Пътуване в бъдещето е възможно: В САЩ вече има практика да се замразяват хора

Най-четени

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Всеки се появява на този свят с ясното съзнание, че не е вечен. Въпреки това има хора, които искат да „надхитрят“ смъртта.

Крио резервоари в американския щат Аризона запазват телата на мъртъвци с идеята някога да бъдат съживени, ако науката напредне дотам, предава „Ройтерс“.

В резервоарите, пълни с течен азот, сега се намират телата и главите на 199 души, които са избрали да бъдат криоконсервирани с надеждата, че ще бъдат съживени в бъдеще. Много от „пациентите“, както ги нарича фондация Alcor Life Extension, са били неизлечимо болни от рак и други заболявания, които днес не могат да бъдат излекувани.

Материн Наоваратпонг, тайландско момиченце с рак на мозъка, е най-младият човек, който е бил криоконсервиран – през 2015 г. тя е на 2 години.

„И двамата ѝ родители са лекари и тя претърпява множество мозъчни операции, но за съжаление нищо не помага. Затова те се свързаха с нас“, казва Макс Мор, главен изпълнителен директор на Alcor – организация с нестопанска цел, която твърди, че е световен лидер в областта на криониката, пише „Ройтерс“.

Пионерът на биткойн Хал Фини, друг пациент на Alcor, е запазил тялото си в криоконсерватор след смъртта си от амиотрофична латерална склероза през 2014 г.

Процесът на криоконсервация започва, след като лицето е обявено за мъртво. Кръвта и другите течности се отстраняват от тялото на пациента и се заместват с химикали, предназначени да предотвратят образуването на вредни ледени кристали. След това пациентите се поставят в резервоари в съоръжението в Аризона „за толкова време, колкото е необходимо на технологията да навакса“, казва Мор.

Минималната цена е 200 000 долара за тяло и 80 000 долара само за мозъкa. Повечето от близо 1400-те живи „членове“ на Алкор плащат, като компанията става бенефициент на застрахователни полици за живот на стойността на разходите, заяви изпълнителният директор.

Съпругата на Мор Наташа Вита-Мор оприличава процеса на пътуване в бъдещето.
„Болестта или нараняването са излекувани или поправени, а човекът има ново клонирано тяло или протеза за цялото тяло, или тялото му е реанимирано и може да се срещне отново с приятелите си“, казва тя.

Много медицински специалисти не са съгласни с това, казва Артър Каплан, който оглавява отдела по медицинска етика в Училището по медицина „Гросман“ към Нюйоркския университет.

„Тази идея да се замразим в бъдещето е доста научна фантастика и е наивна“, казва той. „Единствената група, която се вълнува от тази възможност, са хората, които са специализирани в изучаването на далечното бъдеще, или хората, които имат интерес да искат да платите пари за това.“

 

Източник: Dnes.bg

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Вижте още