Кампанията вече започна: Кой е следващият кандидат-кмет на София?

Най-четени

Съдът касира избора на Ешреф Хасанов за кмет на Омуртаг

Съдът касира избора на Ешреф Хасанов Ешрефов за кмет на Община Омуртаг. Решението на Административния съд в Търговище е...

Гордана Силяновска-Давкова на премиера на Софийска опера в Скопие: Културната дипломация е по-силна от традиционната

Новата президентка на РС Македония Гордана Силяновска-Давкова бе сред специалните гости на премиерата на Софийската опера и балет в...

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Амбицията на 34 – годишния Борис Бонев да започне политическата си кариера, окупирайки  директно позицията кмет на София не е тайна за никого. Но дали ще се сбъдне мечтата му в следващия мандат?

 

 

Според запознати Бонев е последен на опашката от кандидат-кметове, които биха могли да бъдат издигнати от така наречените жълтопаветни партии ДБ и ПП. За съжаление, младият общинар е известен предимно с манталитета си да изнудва и заплашва всички, включително менторите си. Според медийни публикации Бонев е вкаран във всички възможни комисии и бордове в Столична община, откъдето си докарвал заплата между 5 и 7 хиляди лева на месец. Този комфорт му е бил осигуряван не от кой да е, а от най-големите му политически врагове – ГЕРБ.

Личности като настоящите районни кметове Трайчо Трайков и Георги Илиев са сред фаворитите на ДБ. Имената им отдавна са спрягани като потенциални кандидат-кметове на София. И двамата са изключително уважавани личности, познати на обществото в последните години. Въпреки отдадеността им към партията им и сериозния им управленски опит обаче, друг е абсолютният фаворит, който обединява зад себе си както ДБ, така и ПП. Най-важното е, че въпросният господин се ползва с доверието и възхищението на сивия кардинал Иво Прокопиев и неговите медии. Което го прави победител. Разбира се, не бива да се подценяват конкуренти като  станалия вече професионален служебен министър Атанас Пеканов – младата надежда, на която залага Румен Радев.

 

 

Кой има сериозни шансове да стане следващият кмет на София?

Неговото име е архитект Любомир Георгиев. По-добрата версия на Борис Бонев. Млад, но не прекалено наивен. Изключителен професионалист в сферата на градоустройството с голям професионален опит. Имал е своите сблъсъци с недъзите в управлението на Столична община, но никога не е влизал в махленски свади с кмета Йорданка Фандъкова. Кариерата му не се гради върху колажи с пачки и павета, нито с акции с димки. Дори на снимките си в социалните мрежи изглежда като човек, на който може да се има доверие.

 

 

Архитект Любомир Георгиев е роден през 1981 г. в София. 

Той завършва средното си образование в Шотландия през 2000г. и започва да учи архитектура в IUAV във Венеция (Италия). Дипломира се с магистърска степен през 2007г. от TU в Делфт (Холандия). След завършването си работи като архитект в Manzelle Studio ди Architettura (Венеция), ЛП Консулт (София), Claus ен Kaan Architecten (Амстердам), MVRDV (Ротердам) Абонамент Turenscape (Пекин).

Любомир Георгиев е прекарал повечето от половината от живота си извън България, но в последните години заема все по-активна позиция по теми, свързани с архитектурата и градската среда в България.

Участвал е като лектор в различни конференции в Европа и има богат опит като проектант и ръководител на мулти-дисциплинарни екипи.

Между 2014 и 2016 е директор на One Architecture Week. От началото на 2017 г. до края на 2019 г. Любо Георгиев ръководи екипа, който координира и съ-авторства съставянето на дългосрочната Визия за София. Успоредно с това, между 2017 г. и края на 2021 г. той е директор на Софияплан – звеното на Столична община за стратегическо и пространствено планиране.

 

 

Трайчо Трайков – министър, кандидат за президент, общинар, кмет

Трайчо Трайков е най-възрастен от четиримата потенциални ДБ кандидати, но е и с най-голяма експертиза. Политическата му кариера започва в първия кабинет на Бойко Борисов, откъдето обаче е уволнен.

 

 

Трайчо Трайков, роден през 1970 г в София

По произход е македонски българин.

