.

Докъм 22 ч. са усетени 20 вторични труса след двата силни труса с магнитуд 6,4 и 5,8.

Междувременно над 16 800 сирийски бежанци в Турция, изгубили домовете си в катастрофалните трусове от 6 февруари, получиха разрешение да се върнат временно в Сирия, предаде ДПА.

Трусовете от 6 февруари отнеха живота на над 47 000 души в Турция и в Сирия.

Източник: Dnes.bg

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви)...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична...

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар, когото Исус възкресява. Лазаровден се празнува...

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел...

Вижте още