Нов икономически курс: Европа отблъсква Байдън, поема към Китай

Най-четени

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Президентът Си Дзинпин започна миналата си седмица в чужбина с възстановяване на връзките със САЩ и я завърши с европейските лидери, които изказаха аргументи за съпротива срещу радикалните ограничения на администрацията на Байдън по отношение на Китай.    

Промяната в настроенията се равнява на победа за Си при едва второто му излизане извън Китай от началото на пандемията – период, в който отношенията на Пекин със САЩ и техните съюзници стават все по-лоши. През октомври президентът Джо Байдън ограничи продажбата на полупроводници и оборудване за производство на чипове на Китай в опит да спре икономическото му развитие и поиска от ключовите си съюзници да се съобразят – което поражда опасения от разцепление в световната икономика.    

В петък френският президент Еманюел Макрон призова за ангажиране с Пекин и противопоставяне на усилията за разделяне на света на конкуриращи се блокове. Това последва подобни призиви от страна на германския канцлер Олаф Шолц, който посети Китай по-рано този месец, и усилията на холандския премиер Марк Рюте да координира действията си с други ключови нации за производство на чипове в съпротивата на натиска на САЩ.

„Сега, постепенно, много хора биха искали да видят, че има два реда в този свят“, каза Макрон в реч пред бизнес ръководители на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (APEC) в Банкок. „Това е огромна грешка, дори както за САЩ, така и за Китай.

„Нуждаем се от единен глобален ред“, добави той, реплика, която предизвика продължителни аплодисменти.    

Коментарите на френския лидер по-специално показват, че Европа намира своята роля в намирането на среден път, когато става въпрос за Китай. Докато в някои европейски столици нарастват призивите за по-строги отношения с Пекин по въпроси, свързани с правата на човека и демокрацията, всеобхватният контрол върху износа на чипове от САЩ – който скоро може да бъде разширен и до други стратегически технологии – измести разговора от опасения за Китай към загриженост за американското преувеличаване.    

Докато Германия се насочва към рецесия и Европа е изправена пред сурова зима без евтин руски петрол и газ, „има малък апетит за конфронтация с Пекин“, каза Ноа Баркин, управляващ редактор за Китай на Rhodium Group.

„Трябва да се противопоставим на политизирането на икономическите и търговските въпроси и да поддържаме стабилността на глобалната индустриална верига и веригата за доставки“, каза Си на Рюте във вторник. Китайският лидер също така призова за засилено сътрудничество във високотехнологичното производство с Южна Корея на среща с президента Юн Сук Йол, чиято нация е дом на гигантите за чипове Samsung Electronics Co. и SK Hynix Inc.

„Ниделандия няма да копира американските мерки едно към едно“, каза Шрайнемахер в интервю за холандския вестник NRC, публикувано в петък. „Ние правим собствена оценка – и правим това след консултация с партньорски страни като Япония и САЩ.“

Ходовете на САЩ за ограничаване на търговията с Китай също бяха подложени на критика в Азия, където нации като Сингапур предупредиха да не се отрязва Пекин икономически. Много правителства в региона също така разглеждат пътуването на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси до Тайван по-рано тази година като ненужно провокативно.    

Въпреки че основните европейски лидери са все по-устойчиви на нарастващия натиск от Вашингтон, те са далеч от постигането на консенсус за това как да се справят с все по-настоятелния Китай.

Дипломатическата подкрепа на Си за Владимир Путин, който нахлу в Украйна малко след като обяви „безгранично“ приятелство с китайския лидер, също помогна за укрепването на връзките между САЩ и Европа. Китайският лидер наскоро реши да облекчи някои опасения относно отношенията си с Путин, като начерта червена линия върху използването на ядрени оръжия, което той спомена по време на среща с Шолц и по-късно повтори с Байдън.

Като цяло действията на Си поне карат Европа да мисли за среден път. В разширена метафора по време на речта си на APEC Макрон оприличи САЩ и Китай на „два големи слона“ в джунгла.    

Източник: Bloomberg TV Bulgaria

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Вижте още