На фокус: Какво е „мръсна бомба“ и колко опасна е тя?

Най-четени

Ребъл Уилсън разкри, че загубила девствеността си чак на 35

Актрисата Ребел Уилсън се надява да помогне на младите хора да се почувстват овластени, когато става дума за секс...

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от...

Обвиненията, че Украйна се готви да използва „мръсна бомба“ и да хвърли вината върху Русия, се чуха през последните дни от устата на много руски политици и военни. Министърът на отбраната Сергей Шойгу се обади на колегите си в САЩ, Великобритания, Франция и Турци. Руските военни твърдят, че материали за бомбата могат да бъдат взети от три действащи украински атомни електроцентрали, неактивната атомна електроцентрала в Чернобил, депо за радиоактивни отпадъци, химическа и ядрена промишленост.

 

 

„Трябва също така да се подчертае, че в Украйна има научна база – това е Харковският физико-технологичен институт, чиито учени са участвали в ядрената програма на СССР, където в момента работят различни експериментални съоръжения, включително термоядрената установка „Ураган“, както и Института за ядрени изследвания към Националната академия на науките в Киев, където се извършват изследвания на реактора ВВР-M с високоактивни радиоактивни материали“, каза генерал-лейтенант Игор Кирилов, началник на войските за радиационна, химическа и биологична защита.

В същото време, според руските военни, „двете организации на Украйна имат конкретни указания за създаване на така наречената“ мръсна бомба „. Работата е на финалния етап.“

„Мръсната бомба“ е вид радиологично оръжие. Това е оръжие за масово унищожение и подобно на ядрените, използва радиоактивни материали. Ядрените оръжия обаче използват енергията на ядреното делене, което води до разрушителна ударна вълна, електромагнитен импулс, светлинно излъчване, проникваща радиация и радиоактивно замърсяване.

Радиологичните оръжия използват само един увреждащ фактор – радиоактивно замърсяване. Такива оръжия просто разпространяват радиоактивни материали по повърхността на земята и в атмосферата, които след това замърсяват въздуха, водата и почвата. Ядрените оръжия са сложен механизъм, който само няколко държави могат да създадат.

 

 

Радиологичното оръжие не трябва да се бърка с ядреното оръжие – при него не се извършват ядрени реакции и основен поразяващ фактор е вредността на самия материал (обусловена най-вече от неговата радиоактивност), а не енергията, отделена при верижна реакция на ядрено разпадане или ядрен синтез.

Устройството на „мръсната бомба“ може да е различно, но принципът на действие е горе-долу същият – това е контейнер с радиоактивно вещество и експлозив, който го унищожава и разпространява веществото с енергията на експлозията. Бомбата може да бъде детонирана във въздуха или на земята, във всеки случай енергията на експлозията е достатъчна, за да зарази района. Въпреки факта, че радиоактивните материали се използват в „мръсна бомба“, ядрена експлозия не се случва.

 

 

Необходима ли е „мръсна бомба“ във война?

Въпреки че „мръсната бомба“ е изобретена като оръжие и е тествана от военните, тя няма голяма стойност. Факт е, че радиоактивното замърсяване няма да доведе до бързо поражение на вражеските сили или цивилното население, ако се случи в населени места. Комисията за ядрено регулиране на САЩ отбелязва, че „степента на локално замърсяване [от експлозия на мръсна бомба] зависи от редица фактори, включително обема на експлозива, количеството и вида на радиоактивния материал, средствата за разпръскване и метеорологичните условия.“

Последствията от замърсяването могат да засегнат здравето на хората, но не веднага, а навременното откриване и разпознаване на вида на радиоактивния материал ще помогне на местните власти да предприемат защитни мерки и да се евакуират от замърсената зона. Районът ще бъде замърсен, но няма да има голяма военна полза от това – обеззаразяването и отстраняването на другите последствията от експлозията ще бъдат доста скъпи.

„Ако има силен вятър и няма дъжд, тогава ще има силно замърсяване. Ако има слаб вятър и обилен дъжд – валежите ще локализират замърсяването в определен район“, казват експерти.

 

 

Психологически фактор

Хората се страхуват от радиацията достатъчно, за да се превърне „мръсната бомба“ в мощен психологически фактор. Понякога се нарича „оръжия за масово разрушаване“. Експлозията на такъв боеприпас с освобождаване на радиоактивни материали може да предизвика страх у голям брой хора, да ги провокира към масови панически действия.

Освен това, ако такава бомба бъде взривена в голям град, то поне част от него ще стане необитаема, а това вече ще предизвика икономически и политически последици за страната. Ето защо се смята, че екстремистки организации  се стремят да се сдобият с такива оръжия.

След атентатите от 11 септември 2001 г. заплахата от „мръсна бомба“ се възприема като много реална в Съединените щати и други западни страни поради засилването на джихадистките групи. Има информация, че Ал Кайда иска да получи достъп до радиоактивни материали.

 

 

Може ли да се проследи произходът на „мръсната бомба“?

Аварии с изпускане на радиоактивни материали се случват, макар и рядко и затова контролът върху съдържанието им в атмосферата е много важен. Последният такъв инцидент се случва на 8 август 2019 г. на полигона на руския Северен флот в Ньонокса, няколко души загиват в резултат на инцидента (точният брой не е известен).

Непосредствено след аварията в различни страни се забелязва повишаване на нивата на различни радиоактивни вещества. В началото на юни изотопът йод-131 е регистриран в Норвегия, а цезий-134, кобалт-60 и рутений-103 – в Швеция и Финландия.

Според определен набор от изотопи експертите установяват, че експлозията най-вероятно е станала във военно съоръжение. В случай на голямо изхвърляне на радиоактивни вещества наземните станции трудно могат да определят точно състава на веществата, които са използвани в „мръсната бомба“. Те могат да направят само общо заключение за естеството на освобождаването. По-точна картина би могла да се получи само от специален самолет за радиационно разузнаване, който е в близост до такова изхвърляне.

 

Автор:Румяна Генадиева

Източник: „Труд“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Ребъл Уилсън разкри, че загубила девствеността си чак на 35

Актрисата Ребел Уилсън се надява да помогне на младите хора да се почувстват овластени, когато става дума за секс...

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент и вицепрезидент и един местен...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от МВР. На електронен адрес във висшето...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени? Статията акцентира върху това как...

Един от възможните служебни премиери подаде оставка

Един от възможните варианти за служебен премиер - заместник-омбудсман Елена Чернева-Маркова, подава оставка. Това стана ясно, след като от председателя на парламента Росен Желязков, който...

Вижте още