Завършва средното си образование в Първа английска езикова гимназия, София през 1989, а висшето – в УНСС със специалност „Международни икономически отношения“ през 1994. Впоследствие специализира по финансов анализ и мениджмънт в Австрия и Германия.[3] Той започва кариерата си в една от първите специализирани консултантски компании с фокус на Източна Европа, а впоследствие се присъединява към една от големите европейски консултантски фирми, Roland Berger. Там той се присъединява към екипа на своите клиенти EVN Group. Работи в EVN от 2005 до 2009 по мениджърски и проектни задачи в рамките на дейността в България на австрийската група за услуги в областта на енергетиката и опазването на околната среда. 

Има 25 години трудов опит като частен предприемач, министър на икономиката, енергетиката и туризма в кабинета “Борисов”, висш мениджър, инвестиционен банкер и стратегически консултант. Водач на листата на ДБ с кандидати за общински съветници през 2015 г. 

През 2016 година е издигнат за кандидат президент от Реформаторския блок

Кмет на район “Средец” от 2019 година.

Има 2 деца.

 

 

Георги Илиев от „Слатина“ – лицето и портфейла на Да, България

Жоро Илиев е най-големият спонсор на „Да, България“, който е изключително харесван сред съпартийците си, защото е инициатор и активен участник в големи протестни акции. Илиев е симпатичен и добронамерен човек с дълга до кръста коса и 4 (четири деца). Но сам се спъва в развитието си, защото се изказва наивно срещу сивия кардинал Иво Прокопиев. Георги Илиев – кмет на район „Слатина“, както е известен в социалните мрежи, не се свени да обявява на всеослушание, че именно той е следващият кмет на София.

 

 

Георги Илиев е роден в София през 1974 г. 

Завършва 31. училище „Иван Вазов“. Има бакалавърска степен по търговия от Делхийския университет и магистърска степен по бизнес администрация от Нов български университет.

До избирането му за кмет на столичния район „Слатина“ през 2019 година се е занимавал с бизнес. От 1997 г. е предприемач в областта на рекламата и международната търговия и производство на безалкохолни и слабоалкохолни напитки. Съдружник, управител и мениджър бизнес развитие в няколко компании в държави от ЕС.

Има 4 деца. 

Още преди да се занимава с политика, пътува по света близо 20 години. Живял е в Чехия, Австрия, Италия, за да основе бизнеса си. Известен е и като най-големият спонсор на “Да, България”. Член е на ръководните структури на партията.

 

 

И накрая: Борис Бонев

Каквото и да кажем за „Спасителя на София“ ще бъде малко. Интересно дали потенциалът му няма да бъде претопен, ако начело на Общината застане някои от тримата фаворити, с които делят общ електорат? Ще почакаме и ще видим.

 

 

Борис Бонев е роден през 1988 година в София.

Един от основателите на „Спаси метрото“ и „Спаси София“. Кандидат-кмет на София на местните избори през 2019 г. и общински съветник през мандат 2019 – 2023 г. в Столичния общински съвет.

Завършва Френската гимназия, а след това двойна бакалавърска програма по бизнес администрация и икономика в Софийския университет и университета Лил 2. Продължава следването си във Франция, завършвайки две магистратури – Икономика и управление и Иновации и управление на технологиите в университета Париж 1 Пантеон Сорбона. В Париж работи в счетоводния и продажбения отдел на General Electric; управлява големи проекти в Carrefour.

От 2009 г. е модератор на българската секция на най-големия международен форум за строителство и архитектура.

През 2015 започва работа като експортен мениджър в компанията производител и дистрибутор на био продуктите Roobar.

 

Източник: „ТРУД“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Съдът касира избора на Ешреф Хасанов за кмет на Омуртаг

Съдът касира избора на Ешреф Хасанов Ешрефов за кмет на Община Омуртаг. Решението на Административния съд в Търговище е...

Гордана Силяновска-Давкова на премиера на Софийска опера в Скопие: Културната дипломация е по-силна от традиционната

Новата президентка на РС Македония Гордана Силяновска-Давкова бе сред специалните гости на премиерата на Софийската опера и балет в събота вечер на "Валкюра" от...

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с кола на службата край Аксаково,...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Вижте още