За „труповете“ в Народния театър – Belly dance или Синдром на тоталитарна зависимост

Най-четени

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

В Народния театър „Иван Вазов” има деонтологична катастрофа в резултат на концептуален сблъсък. Страните са режисьор (Р.) и пиар (PR). Без имена – няма личностов конфликт. Мястото не е само театър, а е национален символ на духовност, на Дух. Театър с главно Т (НароднияТ).

Деонтологията е наука за неписани правила и включва в себе си морал, етика, естетика и др. Деонтологичната регулация на човешкото поведение е равнопоставена с юридическата (закони, тоест писани правила). Този дуалистичен контрол е свързан с дуалистичната природа на човека – душата и тялото са неразделно свързани. При смърт се казва, че „душата напуска тялото”.

 

 

След изразени позиции на Р. и PR-а се правят опити за замъгляване на ситуацията. Дилемата е творец или администрация, но се измислят нови противопоставяния по оста директор – министър или директор – актьори. Манипулацията има задкулисен привкус и очевидно асоциира с филмов сценарий („Да разлаем кучетата” на Бари Левинсън).
Подписките са в същия контекст. Р. не е обвиняем. Той е ищец, той иска PR-а „да се маха”. Надрасканото по вратата (на символно ниво) е искова молба.

Директорът също не е обвинен, но има открито писмо в негова защита.
Последният панаир на книгата бе с мото „Четене с разбиране”. От тази гледна точка ще анализираме писмото. Всеки текст в театъра е сценарий, този е без автор. Следователно е задкулисен.

Президентът като адресат няма място в НароднияТ. Режисьорът Абаджиева акцентира, че увеселителните спектакли са недостойни за театъра.

 

Увеселението с мечки

 

Списъкът с имена под писмото прилича на разпределение. Щатните актьори ги разпределят, нали? Четейки имената виждаме много „мечки”. В НароднияТ „мечки” бол. Ясно е, че имаме сценарий за увеселение с мечки. Това е възможно само в театър и по старите киноленти.

Неправителствена организация преди години събра всички мечки и изгради резерват до Белица. Един полски журналист Витолд Шабловски дойде и написа книга за тях. Увеселението с мечки по същество е музикално-танцов спектакъл. Да си представим как PR-а свири на гъдулка. Тя е образована в сферата на струнните инструменти. Вероятно и поръчва музиката. Свири по тънката струна тоест тоналноста е F (от англ. Finances). „Мечките” играят (по чужда свирка) изправени на задните си крака. Са! Са!

Полският журналист чул в Белица интересна история. Макар и на свобода мечките понякога без причина, ей така, от нищото, се изправят на задните си крака и по стар навик – Са! Са! Книгата му се казва: „Танцуващите мечки или истински истории за тоталитарна абстиненция”. Вече разбираме, че писмото е задкулисен сценарий за увеселение с „мечки” под съпровода на пиарска гъдулка. Може да го озаглавим или диагностицираме, което е едно и също. Тук нека да погледнем заглавието на анализа.

 

 

 

Продължаваме с кино-асоциации. Време е отново да гледаме филма на Георги Тенев „Симон срещу страха”. Фотографът Варсано и той е „драскал”, според анализатори мерзавци, и тогава, и сега (бел. ред. – Варсано в края на социализма е преследван и заловен от милицията, дори ранен в крака с пистолет, защото писал в подлез лозунг против Живков). Имаме римейк. „Р. срещу страха”. Протестът е концептуален и не е от вчера.

За съжаление случаят Варсано се прочете без разбиране. Публиката си спомня надпис „Долу Тодор Живков”. Всъщност текстът е бил „Тодор Берия Живков”. Берия остана незаличен от надписа, създаде си удобна опозиция, прие си конституция (с нейна помощ има икономическа и медийна власт и държи правосъдието на къса каишка), регистрира се като политическа партия, трайно участва в управлението(явно и тайно). И прави това, което винаги е правил – изпраща „очи и уши” навсякъде.
По думите на Радой Ралин: „На всеки клон – микрофон, под всеки балкон – микрофон”. А ние допълваме: „във всеки театър – пиар”.

Няма как да се разбират Р. и PR-а. Духът може да бъде чут от Дух, а не от уши. Прозрението е на Джакомо Казанова.

 

 

Директорът

 

Междувременно директорът показва завидни чиновнически умения в административната джунгла, но философски е неук за дуалистичното устройство на държавите в Европа. Изпуснати реплики в интервюта като: „по-важно е постановлението на Министерския съвет”, „нека разделим темите”, „аз ръководя според правните норми”, „да не се занимаваме с бит” го разкриват като деонтологичен невежа. Уж е от Ловеч, а не знае, че Иван Хаджийски (от Троян, Ловешко) го е формулирал като „Бит и душевност” – неделими по своему.

Директорът на „театър имени Вазова” не познава Вазовото:
„Стресни се племе закъсняло!
Живейш ли, мреш ли ти не знайш!
След теб потомство иде цяло –
Какво ще да му завещайш?”

