Калоян Методиев: Шенген е абсолютен външнополитически провал. Някой трябва да понесе отговорност!

Най-четени

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт...

Вижте как туроператор ви скубе, без да подозирате

"БОНУС пакет МАКСИМАЛНА СИГУРНОСТ" в случай на смърт на пътуващия е включил туроператор в офертата си за организирано туристическо...

Тихомир Безлов: Може и да не бъдат приети окончателно промените в Закона за хазарта

Рекламата на хазарт е забранена и в момента, но регулаторите пренебрегват това. Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра...

Политологът Калоян Методиев направя обстоен обществено-политически анализ на случващото се в българската политика в последните седмици.

 

– Ще успее ли ГЕРБ да реализира първия мандат, който ще получи в понеделник?

– Трудно. Почти не. Така мисля към днешна дата.

 

– А очаквате ли ДБ да поеме подадената ръка от ГЕРБ. Знакови техни лица казват, че без ДБ не може да има кабинет на ГЕРБ. Страх от обезличаване или нещо друго?

– ГЕРБ и ДБ по определени теми гласуваха заедно. От друга страна коалицията „Демократична България“ се състои от 3 коренно различни субекта идеологически, които са в незавидно вътрешно състояние. Не знам дали могат да си позволят да отидат на избори с тези вътрешни проблеми. Тоест те са разкъсвани между прагматизма да участват в едно правителство и възможността да отидат на едни избори, които могат да са катастрофални за сегашните им ръководства. Визирам и ДБ, и ДСБ.

 

– Ако първият мандат не се реализира отива във втората политическа сила. „Продължаваме промяната“ вече казаха, че приетият вече изборен кодекс и хартиена бюлетина няма да ги накарат да предложат състав на правителство. Обречен ли е този мандат?

 

– Имам чувството, че връщането на балансираното гласуване  – хартия и машина, бе по-важно за тях, отколкото бъдещето на страната във всеки един смисъл. Те поставят като условие тази хартиена бюлетина за абсолютно всичко. Струва ми се, че тук правят една дребна сметка да върнат веднага мандата веднага в момента, в който го получат, за да може президентът да наложи вето и да няма време този парламент да го преодолее.

Неслучайно наблюдаваме това забързване на връчването на мандатите, което бе исторически бавено вече повече от 2 месеца.

 

– Очаквате ли президентът да наложи вето?

– Всичко очаквам.

 

– Пренареждат ли политическат карта тези промени в Изборния кодекс? Очаквате ли лансираната, макар и условно, хартиена коалция да прерастне в нещо повече?

 

– Не, това са мантрите, с които се замерят партиите в парламента. Има плаващи мнозинства. Виждате, че ГЕРБ гласува с ПП купуването на още 8 нови самолета за след 7 години. Същевременно „Възраждане“ и ПП гласуват заедно за оставане на машините на всяка цена. В момента в парламента не можем да говорим за какъвто и да е вид коалиция – можем да говорим за плаващи мнозинства. Двете неща са различни.

 

– В такава среда технократско правителство може ли да се оправя по-добре от отколкото един партиен мандат?

 

– В момента каквото и да е правителство ще е по-добре от служебното правителство, което е катастрофа за държавата. Каквото и да е. Редовно правителство избрано от парламента, през парламента, за да върне баланса в държавата и да се спре тази катастрофа, която произтича от политиката на служебното правителство, което най-после има ясна физиономия. То е антисоциално в икономиката, отказва да внесе бюджет. И същевременно е фашизоидно в политиката. Казвал съм го и преди. Мисля, че придобива все повече плътност подобно определение – със злоупотребите с власт, с натиска срещу политически противници, с намесата в изборите,  с антиевропейското говорене от днес. Опитват  се днес да тръгнат на един фронт срещу Европа заради Шенген.

 

– Само, за да го уточним, след като Нидерландия обяви, че за пореден път ще наложи вето срещу влизането на България в Шенген и допускане на Румъния и Хърватия, Румен Радев излезе във Фейсбук с доста гневна реакция. Обвини Марк Рюте, че прави недопустими твърдения, че границата ни може да се премине срещу 50 евро на фона на тримата загинали полицаи. Един цитат: вместо европейска солидарност, България получава цинизъм.  А Крум Зарков призова Марк Рюте да внимава заради позицията. Как оценявате тази реакция?

 

– Тя може да бъде оценена само по един начин на базата на новините. Искам да попитам, двамата полицаи убити от автобус в Бургас – на границата ли бяха убити? На Околовръстното в София имаме тежко ранен полицай от бус пълен с мигранти. София не е на българо-турската граница. В Драгоман, където залавят огромни групи мигранти на цялата територия на страната – е на границата, ама на другата граница.

