„По Фройд“: Спорове за импотентност, ухажвания и срам предизвикаха скандал в парламента

Най-четени

Кабинетът одобри личните карти да струват 30 лв.

Кабинетът одобри на заседанието си почти двоен скок на цената за издаване на лична карта - от 18 на...

Коментар: Викали са му „натовски генерал“, а той е служил на кремълския дневен ред

Разделното време принуждава всеки да се определи и да заеме истинската си позиция. Независимо от това дали са му...

ЦИК сваля предизборни билбордове на ПП-ДБ, съставя акт на Денков

Централната избирателна комисия (ЦИК) нареди агитационни билбордове на ПП-ДБ да бъдат премахнати. Решението е взето снощи след жалба от...

„Абсолютна загуба на време е обсъждането на тази декларация. Вчера се проведе заседание, на което обсъждахме на първо четене удължаването на Закона за държавния бюджет. И само някой, който тотално не разбира и не познава Конституцията, нито Закона да публичните финанси, нито правилата за работа на Народното събрание, може да внесе подобен тип декларация“, обяви от парламентарната трибуна председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

 

 

Тя се обърна към ПП и им припомни, че именно тяхното правителство беше първото в демократичната история на България свалено с вот на недоверие именно за провал във финансовата политика на държавата.

„И вие ще внасяте декларация с, която „огромна“ загриженост демонстрирате своите размисли – твърде импотентни за държавния бюджет. Извинявайте, но една декларация, какъвто и да е акт на Народното събрание съгласно Конституцията, ако сте чели разбира се нейния чл. 86 ал. 2 има задължително действие, когато Народното събрание приема закони или решения. Тази декларация е абсолютно нелегитимен акт, особено когато тече времето между първо и второ четене за удължаване Закона за бюджета“, подчерта още тя.

 

 

Тя цитира декларацията, където ПП настоява Министерски съвет да внесе Закон за държавния бюджет в срок до 31 октомври.

„Само, че ако някой чете текста на разпореждането и предложението на вносителяq ще види, че това правно нищо е внесено на 1 ноември. Ден след като вие задължавате с декларация Министерския съвет да внесе Закон за държавния бюджет. Вие давате ли си сметка колко сте несъстоятелни. Внасяте проект на декларация на 1 ноември, с която задължавате правителство да внесе Закон за държавния бюджет на 31 октомври. Господин Гюров не мога да си представя, че вие бяхте кандидат за гуверньор на БНБ и сте подписал такъв документ“, заяви още Атанасова и допълни, че това е извън всякаква парламентарна, политическа и житейска логика.

 

 

Според Атанасова, въпросният документ ще се изучава, както и всички действия на ПП, във всички юридически факултети, а и икономическите, като „злокобен пример за системен, правен нихилизъм“. Тя се възмути, че именно заради това Народното събрание е похарчило пет часа парламентарно време, а основната цел е да се повторят безумните тези затова, колко успешно управление са имали, но е паднало с вот на недоверие.

„Вие ще ми говорите за морал, без изобщо да сте дали едно обяснение за цените на газа, за далаверите, посредниците, горивата, Джепкорп, ББР, договори, комисионни… 9 милиарда за 9 как изхарчихте, колко време питаме, имате ли отговор поне на един въпрос. Абсолютно незаконосъобразно и нелегитимно е това решение“, заяви още Атанасова.

„Аматьори бяхте, аматьори си останахте“, заключи Атанасова.

 

 

След нея думата поиска Кирил Петков, който обяви: „Свалянето на правителство по несъгласие с бюджетната политика, едновременно с това искате да продължите същия този бюджет, едновременно с това за 60 дни показахте абсолютна политическа импотентност, не можете да направите правителство и едновременно с това не се грижите по никакъв начин точно за вашите избиратели, които имат нужда от увеличаване на пенсии и минималната работна заплата. Срам“, заяви той.

 

 

Тома Биков от ГЕРБ пък разведри залата и колегите си, като обясни на ПП за „импотентността“ на ГЕРБ.