 

 

Единственото завещание на директора ще са комисии, протоколи, членове, алинеи, параграфи, министерски постановления, правилник за вътрешния ред, длъжностни характеристики и пр.

В НароднияТ не се разиграва „Многострадална Геновева” (според директора), а се решава въпроса „Да бъдеш или да не бъдеш?” Има лош прецедент в здравеопазването. Болниците бяха стационари със счетоводство, а сега са счетоводства със стационар.

To be, or not to be, that is the question. Или си сцена с прилежащи офиси или офис със сцени.

Играе се Хамлет. Преводът задължително е на Гео Милев – „безочието на властта” (office според Шекспир). Има очевидно сходство между Поета-преводач и Р. И двамата са анархисти, и двамата са срещу всяка власт, и двамата се борят срещу административния произвол.

 

 

PR-а е административен служител на театъра по Кодекса на труда и работното й време изтече.

За разлика от нея, Р. служи на Изкуството по Кодекса на честта и няма работно време. Той е в НароднияТ много отдавна, но директорът не е разбрал. Нека да чете „Под игото”, но друга глава – не „Представлението”, а „Около един труп” (Офиса ке падне!).

 

Трагедията на Шекспир завършва с изнасяне на трупове

 

Това може да се предотврати, ако PR-а си тръгне веднага. Бъдещето трае дълго.
Р. призова и предишния директор Донкин (общински съветник от ДПС) да си ходи. Сега нивото е „Политбюро” – Пеевски, Цонев и т. н. PR-а е високопоставена номенклатура. За разлика от директора, който е среднономенклатурна интелигенция (термина е на културоложката Янакиева). С такава партийна позиция PR-а няма място в национална институция. Това е деонтологично (не)издържано. PR-а е партизанка (означава привърженик, но думата е семантично затлачена от кашкавал, мандри и въоръжена борба).
Няма етнически момент. Турският етнос уважава първенците си, включително коджа-режисьори.

Метафората „депесарски шут” се прилага директно – „офиса” разбива врата за да се разшири (а може да поиска ключ?). Този гьонсуратлък разчита на партиен (задкулисен) гръб. Публично обаче се проваля. Няма друг такъв пиарски гаф. PR-а разпъна НароднияТ на кръст (в съответствие с фамилията си), а директора го насади на пачи яйца (на яйцата на жълтото пате). Тя не осъзнава, че в изкуството „совите не са това, което са” (по Дейвид Линч).

PR-а трябва да си тръгне веднага поради тотална (и тоталитарна) некадърност. Вместо да гради добро име на работодателя си (image-maker е другото име на пиара), тя го съсипа. За имиджа на ДПС да не говорим.

 

 

Видеото от изборите се тълкува неправилно. PR-а не придружава „почетния председател”, а го води (по думите на анализатора Октай). Количеството алкохол, което се изпива в сараите е повече от пиенето в НароднияТ.

Задкулисната кариера на PR-а върви кресчендо. Пред кулисите обаче публиката е свидетел на нейното политическо и професионално фиаско (декресчендо).

Пиарството е най-деонтологичната професия. „Моралът е доброто” според Кристиян Таков. В случая PR-а е злото. Приказките за професионализъм са бошлаф. По делата й ще я познаете. И по съветите. Доколкото тя е медиен съветник на директора, то той грубо наруши всички правила на кризисния пиар и прави гаф след гаф. Другите пиари го знаят и затова оглушително мълчат.

Тогава ще говори публиката. Тя е съдник (по думите на поета Кадийски), но и деонтологичен страж. „Да пазим правото от законите” е завещание на Кристиян Таков. Затова да не допускаме да ни забатачат в алинеи и параграфи. Законите да се преценяват само през санкцията на морала.

 

 

PR-а да се маха веднага! Офиса ке падне!

P.S. Още от Юстинияновия кодекс децата не се обвиняват и не ги съдят. Актьорите са деца …на Мелпомена. Става дума за т. нар. възрастова (или физиологична) невменяемост. В известен смисъл те не са Homo sapiens (разумни), а Homo ludens (играещи). Могат и Караконджул, могат и Шекспир като улично куче. By the way, кучето Мечо събра в нета пет пъти по-голяма подкрепа от Р., но това е тема за народопсихологичен анализ.

 

– –

* Авторът е психиатър по професия

 

– –

Бел. ред. – Медии и на Запад, и на Изток призовават читателите си за дарения. Вестници като „Гардиън“ с около 100 хил. тираж на хартия и няколко милиона читатели дневно, в края на всяка статия канят читателите да даряват, за да продължи да изобличава властите. Същото призовава и българският в. „24 часа“ с 15-ина хиляди тираж на хартия и стотина хиляди читатели онлайн, който въобще не се и опитва да изобличава властите, а се пълни с пиар публикации.
В e-vestnik рядко призоваваме, убедили сме се, че у нас трудно можеш да разчиташ на дарения за медия. Все пак благодарим на няколкото читатели, които всеки месец даряват по 1-2 долара или на малцината други, които по-рядко даряват по 10-20 – тук.

 

Автор: Д-р Любомир Трифонов – (зло)вещо лице*

Източник: E-vestnik.bg

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Вижте още