Новите-стари партийни отломки: Кои са „Български възход“ и защо са тук?

Най-четени

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт...

115 872 гласа. Точно толкова избиратели бяха достатъчни да произведат събитието на новия 48-и парламент с влизането на „Български възход„. Партията на бившия служебен премиер Стефан Янев ще има 12 народни представители, въпреки първоначалните очаквания на социолозите, които даваха по-скоро колебливи шансове за влизане в Народното събрание. 

Формацията дори нямаше предизборна програма, а след влизането си в парламента още няма публикувани приоритети, които ще следва.

Въпреки че Янев е разпознаваема фигура, съпартийците му, подобно на програмата, остават енигма. В следващите редове Actualno.com ще ви запознае с депутатите от най-малката парламентарна група в парламента.

Що е то „Български възход“?

Формацията на българския офицер и на два пъти служебен министър-председател, както и за кратко министър на отбраната Стефан Янев се учреди в края на юни 2022 година със основната заявка да няма червени линии между партиите в страната. В същия ден обаче дойде и първият удар за новата политическа сила – дясната ръка на Янев Ралица Симеонова напусна формацията с мотива, че тя се пълни със „стари партийни отломки и компрометирани личности“.

Още тогава партията изрази увереност, въпреки изявленията на Симеонова, и дори започна със събирането на коалиционни партньори за явяването на изборите на 2 октомври. Така към „Български възход“ се присъединиха АБВ и партията на Стефан Софиянски „Съюз на свободните демократи“.

Интересни останаха отношенията между президента Румен Радев и излъченият именно от него на два пъти за премиер Янев. Във всички свои публични изяви двамата не отправят критики по адрес на другия, което пък вече породи и съмнения относно това дали евентуален трети мандат за съставяне на правителство няма да стигне именно във БВ, ако се стигне до тази ситуация.

Кои са хората на Янев?

До този момент е ясно, че партията е готова за партньорство със всички, включително с ГЕРБ и ДПС. Ето кои ще са хората, с които ще изпълняват тази си заявка.

Сред 12-те народни представители най-разпознаваеми безспорно са тримата от трите столични – Стефан ЯневДаниела Дашева (бивш служебен министър на спорта в неговото правителство) и Георги Самандов (бивш зам.-министър на енергетиката във същото правителство).

От страната влизат и някои стравнително непопулярни имена като например Александър Николов (бивш зам.-областен управител на Варна от ИТН), Николай Благоев (бизнесмен от Стара Загора) и Лидия Недева (бивш директор дирекция в Община Пловдив).

Безспорно най-известна сред депутатите на БВ е Виолета Комитова – бивш министър на регионалното развитие и благоустройството в служебните правителства на Радев от 2021 година. Тя бе сред най-активните министри, като бе първата, заговорила за т.нар. инхаус процедури, свързани с разплащанията към пътностроителните фирми от страна на редовния кабинет на Бойко Борисов.

Партийни отломки в нова роля

Както самата Ралица Симеонова се изрази, партията се напълни със „стари партийни отломки“ – доказателство за това са оставалите депутати, с които „Български възход“ ще е в парламента.

Тихомир Георгиев е инженер-геодезист и икономист от Хасково, бивш кандидат за народен представител от партията на Илияна Раева „Обединена България“, както и неуспял кандидат за общински съветник от „Демократична България“. Надежда Самарджиева пък е адвокат от Благоевград и неуспял канидадт за общински съветник от ВМРО, както и канидадат за депутат от „Изправи се! Мутри вън!“ през 2021 година.

За разлика от Георгиев и Самарджиева, които са преминали само през две партии, то колегата му Румен Йончев чупи рекордите за политическо номадство.

Председателят на „Земеделски народен съюз“ е кандидат за евродепутат от Коалиция „Напред“, след това народен представител от „Коалиция за България“ през 2013 г., а след това и от „България без цензура“ на Николай Бареков. Година по-късно става част от Български демократичен център на Христо Ковачки, а след излизането на партията от активния живот Йончев става партньор на АБВ. През 2021 година пък е кандидат за депутат от „Изправи се! Мутри вън!“.

Сега, шест партии по-късно Румен Йончев отново е народен представител от седмата партия, в която участва – „Български възход“.

Друг колега на Йончев, който би му завидял за партийната кариера, е Гален Монев. Той влиза от 26 МИР София-област. По професия историк, а по призвание – бивш депутат от „Атака“ и „България без цензура“.

Безспорно най-куриозен е казусът с последния влязъл депутат в Народното събрание от област Кърджали Григор Захариев, който попада в състава на парламента с едва 654 гласа (след преразпределянето на мандатите от ЦИК). Той е инженер и състудент на Стежан Янев от годините им на военно обучение.

 

Източник: Actualno.com

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо Пеев. Това показват резултатите от...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт и различни организации и медии...

Вижте как туроператор ви скубе, без да подозирате

"БОНУС пакет МАКСИМАЛНА СИГУРНОСТ" в случай на смърт на пътуващия е включил туроператор в офертата си за организирано туристическо пътуване. Това съобщи в ефира...

Тихомир Безлов: Може и да не бъдат приети окончателно промените в Закона за хазарта

Рекламата на хазарт е забранена и в момента, но регулаторите пренебрегват това. Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията във...

Вижте още