Кремъл поясни: Русия не иска мир, ще се стреми към военно решение в Украйна

Най-четени

Ребъл Уилсън разкри, че загубила девствеността си чак на 35

Актрисата Ребел Уилсън се надява да помогне на младите хора да се почувстват овластени, когато става дума за секс...

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от...

Всеки мирен план за Украйна трябва да признава руската анексия на четири нейни области, заяви  говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

 

 

Песков отхвърли мирния план от 10 точки на украинския президент Володимир Зеленски. Всички предложения за слагане на край на конфликта трябва да отчитат „днешните реалности“, предупреди говорителят на Кремъл, според когото Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област в Украйна вече са част от Руската федерация.

Русия анексира тези четири украински региона след референдуми през септември, отхвърлени от Киев и Запада като фалшиви. Освен това Москва на практика не контролира изцяло нито една от тези области, отбелязва Ройтерс.

Зеленски представи мирния си план миналия месец. Украинският президент лобира за своята инициатива, която обсъди с редица чуждестранни лидери, сред които и президентът на САЩ Джо Байдън, и призовава за провеждането на световна среща на върха за мир на тази основа.

 

 

 

Планът предвижда изтеглянето на руските войски от международно призната територия на Украйна (т. е. от всички окупирани от 2014 г. територии). Москва на свой ред многократно увери, че е готова да преговаря с Киев, но казва, че не вижда желание от негова страна, отбелязва Ройтерс.

Във всекидневната си сводка за хода на войната Институтът за изследване на войната коментира днес, че Русия не се е отказала от максималистичните си цели в Украйна и не възнамерява да води сериозни преговори. Базираният във Вашингтон мозъчен тръст цитира изказване на руския министър на външните работи Сергей Лавров от вчера, че страната му ще продължи да се стреми към военно решение на конфликта, докато украинското правителство капитулира пред нейните условия.

 

 

Киев и Западът са „добре запознати с предложенията на Русия за демилитаризация и денацификация“ на контролираната от Украйна територия, заяви вчера Лавров в интервю за ТАСС и предупреди, че руската армия „ще реши тези проблеми“, ако тези искания не бъдат изпълнени, припомня Институтът за изследване на войната в сводката, публикувана на неговия сайт.

 

 

Американският изследователски център отбелязва, че руските искания за „демилитаризация“ имат за цел да лишат Украйна от капацитет да се защитава при нови атаки, а под „денацификация“ се има предвид смяна на властта в Киев.

Лавров също призова Украйна и Съединените щати да признаят анексирането от Русия на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област.

 

Изтоник: Dnes.bg

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Ребъл Уилсън разкри, че загубила девствеността си чак на 35

Актрисата Ребел Уилсън се надява да помогне на младите хора да се почувстват овластени, когато става дума за секс...

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент и вицепрезидент и един местен...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от МВР. На електронен адрес във висшето...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени? Статията акцентира върху това как...

Един от възможните служебни премиери подаде оставка

Един от възможните варианти за служебен премиер - заместник-омбудсман Елена Чернева-Маркова, подава оставка. Това стана ясно, след като от председателя на парламента Росен Желязков, който...

Вижте още