 

По думите на министъра на МВР хора от 17 държави, за които има информация в МВР – се занимават с трафик на хор из територията на цялата страна. Днес в новините – мигранти в линейка преоблечени като медицински работници в Бургас. Кой нормален човек може да каже на черното – бяло и, че тази граница не е разграден двор? Че нямаме убити полицаи във вътрешността на страната в следствие на провала по отношение охраната на границите, което е изцяло в прерогатива на на служебното правителство.

 

Защото вече 4 месеца управляват те. И мога съвсем отговорно да кажа, че по документи, на Европейски съвети, никъде по време на редовното правителство България не беше отделяна от Румъния и Хърватия за приемане в Шенген.

 

В момента ни отцепват, правят ни анклав, който бива отделян от останалата част от Европа. Това е абсолютен външнополитически провал. За първи път в историята ние да останем на такова разстояние от Румъния. И някой трябва да понесе отговорност за това, което се случва в момента.

 

– Как ще отговорите на репликите на критиците, че България става жертва на вътрешнополитическите проблеми на Нидерландия?

 

– Е, Австрия, а Швеция.  Германия на последния съвет също изрази резерви. Защо не Румъния? Защо не Хърватия? Хърватия има огромна граница със страни, които са проблемни и не са членки на ЕС. Разбирам военната реторика „давай сега ще им скочим и ще го наплюем във Фейсбук холандския премиер“. Обаче да погледнем реално – със сблъсък с Европейския съюз ли ще излезем от тази ситуация или с политика дипломация и разговори. С кое от двете?

 

– ПП тази седмица внесоха промени в няколко закона. Един за отнемане на службите за сигурност от президента. Каква е причината за това смразяване между Радев и ПП, за се иска такова окастряне на президентската институция?

 

– Много е просто обяснението. Той ги създаде като политически проект и 3 месеца по-късно започна да ги унищожава по примера на БСП, които започна да унищожава преди това. После ще бъде следваща партия. Това, което заявиха публично от ПП е, че отношенията са се развалили от момента, в който са му пипнали назначенията в „Булгаргаз“ и в газовите дружества. Очевидно той има някакви интереси там. Отношенията се смразиха и той почна една брутална атака срещу всички партии, които го подкрепиха. Визирам и БСП, и ПП и ДБ. Той беше и двигателят на свалянето на редовното правителство.

 

– Не се ли свали само поради трайните скандали вътре?

 

– ИТН беше използвана като инструмент за свалянето на правителството. Те се обявиха за президентска република и останаха всичките им назначения в служебното правителство.

 

– В този ред на мисли как оценявате тези гласове за смяна на парламентарния модел към президентска република. Към ИНТ, които обявиха референдум се присъединява Иво Христов, който беше част от президентската администрация, но излязъл оттам като евродепутат от БСП?

 

– Мисля, че избирателите ги оцениха – нито една от формациите, които искаха президентска република и смяна на държавното устройство не попадна в парламента. Иво Христо трябва да каже кого точно представлява в момента в Европейския парламент, защото групата, в която седи и партията не изразява такава позиция. Ако има малко достойнство – ще си отиде там, където му е мястото. Или в президентството, или в ИТН, или в някоя организация, която се бори за президентска република.

 

– Призовавате ли го да напусне?

 

– Не, казвам, че когато не си съгласен с дадена позиция си тръгваш, напускаш и излизаш да си заявяваш собствената позиция. Аз като не съм бил съгласен с начина по който функционира президентството, станал съм и съм си тръгнал.

 

– Да върнем разговора малко по-назад, когато говорихме за служебния кабинет. Корнелия Нинова заяви, че служебният кабинет е превзел страната. Гълъб Донев обаче казва, че служебното правителство управлява много по-добре. С по-прозрачни процедури за доставки на газ – инфлацията пада, цените на горивата. Къде е истината?

 

– Това абсолютно не е вярно. Този месец два пъти вдигат цената на газа. Докараха ни и до безпрецедентна външнополитическа изолация по отношение на Шенген. Вижте по отношение на МВР и охраната на границата – имаме толкова загинали полицаи.

Миналата година „Вера Су“ беше един символ, а сега се трупат нови. В културата така разбутаха отношенията на две групи, че сме на прага на между-актьорска война. Където пипнат там възникват кризи.

