Илиян Василев, анализатор: ПП и ГЕРБ се срещат заради натиск отвън

Най-четени

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя),...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на...

Срещата между ПП и ГЕРБ е заради натиск отвън. България е важна за хода на войната и партньорите ни искат предвидимост. Същевременно Борисовци ще драпат за власт, за да запазят корупционния модел.

Това заяви в интервю за ФрогНюз Илиян Василев.

 

Ето и цялото интервю:

 

Господин Василев, миналата седмица по предложение на БСП на първо четене бе прието връщане на хартиената бюлетина. По-рано обаче НС реши да позволи изпращането на военна помощ за Украйна – основна разделителна линия между ПП и БСП. Възможно ли е левицата да търси мъст? 

Категорично не. БСП искат да останат фактор в НС, тъй като представителството им в парламента е ниско. Могат обаче да бъдат фактор с игри, които да им отворят пространството. Правят това, което правиха ДПС.

Понеже няма друг начин, за да запази лидерството си, Нинова трябва да предложи нещо на своите хора и единственото е власт и позиции. Това е едната история.

Още през 2016 г., когато Решетников като дойде у нас и се скараха с Нинова, той каза, че както е тръгнала работата, левите не са единствените приятели на Русия. Така могат да работят с ГЕРБ, както си искат. Връзката с Русия е ключова за електората на БСП.

След като левицата не успя да си възстанови добрите отношения с Москва, ГЕРБ дадоха на руснаците това, което нито един от левите не можа – “Турски поток”. Путин не е идеолог. На него му трябва да дава пари и да получава това, което иска. Това е бизнес. Нинова започна да линее от гледна точка на възможността да капитализира някакъв ексклузивитет. Тя де факто е изолирана и няма никакви контакти с Кремъл. Вкараха и “Възраждане”, която да яде от електората й. Затова тя се втурна в по-радикална защита на прокремълски позиции. Започна да копира “Възраждане” и отиде в полето на маргинализацията. Рискува да загуби електората си, който е повече в центъра.

 

Какво очаквате да се случи на срещата между ПП и ГЕРБ утре? Има ли смисъл от нея, след като от партията на Кирил Петков категорично заявиха, че няма да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ? 

Има смисъл. Тази среща между ПП и ГЕРБ става след доста силен натиск отвън, защото е война и никой не иска да губи време. България е много важна страна, изключително важна. Основен епицентър на събитията е Черноморския регион. Евроатлантическите ни партньори искат по-голяма предсказуемост.

Тук се получава парадокс – въпреки че евроатлантизмът доминра в Народното събрание. Оказва се, че едни малцинствени групи, които са проруски, могат да влияят кардинално върху способността на страната ни да реализира съвместими с НАТО и ЕС политики. Това кара нашите партньори да натискат.

Скептик съм не от гледна точка да се взаимодейства, защото има доста области, в които могат да го направят двете партии. Проблемът е друг – че ГЕРБ имат двойна дъно в политиката си – видима част, при която са готови да са евроатлантици, и лицемерието, при което прокарват хартиени бюлетини, правят изменения в законите, които не водят дори до нещо, което да прилича на реформа. Освен това се оформя продължение на “Турски поток”. Путин и Ердоган правят енергиен хъб, който изисква нови линии и капацитети през България. Той не може да остане без участието на България.

 

Тоест внимателно трябва да се следят и действията на служебния кабинет в тази посока? 

Точно така. На Борисов му е изгодно да има безвремие и безвластие, да управлява кабинет на Радев и да се реализират такъв тип политики. Това притеснява нашите партньори. За ГЕРБ корупционната котва в развитието им личното им благополучие е много по-важно от геополитическите ценности и това е голямата беля.

 

Източник: Frognews.bg

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви)...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична...

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар, когото Исус възкресява. Лазаровден се празнува...

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел...

Вижте още