„Пропуснахте да обясните на колегите от ПП, че това, че не ги харесваме не означава, че сме импотентни. Просто не реагираме на техните вопли и по-скоро се пазим от тях, отколкото да ги ухажваме“.

„Президентът Радев заложи капан и вие скочихте в него и пет часа се замеряхте с обиди, нямаме решение за хората. Знаете ли утре какви ще са изказванията на Радев и служебния кабинет: Ами, ето, аз им дадох възможност, внесох продължаване на бюджета, а те лошите партии и още по-лошите депутати ви съсипаха зимата, икономиката, не могат да вземат решение. Това е голям политически въпрос. Ще се разберем и за баланс, за дефицит, за БВП, правили сме го, има разум тук. С друго няма да можем да се справим, защото ден по ден и капка по капка в обществото се наслагва – добрият президент, лошите партии и некадърният парламент“, заяви Нинова и попита депутатите дали имат чувство за самосъхранение.

 

 

„Четири пъти в рамките на 15 минути се употреби думата „импотентност“ – дано някой не чете изказванията ни по Фройд“, пошегува се пък зам.-председателят на Народното събрание Йордан Цонев.

 

 

„В политиката и в правния мир няма вакуум. Когато четири парламента не могат да излъчат или излъчват нестабилни мнозинства, когато четири парламента под диктата на телевизиите и кръга „Капитал“, на 20-те говорящи глави от този кръг. Защото още от първия ден на изборите започват да формират общественото мнение кое не може. На втори не бяха излезли резултатите, когато те се набутаха в студията и започнаха да говорят как не може да се формира правителство, не можело да се формира. Защо да не може. Тези 240 депутати кой ги изпраща в този парламент – българският народ. Кой казва с кой с кого не може, говорящите глави ли? Българския народ казва кой с кого може и българския народ казва, че всеки от нас с всеки може, щом ни е пратил тук. Друг е въпросът за политики и профил. Да сте чули този дискурс да се говори в обществената среда, аз не съм, а я следя. Единственото, което чуваме, е с кой с кого не може и как не бива да се направи. По тази причина нямаме кабинет и се готвим за предсрочни избори. Почти всички избиратели на всички партии искат от нас това. Основното послание беше да спрем да се караме и да направим кабинет, но ние слушаме анализаторите. Защото някои проксита на този кръг не могат да направят самостоятелно мнозинство“, възмути се Йордан Цонев от ДПС.

 

 

Той подчерта, че ако партиите, които се обявяват за евроатлантици, мислят за България то тези партии имат общо 175 гласа за съставяне на правителство. „Истината обаче е, че те са псевдоатлантици. Точно децата на комунистическата номенклатура приватизираха евроатлантическата идея. Да спрат да пречат“, призова още Йордан Цонев.  

Петър Петров от „Възраждане“ пък заяви, че като получат третия мандат от Радев, ще го изпълнят и ще внесат бюджет за 2023 година.

 

Автор: Екип на „ТРУД“

Източник: „ТРУД“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Кабинетът одобри личните карти да струват 30 лв.

Кабинетът одобри на заседанието си почти двоен скок на цената за издаване на лична карта - от 18 на...

Коментар: Викали са му „натовски генерал“, а той е служил на кремълския дневен ред

Разделното време принуждава всеки да се определи и да заеме истинската си позиция. Независимо от това дали са му викали „натовски генерал”, а той...

ЦИК сваля предизборни билбордове на ПП-ДБ, съставя акт на Денков

Централната избирателна комисия (ЦИК) нареди агитационни билбордове на ПП-ДБ да бъдат премахнати. Решението е взето снощи след жалба от страна на ГЕРБ-СДС за нарушение...

Главчев: Членството на България в НАТО предложи гаранции за сигурност

„Членството на България в НАТО предложи на българските граждани най-солидните гаранции за сигурност. То беше цивилизационен избор, послужи за вдъхновение и мотивация на няколко...

Васил Найденов: Познавам най-богатите хора, но не ходя да се моля за спонсорство

Аз знам какво искам и това е лошо в музиката. Може би това е причината да съм вечно недоволен от себе си, от музиката, от...

Вижте още