Иван Костов с мрачна прогноза: Всички политици ще се изпокрият и никой няма да посмее да управлява

Най-четени

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт...

„Очаквам всички политици да се изпокрият и никой да не посмее да управлява. Колкото и да се пъчат ГЕРБ каква експертиза имат, като се има предвид боязливостта на техния лидер, той знае, че не може да се справи в тази ситуация. И до следващите избори ще загубят преднината, която имат. Така ще загубят местните избори и правителството им ще падне, ако го направят“. Такава прогноза направи ден след предсрочните парламентарни избори бившият премиер на България Иван Костов (1997-2001). 

В интервю за БНР той каза, че е объркан какво точно избра народът, защото няма ясна представа за позиционирането на политическите партии по отношение на ключови проблеми за страната. Най-важни въпроси според него са тези за войната, която Путин води срещу Украйна, и липсата на върховенство на закона.

„По време на дебата е естествено партиите да укриват как се позиционират по най-трудните въпроси, защото могат да загубят избиратели, но защо журналистите, публицистите и анализаторите не си поставят за задача да накарат партийните вождове да определят ясно политиката си? По въпроса да бъде ли поставен под търсене на наказателна отговорност и свален Иван Гешев, къде стоят партиите – не знам. Не знам къде стоят и партиите по отношение на това дали трябва да се изтеглят всички руски войски от украинските територии, за да свърши войната“, каза Костов.

В най-новата си книга „Политиката отвътре“ той пише, че политиците започват да говорят еднакво. „Това е, защото се боят да се позиционират, най-вече за да не загубят свои избиратели. Това личеше ясно по поведението на Корнелия Нинова. За да не загуби проруски и пропутински настроени избиратели, трябваше да балансира“, твърди Костов.

 

На въпрос защо политиците се боят, бившият премиер отговори: „Защото не си познават избирателите, не ги знаят какво мислят. Отчуждени са и са в един високостоящ над хората политически елит“.

Попитан какво са спечелили ДБ от управлението в четворната коалиция, той каза, че така и не е разбрал. Според него „Продължаваме промяната“ дължат отговор и ако не го намерят, „ще бъде много зле за тях, а и за реформите, които обществото очаква“.

Според Костов не се вижда какви реформи е направила четворната коалиция за няколко месеца, не се вижда и „тази радикалност, която се очакваше от всички да приложат в политиката“. Той твърди, че имало неясни опити на реформи и са се появили негативи от „несръчните и непоследователни усилия“ и от външната обстановка.

Относно евентуална коалиция, включваща ДПС и ГЕРБ, той заяви, че вместо да се консолидира демокрацията, в България се консолидира мафията. Наблюдавах внимателно как различните анализатори, в зависимост от собствените си убеждения, гледат да избягат от тази дефиниция. Едни говорят за корупция, други – за реформи, а се пропуска най-важният въпрос – мафията се консолидира, като създаде собствена йерархична пирамида. Издигна на върха на властовите институции свои представители и престана да бъде мафия. При нас мафиотската пирамида наложи на всички хора своите правила и оттам дойдоха много от процесите на разпад на обществото. От тази позиция не е много трудно да се удържи това, което постигна статуквото срещу „Промяната“, твърди бившият премиер.

Според него, ако ДБ се съюзи с ГЕРБ и ДПС, както се спекулира, това напълно ще унищожи „Демократична България“. „След като е правила коалиция с БСП, да влезе и в коалиция с ГЕРБ, това ще бъде краят на коалицията на ДБ“, добави той.

„Има си много ясна очертана възможност за управление. Тя беше казана от Кирил Петков, въпреки че не е прието така да се подсказва на политическия противник. Тези, които свалиха правителството на ПП – ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ – да вземат сега и да управляват. Те са искали да управляват, щом са искали да свалят другите. Те имат мнозинство. Що се отнася до проатлантически или пропутински позиции, никой не им е задал тези ясни въпроси, които аз поставих“, твърди Костов.

Правителство ГЕРБ – ДПС – „Възраждане“ е абсолютно възможно, по думите му. „Аз никак не вярвам нито на позицията на предишните националисти, нарекли се патриоти, нито на „Възраждане“, нито на ДПС. За ГЕРБ е много неясно, след като направи газопровода, който отключи възможността на Путин да започне войната… Те са си партии на статуквото, те винаги са били с компромисна позиция по отношение на путинския режим, опитвали са се да колаборират с него“, коментира Костов.

На въпроса защо „Възраждане“ бележи ръст, той отвърна: „Независимо че не приемам нито една от позициите, които заема вождът на партията Костадинов, не мога да не отбележа, че той е почти единственият политик в тази кампания, който говори ясно и се позиционира по всички въпроси. Една от причините за по-добрия му резултат и за изсмукване на избиратели на ИТН и на БСП е, че той е ясно позициониран. БСП и ИТН не могат да заемат позиция, ИТН даже сигурно не знаят, че трябва да заемат такава“, твърди бившият премиер.

„Не подкрепям никого“ събра над 87 хиляди „гласа“, което е почти изравнен антирекорд от 2017 г. Бившият премиер коментира ситуацията така: „Много силно ме впечатлява идеята на ПП да сложи край на прехода, като вземе властта в ръцете си. Само че краят на прехода ще настъпи, когато посткомунистическата общност стане малцинство в България и когато гражданското общество стане мнозинство. Това е обективният край на прехода. Той не може да бъде сложен с подпис от Кирил Петков или Асен Василев. Предпоставките за край на този преход трябва да започнат с реформи, които те не започнаха“.

Според него ПП не са поставили въпроса за контрол над силовите структури в държавата – специалните служби. „Как се правят реформи, след като имаш назначени от президента ръководители на специални служби? Очевидно, че не е възможно“, смята той.

„Процесът на производство на гражданско общество върви. Независимо от мъглата, с която са покрити политическите позиции на повечето партии – видно е, че подкрепящите Путин са зле представени в парламента. Тоест – в обществото има все по-намаляваща група хора, подкрепящи путинския режим, който е реплика на стария съветски тоталитаризъм. Гражданската общност не може да се довери на политиците, но вероятно и това ще стане на следваща фаза“, каза Костов.

Попитан за евентуални оставки в ДБ, той коментира, че от коалицията биха казали, че са увеличили резултата си с няколко хиляди души. „Защо да им се иска оставка? Друг е въпросът, че трябва да си дадат сметка, сурово и самокритично, за това какво са можели да постигнат. Очевидно, не се получава този авангард на промяната. Друг се опита да е авангард на промяната – ПП, и вижте какво се получи“, заяви бившият премиер.

 

Източник: Actualno.com

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо Пеев. Това показват резултатите от...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт и различни организации и медии...

Вижте как туроператор ви скубе, без да подозирате

"БОНУС пакет МАКСИМАЛНА СИГУРНОСТ" в случай на смърт на пътуващия е включил туроператор в офертата си за организирано туристическо пътуване. Това съобщи в ефира...

Тихомир Безлов: Може и да не бъдат приети окончателно промените в Закона за хазарта

Рекламата на хазарт е забранена и в момента, но регулаторите пренебрегват това. Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията във...

Вижте още