Лукс в шедьоври: Новите седем чудеса на света през XXI вeк

Най-четени

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс...

Ангел Кунчев: До края на седмицата ще предложа да се обяви епидемия от коклюш

До края на седмицата ще предложа на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева да обяви епидемия...

Класическият списък на седемте чудеса на света, съставен и одобрен от някой от много дълго време, е доста изненадващ за съвременното поколение. Освен египетските пирамиди, нито едно от тях, уви, не е оцеляло. Но от друга страна, буквално пред очите ни хората и природата създават новите невероятни творения, от които е редно да съставим нов регистър на обектите, претендиращи за статут на световни чудеса. Ето някои от тях.

 

36 километра стоманени нишки

Китайците, след като спечелиха правото да бъдат домакини на Летните олимпийски игри през 2008 г. в Пекин, не щадиха средства за подготовката на това спортно събитие. И те решиха да впечатлят всички преди всичко със своя грандиозен стадион, превърнал се в най-голямата стоманена конструкция в света.

Когато работата приключи, всички разбраха, че резултатът е истински шедьовър, напомнящ на птиче гнездо. Стадионът е оплетен с 36 километра стоманени нишки. Това не е само декоративен елемент, а нишковидната скелет е проектиран да държи конструкцията по време на земетресения.

Между другото, стадионът в Пекин е печеливш. Мениджърите на „Птичето гнездо“ успяват да го отдават под наем, както и да таксуват туристите с входна такса, която годишно носи около $30 млн. в касата.

 

 

Като полата на Мерилин Монро

Културен център „Гайдар Алиев“, Баку

 

 

Един от символите на столицата на Азербайджан, Баку, беше откритият през 2012 г. Културен център „Гейдар Алиев“.

Проектиран е от известната Заха Хадид, първата жена архитект, удостоена с наградата Прицкер, аналог на Нобеловата награда в света на архитектурата.

Снежнобялата сграда няма нито една права линия. Членовете на журито дали наградата за дизайн на Лондонския музей на дизайна описват структурата по следния начин: „Спираща дъха красива сграда. Толкова е невинна и секси като развяната от вятъра пола на Мерилин Монро“.

Екскурзоводите в Баку твърдят, че има таен елемент в проекта на Хадид и ако застанете с лице към Културния център в определена точка, тогава вълнообразните силуети на покрива му ще повторят автографа на Гейдар Алиев.

 

 

Шедьовър, който блести с хиляди звезди

Лувърът в ОАЕ

 

 

Арабските шейхове в ОАЕ отделиха $1,5 млрд. от приходите си от петрол и газ и построиха музей на изкуството под скромното име Лувъра през 2017 г. Само за правото да използва тази марка, на известният парижки прототип беше платено цели $500 млн. Комплексът представлява огромна сграда, издигната на изкуствен остров с площ от 24 000 квадратни метра и покрит с купол от 8000 стоманени и алуминиеви звезди, разпръскващи слънчева светлина, така че да се създаде ефекта на ажурната сянка от палмови клони. Като част от дългосрочно междуправителствено споразумение музеят редовно наема и излага шедьоври на френското изкуство, включително картини на Леонардо да Винчи, Матис, Ван Гог, Моне, Пикасо и други майстори.

 

 

Все още нищо по-високо

Небостъргачът „Бурж Халифа“, Дубай

Друго съвременно чудо на света отново се намира в ОАЕ. То вече успя да си смени името. 828-метровият и 163-етажен небостъргач „Бурж Халифа“, който е най-високата сграда в света, първоначално се е наричал „Бурж Дубай“ (Дубайската кула). Тя беше преименувана на церемонията по откриването и владетелят на емирството Дубай посвети гигантската сграда на тогавашния президент на ОАЕ шейх Халифа бин Зайед Ал Нахаян.

Всъщност сградата има 164 етажа, единият от които е подземен. Тя е издигната в продължение на 6 години, като в някои дни на строителната площадка са работили 12 000 работници. Вътре в кулата има много интересни неща: най-високият ресторант в света, най-мощният фонтан в света, най-бързите асансьори в света. „Бурж Халифа“ дори има автомати… за златни кюлчета. Можете да закупите от 2,5 до 30 грама злато.

 

 

Над бездната със знанието

Виадуктът Мийо, Франция

 

 

Туристите, идващи в столицата на Франция, вече знаят, че наред с Айфеловата кула и катедралата Нотр Дам, те определено трябва да видят и най-високия мост в света – виадукта Мийо. За да направят това, те отиват в близката долина на река Тар. Именно там наскоро беше пуснат в експлоатация моста, който води до град Безие, където се намират много елитни частни училища, в които заможни парижани изпращат децата си да учат. Без този мост автомобилите потъваха в задръстванията по планински път, така че богатите решиха да оправят пътя. Този виадукт държи три световни рекорда – най-висока опора (244,96 м), най-висока опора на мост с пилон (343 м) и най-високо пътно платно (270 м над терена). Частната компания, която похарчи €385 млн. за изграждането на моста, получи правото да начислява всички такси по него в

 

продължение на 78 години.

А какво ново има в Русия?

Път до родното пристанище

Това чудо, е построено само за пет години и мнозина просто отказваха да повярват. В Украйна доскоро телевизионните водещи напълно сериозно заявяваха, че всъщност мост не съществува, и че това е холограма.

Но Кримският мост е тук, пред вас. Той е най-дългият в Русия. 19 км автомобилни и железопътни надлези с ажурни арки над фарватера свързват полуострова, който се върна в родното си пристанище, заедно с Таман.

 

 

Кристалният разкош

Русия е богата на прекрасни паметници – древни и съвременни. Сред тях има и такива, които някога са били изгубени, но след това възстановени. Например храма-паметник в чест на иконата на Богородица от горящия храст в град Дятково в Брянска област.

Построен е през 1810 г. от местните производители Малцови, известни производители на кристал, а вътре е украсен с невиждана украса – кристални свещници, полилеи и единственият кристален иконостас в света. Но в първите години на съветската власт храмът беше разрушен. Само един детайл от декора оцелява, което беше достатъчно за съвременните учени да възстановят рецептата за кристала на Малцови.

В Дятково е построен нов храм, чиято вътрешна украса точно повтаря интериора на своя предшественик. Посетилите го поклонници разказват, че са видели истинско чудо – земно и небесно.

 

Източник: „ТРУД“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс прес. Рей направи това си изявление...

Ангел Кунчев: До края на седмицата ще предложа да се обяви епидемия от коклюш

До края на седмицата ще предложа на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева да обяви епидемия от коклюш, заяви пред журналисти...

Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев

Меглена Плугчиева изненадващо е подала оставка като съветник на служебния премиер Димитър Главчев, съобщава БНТ, а от Министерския съвет потвърдиха за БТА. Към момента...

Екатерина Михайлова: Външният министър стана ябълката на раздора, а това дава лош сигнал в чужбина

Предложението служебният премиер да поеме поста и на външен министър не е най-доброто. Съвместяването между премиера и позиция на външен министър е тежка задача...

Вижте още