Нинова зове Пъррванов, Кадиев, Дончева, Манолова: Върнете се в БСП! Заедно ще търсим обединение!

Най-четени

Куриоз! Мъж от Уганда има 12 жени и 102 деца, не може да им запомни имената

Мъж от Уганда е баща на 102 деца и се сблъсква с проблеми като това как да им осигури...

Окончателно: Минималната заплата става 850 лв. от 1 януари 2024

Минималната работна заплата става 850 лева от 1 януари 2024 г. Това решиха депутатите в предпоследния ден от съществуването...

Време е за стачки: Да знаят следващите управляващи, че трябва да се съобразяват с българския работник

Синдикатите не са доволни от сегашното решение за увеличаване на минималната работна заплата, защото така както е гласувано е...

Каним всички, напуснали БСП, да се върнат в партията! Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг в понеделник по обед, ден преди срещата на левите формации.

 

„Просто се върнете в БСП!“

С този призив председателят на столетницата отговори на предстоящата сбирка утре, чиято цел е да се оформи ново ляво обединение.

Нинова призова всички да си възстановят членството в БСП, защото само така можело да се случи истинското обединение на левицата.

 

„Както знаете, президентът Първанов е обявил събиране за ново ляво обединение. Поканени са АБВ – Румен Петков, „Изправи се, България” – Мая Манолова, „Движение 21” – Татяна Дончева, „Българска прогресивна линия” – Красимир Янков, „Нормална държава” на Георги Кадиев и МИР на Симеон Славчев.

 

Виждаме, че това са председатели на партии – всички бивши членове на БСП. Важно е това обединение около какво ще се случва – какви идеи, каква характеристика на модерното ново ляво се търси в такъв формат. Засега идеи не сме чули. Но четем и чуваме ултиматуми към нас, заклинания и организационни въпроси.”

 

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията.

„Всички тези наши бивши другари са напуснали БСП при други ръководства на партията. Правя тази уговорка, защото виждаме, че част от претенциите днес са към нас като ръководство”, уточни тя, припомняйки, че Георги Първанов и Румен Петков напускат през 2014 г., Татяна Дончева – през 2013 г., Мая Манолова – през 2015 г., след като става омбудсман и е задължена по закон да напусне политически субекти, Георги Кадиев и Симеон Славчев – през 2015 г.

 

„Тоест това са партийни субекти, създадени от напуснали наши другари по време на ръководството на Сергей Станишев и Михаил Миков”, обобщи Нинова.

„Ние, като ново ръководство от 2016 г. насам, положихме усилия да върнем тези наши другари към общата лява политика.

 

С АБВ бяхме в коалиция и те имаха свой депутат в миналия парламент.

 

С Татяна Дончева направихме опит за коалиция докато не стигнахме до нейното условие да си променим името на партията и да станем „БСП-Движение 21” – неизпълнимо условие.

 

За Мая Манолова работихме за кмет цялата софийска организация и тя ни напусна след като не спечели изборите.

 

Георги Кадиев беше наш депутат в миналия парламент.

 

Тоест ние положихме всички усилия да съберем тези субекти, които през годините са напуснали БСП, за да бъдем отново заедно и силни”, обясни лидерът на българските социалисти.

Според Нинова в публичното пространство в момента има много противоречиви послания около новото ляво обединение.

 

„Г-н Първанов казва: „Трябва обединение за промяна и за нови лица под формата на голяма лява коалиция”.

Татяна Дончева го оборва и казва: „Не коалиция, а единен субект”. Тоест една обща партия.

 

Костадин Паскалев: „Каним БСП в новото ляво обединение”. Въпреки че той е БСП като член на Националния съвет.

 

Татяна Дончева го оборва: „Ние сме алтернатива на лицата, на курса и програмата на БСП.”

 

Костадин Паскалев: „Ръководството на БСП да си изпълни задължението и да започне разговори за ляво обединение.”

