Коя е Акшата Мурти – съпругата на новия британски премиер?

Най-четени

Вижте номерата на партиите в бюлетините за вота на 9 юни

Централната избирателна комисия изтегли в сряда номерата на партиите и коалициите в бюлетината за гласуване за предсрочните парламентарни избори...

Вижте събитията, с които отбелязваме Деня на Европа днес

Редица инициативи ще се състоят в страната по повод днешния Ден на Европа. В България той се отбелязва съгласно...

AstraZeneca изтегля от световния пазар ваксината си срещу Covid-19

Ваксината на AstraZeneca срещу Covid-19 Vaxverzia ще бъде изтеглена от световния пазар. От вчера ваксината не е разрешена за...

След като Риши Сунак бе избран за премиер, първа дама на Великобритания стана Акшата Мурти. Тя е индийска гражданка, моден дизайнер и притежателка на състояние от милиони долари. Какво се знае за новия обитател на „Даунинг стрийт“ 10?

 

 

За първи път политик от индийски произход става министър-председател на Великобритания. На 42 години Риши Сунак е не само най-младият ръководител на британския кабинет, но и най-богатият – смята се, че размерът на семейното му състояние надхвърля това на краля. Но това е благодарение на съпругата му, 42-годишната Акшата Мурти, наследница на индийския магнат Нараяна Мурти, основател на Infosys, считан за бащата на ИТ сектора в Индия.

 

 

Риши Сунак и Акшата Мурти се запознават по време на следването си в Станфордския университет: бъдещият министър-председател пристига там от Обединеното кралство със стипендия „Фулбрайт“. Наследницата на индийския магнат дотогава е учила в колежа Claremont McKenna и в Института за мода, дизайн и търговия в Лос Анджелис. Акшата Мурти се премества в САЩ от Индия веднага след като завършва училище. Заминава за Станфорд, за да придобие магистърска степен по бизнес администрация (MBA).

 

 

По-късно Сунак ще си спомня, че още след първата им среща е усещал, че между него и новата му позната има някаква връзка, и като почитател на романтичните комедии понякога е използвал трикове от изцяло кинематографично естество, например специално е избирал курсовете, в които е можел да бъде близо до бъдещата си съпруга.

 

 

Риши Сунак се жени през 2009 г. – четири години след запознанството им. Cватбената церемония се е състояла в Бангалор, където се намира и централата на компанията, основана от бащата на булката. През следващите четири години двойката живее в Индия.

 

 

През 2007 г. Акшата Мурти основава модната си марка Akshata Designs, която залага в голяма степен на традиционни индийски техники и използва уменията на занаятчии от отдалечените села в страната. Пред списание Vogue тя споделя, че за нея е важна автентичността на тоалетите, които създава и които отразяват богатството на културата на родната ѝ страна.

 

 

„Опитвам се да правя нещо в Индия и за Индия, защото това е част от семейното ни ДНК“, казва Акшата Мурти. Модната къща обаче не е печеливша и през 2012 г. се налага да бъде закрита. През 2013 г. Риши Сунак и семейството му се връщат в Обединеното кралство. Две години по-късно става депутат от Ричмънд, Йоркшир.

 

 

Въпреки че Акшата Мурти не е успяла в модния бизнес, тя е доста заможна. В допълнение към пакета от акции в компанията на баща ѝ Infosys на стойност 430 млн. паунда (което я прави по-богата от крал Чарлз III), тя има дял в британската фирма, която управлява ресторанта Jamie’s Italian и веригата Wendy’s в Индия.Тя е вписана и като директор на фитнес веригата Digme Fitness, има дял в Koru Kids, доставчик на услуги за бавачки, член е на борда на директорите на ИТ компанията Soroco, основана от брат ѝ Рохан Мурти. И това не е пълният списък на активите ѝ.

 

 

Двойката, заедно с двете си дъщери Кришна и Анушка, живее в имение за 7 млн. паунда в лондонския квартал Кенсингтън и притежава други имоти – апартамент за 1 млн. паунда в Кенсингтън, къща за 2 млн. паунда в Йоркшир и пентхаус за 5,5 млн. паунда в Санта Моника, Калифорния. Не е изненадващо, че дъщерите на двойката ходят на училище с Харпър Бекъм.

 

 

През април тази година Акшата Мурти, тогава все още съпруга на британския финансов министър, се оказа в центъра на скандал. Оказа се, че тя, индийска гражданка в Обединеното кралство, е имала статут на нерезидент, което ѝ е позволявало да не плаща данъци.

 

 

Първоначално Мурти твърди, че положението ѝ е законно, но след това се съгласява да промени статута си, за да може данъците върху доходите ѝ да започнат да постъпват в британската хазна.

 

 

„Стана ясно, че много хора не смятат това за подходящо за ролята на съпруга ми като канцлер на хазната“, казва Акшата Мурти за статута си на нерезидент. Тя допълва, че оценява британското „чувство за справедливост“ и не иска този въпрос да повлияе на общественото отношение към съпруга ѝ. Но отбелязва, че Риши Сунак никога не я е молил да се откаже от индийското си гражданство, което тя запазва, защото това е нейната родина и мястото, където живеят родителите ѝ. „Но аз също обичам Великобритания“, заяви Акшата Мурти, наред с други неща.

 

 

Въпреки че съпругата на новия британски министър-председател все още не е станала истински публична личност, в интервю за Times през август тази година Риши Сунак разказа малко за брака си. Дори се оплака.

 

 

Например, той признава, че съпругата му пие алкохол и не ѝ харесва, че той не ѝ прави компания. Тя също така създава безпорядък у дома, докато съпругът ѝ се старае да поддържа чистота. „Аз съм много по-организиран, докато тя действа спонтанно. Тя няма да ме похвали за това, но трябва да съм честен, тя не обича да чисти. Това е нещо като кошмар, дрехи навсякъде. И обувки. О, Боже, обувки…“ – разказва бъдещият британски министър-председател.

 

 

Всъщност Акшата Мурти не е израснала богата – след като баща ѝ създава Infosis през 1981 г., а майка ѝ Судха Мурти започва работа като инженер там, тя е отгледана от баба си и дядо си в предградие на Бангалор – строго, без пищни рождени дни и големи суми за джобни пари.

 

Източник: „Банкеръ“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Вижте номерата на партиите в бюлетините за вота на 9 юни

Централната избирателна комисия изтегли в сряда номерата на партиите и коалициите в бюлетината за гласуване за предсрочните парламентарни избори...

Вижте събитията, с които отбелязваме Деня на Европа днес

Редица инициативи ще се състоят в страната по повод днешния Ден на Европа. В България той се отбелязва съгласно Постановление 54 на Министерския съвет...

AstraZeneca изтегля от световния пазар ваксината си срещу Covid-19

Ваксината на AstraZeneca срещу Covid-19 Vaxverzia ще бъде изтеглена от световния пазар. От вчера ваксината не е разрешена за употреба в Европейския съюз, след...

Какво спира България по пътя за еврозоната?

Дали догодина България ще стане 21-ия член на еврозоната? Страната е добре подготвена икономически, но не и политически и институционално, пише журналистката Зилке Ветах...

От началото на годината: Близо 800 заразени с коклюш

От началото на годината регистрираните случаи на коклюш в страната са 797, показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести. В седмицата...

Вижте още