Дойдоха като Гестапо с готови списъци.  Още на 2-ри, 3-ти август

започнаха да уволняват масово хора, да ги изкарват от кабинетите им. Не е спиралатази чистка. Използват държавните институции като бухалки, за да се разправят с инакомислещите. Тази седмица изпращат на мен и жена ми пълна данъчна проверка за години назад. Мислят си, че по този начин ще ми затворят устата или чрез институционален тормоз ще ми променят мнението.

 

– Да не сте точили ДДС пък сега?

– Нито съм дедесар, нито имам фирми, нито се занимавам с такива работи. Интересно, че не се закачат хора с палати…  Ако има и други ярки, вокални критици на управлението, които в момента са обект на интерес от страна на държавните институции за проверки или осъществяване на тормоз към тях или към семействата им ги призовавам да излязат и да говорят. Да не се притесняват. Иначе няма да се оправи държавата и да тръгнем по европейско развитие с правила, стабилни институции и ред.

 

– Да се върнем на мандатите. Третият мандат ще бъде ли спасителен? Какво ще бъде решението на Румен Радев. Коя политическа сила ще избере? Спомням си една реплика на консултациите към Корнелия Нинова – три пъти ви давам мандат и три пъти не можете да съставите правителство.

 

– Два пъти е давал мандат. Това беше една заучена игра на думи. През седмицата излезе един от депутатите на „Възраждане“ и  от парламентарната трибуна заяви, че по време на консултациите Радев им е казал, че ще връчи мандата на тях. Същевременно пред двама журналисти Стефан Янев каза, че му казал, че може да го връчи на него. На всеки е хвърлено по малко, за да се надява.

 

– Вашето очакване като политолог какво е? И какво може да се прозре зад определено действие на формация, която Румен Радев ще избере? БСП, ДБ,  Български възход…

 

– Всичко е възможно. Ако има възможност да не се състави правителство – ще бъде даден мандата на този, който има най-малката възможност да го състави с идеята да се хвърли после вината на партиите – „Ето, аз им дадох, а те партиите не се справиха“. Давам ви и пример в това отношение. Юли, когато беше свалено правителството,  от президентството и самият президент се скъсаха на третия мандат да се обръщат към Корнелия Нинова ; „Връщайте по най-бързия начин мандата! Защо го държите? Защо го бавите? Нарушавате конституцията!“ Тогава не се даде и 1 ден на партиите да се разберат. Сега имаме безпрецедентна ситуация. В понеделник ще се връчва първият мандат – повече от 2 месеца след изборите. С идеята партиите да имали повече време за диалог. Защо август месец нямаха, а сега имат. Виждате лицемерието, двойният стандарт и желанието да се управлява еднолично.  Много им хареса. Самозабравиха се се. Имам чувството, че в служебния кабинет тотално са загубили връзка с реалността.

 

– На финала, през тази седмица редица знакови лица, които през миналото са били част от БСП се събраха около една маса. Това може ли да бъде алтернатива на БСП, това ново ляво обединение?

 

– Ще си позволя да ги коментирам само заради това, че повечето от присъстващите са си позволявали през последната година, под една или друга форма, да ме коментират в статии или в интервюта. Но нямам време да им отговарям поединично затова накуп. Две неща има. Или телъжат, или Маркс, в който се кълнат, лъже. Ако битието определя съзнанието, в тази група имаше толкова много тежки милионери, че се чудя как ходят да обясняват на хората за ляваи социална политика. Второто нещо, което не разбирам е този политически рекет. Зад повечето от тях не стоят и по двама души, нямат регистрации като партии, но излизат с идеята да се обединяват с друга партия.  И че ако лидерът, ерго Корнелия Нинова, се махне, щели да се обединят. Иначе ще излизаме по медиите, ще я плюем и ще казваме, че не е лява. Това са едни политически рекетьори, които си търсят депутатски места. Ако са наистина с достойнство и имат някаква политическа тежест – да предложат собствен проект, да увлекат масите след себе си, а не да се занимават с паразитиране върху друга партия.

 

Политологът Калоян Методиев в ефира на Nova News.

 

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт...

Вижте как туроператор ви скубе, без да подозирате

"БОНУС пакет МАКСИМАЛНА СИГУРНОСТ" в случай на смърт на пътуващия е включил туроператор в офертата си за организирано туристическо пътуване. Това съобщи в ефира...

Тихомир Безлов: Може и да не бъдат приети окончателно промените в Закона за хазарта

Рекламата на хазарт е забранена и в момента, но регулаторите пренебрегват това. Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията във...

ЕП с кампания за изборите: „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб“.

Между 6 и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки ще бъдат призовани да отидат до урните, за да гласуват...

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо събрание". Така Лена Бориславова от...

Вижте още