 

Татяна Дончева: „БСП първо да си смени ръководството и тогава ще отворим пътища за разговори.”

 

Георги Кадиев: „Бих подкрепил равноотдалечено програмно правителство, подкрепено от БСП и ГЕРБ.”

 

Петър Витанов казва: „Ако някой от БСП си го и помисля, „Позитано” ще му се стори тясно.”, коментира Корнелия Нинова.

„Картината става доста объркана от тези публични послания на субектите, които се събират утре, за да търсят ново ляво обединение.

 

Затова ние казваме следното:
БСП никога не е спирала опитите и процесите да търси обединение вляво. Стигали сме дори и до коалиция от 26 партии преди година и половина. За нас тази тема е изключително важна. Всеки опит за обединение вляво си заслужава, но е важно върху какво стъпва – върху какви идеи, да не представлява само амбиции за лична реализация.

Днес се обръщаме към тези наши бивши членове на партията, напуснали и създали свои субекти: Върнете се в БСП. Подновете си членството в БСП, заповядайте обратно, за да можем заедно, с капацитета на всички, да търсим обединение и сила вляво”, заяви още тя.

Нинова припомни за такова решение на Националния съвет на БСП през 2016 г., което медиите са нарекли „амнистия в БСП”: „Това решение е в сила. Каним всички напуснали БСП да си възобновят членството.

 

Обръщаме съм към организациите на БСП по места: отворете врати, приемете тези наши другари обратно, ако искат да се върнат в БСП.”

Корнелия Нинова коментира и втора вътрешно партийна тема, свързана с декларации от партийни организации за „бърз” Конгрес на 10-11 декември и смяна на ръководството на партията: „Изчакахме тези декларации да постъпят официално и да решим дали да преместим Конгреса от февруари през декември.

 

Информираме ви, че до този момент официално на „Позитано”, както си му е реда по Устав, са постъпили 6 декларации. Неофициално – това, което четем от медиите, е за още 17 такива, но още не са дошли. Тоест общо 23 такива декларации от 296 организации.”

Тя обясни, по Устава на БСП от датата на постъпване на декларациите до датата на Конгреса трябва да има 15 дни, а от днес, 28 ноември, до исканата дата, 10 декември, има 11 дни. „Тоест Конгрес на 10-11 декември не може да има. Конгресът остава на 10-11 февруари”, заяви Корнелия Нинова.

 

Лидерът на БСП отказа да коментира решението на Софийска градска прокуратура да се самосезира във връзка с нейни изказвания и на депутата от левицата Георги Свиленски за машинното гласуване и кодовете за машините. От прокуратурата ще възложат и проверка на ДАНС по случая, съобщиха от държавното обвинение.

 

Източник: Епицентър.бг

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Куриоз! Мъж от Уганда има 12 жени и 102 деца, не може да им запомни имената

Мъж от Уганда е баща на 102 деца и се сблъсква с проблеми като това как да им осигури...

Окончателно: Минималната заплата става 850 лв. от 1 януари 2024

Минималната работна заплата става 850 лева от 1 януари 2024 г. Това решиха депутатите в предпоследния ден от съществуването на 48-ото Народно събрание след...

Време е за стачки: Да знаят следващите управляващи, че трябва да се съобразяват с българския работник

Синдикатите не са доволни от сегашното решение за увеличаване на минималната работна заплата, защото така както е гласувано е записано „50% от средната работна...

Най-големите грехове на 48-то НС: Циркаджийските глупости и скандалите 

Четиридесет и осмото Народно събрание, за съжаление, продължи да прави онова, което направиха 45,46 и 47-ото, а именно: да ни свиква с циркаджийските глупости...

Михаил Екимджиев алармира: Заради Иван Гешев губим 12 млрд. от ЕС, няма да влезем и в еврозоната

"Заради Иван Гешев, заради провалените промени в Наказателно процесуалния кодекс най-вероятно ние няма да получим голяма част от милиардите по Плана за възстановяване и...

Вижте още