Златото като убежище от икономическата криза (как да скрием парите си в безналично злато)

Най-четени

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на...

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар,...

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният...

При кризи от всякакъв характер златото е универсално убежище. Разбира се, ако си „влязъл” предвидливо и доста по-рано в него. Котировките на жълтия метал, както на всяка друга инвестиционна стока, се колебаят през годините, но устойчивият тренд нагоре е неопровержим. Това е така по много причини – но основната пак е свързана с търсенето и предлагането. Хардуерът на високите технологии все повече има нужда от него, индийските сватби са все по-голям консуматор, а новите находища на жълтия метал са все по-малко. Никак не е за подценяване и фактът, че около 40% от златото по света се използва за инвестиционни цели.

 

 

Ако ние, инвестиционните мравки, съдим по поведението на световните централни банки, които още към края на миналата година увеличиха златните си резерви до рекордни стойности, то именно златото е най-доброто противодействие на задаващата се рецесия.

 

 

По данни на компанията за интернет плащания Paysera през първото полугодие на 2022-ра български клиенти са инвестирали с 65% повече средства в злато, спрямо същия период на година по-рано. И макар обемите все още да не са големи, то тенденцията е ясна.

 

 

Ако преди десетилетие влагането на пари в злато бе рисково начинание, най-вече заради опасността от увреждане, загубване или кражба, то вече имат по-стабилни алтернативи. Например Първа инвестиционна банка предложи на своите клиенти иновативния продукт „Златна сметка“, чрез която те могат да закупят благородния метал без да се притесняват от увреждане или кражба.

 

 

На практика всеки би могъл да се сдобие със злато за минути, използвайки само мобилното приложение на банката – My Fibank. Контролът върху спестяванията също привлича клиентите, като те могат да добавят още към сметката си или да продадат по всяко време.

 

 

За разлика от закупуването на физическо инвестиционно злато, където рядко може да се купи под 1 грам, то в дигитална среда има възможност да се инвестира дори с минимални средства – под 50 лева. Това прави услугата подходяща за хора, желаещи да инвестират дългосрочно по-малки суми в сигурен актив.

 

 

От ПИБ предлагат на всеки клиент да получи и реално инвестиционното си злато, когато поиска.

 

 

Да търгуваме онлайн с безналично злато приканва и „Банка ДСК“: „Възползвайте се от движението на цената на златото, без да го притежавате физически, като купувате и продавате златото срещу евро или долари. Имате възможност да управлявате по-ефективно свободните си парични средства в условията на отрицателни пазарни лихви“.

 

 

В случая обаче минималният размер, който може да се търгува, е 1 тройунция (или 31,1034768 грама). В момента тя ще ви струва около 1640 долара, като няма такса за откриване и закриване на сметката за злато.

 

 

„Търговията с безналично злато по сметка дава възможност на клиентите да се възползват от движението на цената на златото без разходи за застраховка и съхранение. Клиентите ни получават котировка в реално време от международните пазари, като сделките се сключват лесно и удобно чрез електронното банкиране ДСК Директ“, отбелязва Светослав Велинов, началник управление “Глобални пазари”.

 

 

Все пак има ли сигурност, че златото ще поскъпва?

 

 

От края на 2008 г., когато се разрази глобалната финансова криза, до лятото на 2011-та, цената на благородния метал стремглаво се покачи от 900 на 1900 долара за тройунция. С отшумяването ѝ и успокояването на финансовите пазари златото започна да губи част от своята атрактивност. Но в края на 2019-та – още с първите сигнали за наближаващата нова криза вследствие на ковид пандемията, цената му отново пое нагоре и достигна рекордните над 2000 долара за тройунция.

 

 

С овладяването на пандемията и възстановяването на икономиките златото пак започна да поевтинява – до военния конфликт в Украйна, когато отново бе потвърдена максимата, че то е безопасно убежище за свободните пари. В началото на март цената му отново достигна 2000 долара за тройунция, макар по-късно да претърпя корекция и да се върна на по-ниски стойности.

 

 

Котировките тези дни „трептят“ около 1650 щ. долара. „Всяка криза обаче „премества“ цената на златото на по-високи нива“, казва Иван Стойков от финансовия портал „Моите пари“. За последните 15 години тя е скочила със 185 процента. Според Стойков от инвестиционна гледна точка за този период ценният метал е генерирал средно по 7,2% доходност всяка година“.

 

 

А това е огромна доходност на фона на тази, нулевата, по банковите депозити.

 

Източник: „Банкеръ“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на...

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар, когото Исус възкресява. Лазаровден се празнува...

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации...

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време на COVID пандемията, каза в...

Вижте още