Росен Христов – непопулярно име с неясно минало. Кой е човекът, който има властта да взима дългосрочни решения?

Най-четени

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени?...

Учил е в Америка, представлявал е голяма фирма в Русия. Това пише в биографията на министъра на енергетиката. Нито за едното, нито за другото обаче има писмени следи. Такъв човек се оказа на най-горещия пост в най-горещия момент.

 

 

Когато България започна да се откъсва от руската енергийна зависимост, той обяви връщането към „Газпром“ за неизбежно. Росен Христов влезе в обувките на служебен министър на енергетиката в пика на енергийната криза в Европа. Цените растат, Русия намалява и спира доставки на газ без предупреждение и без икономическа логика.

В този момент Христов се появи сякаш от нищото. Назначи го президентът Румен Радев. Името на Христов не е популярно за широката публика. Това не е необичайно за сферата на енергетиката, където експертите не са толкова много. Необичайното е, че той се оказа непопулярно име и в професионалните среди, свързани с енергетиката.

 

 

В разпространената биографична справка за него пише, че е завършил в САЩ и е представлявал голяма международна фирма в Русия. Проверки на Свободна Европа не откриха писмени следи нито за едното, нито за другото. Самият Христов също не отговори на въпросите къде е завършил и кога е работил в Русия.

Докато въпросите за миналото остават без отговори, той влезе с летящ старт в новата си роля. Първите действия и изказвания на Росен Христов показаха, че той ще действа радикално. Той първо опита да спре газовата връзка с Гърция, а после излъга, че не го е направил. После каза, че връщането на България към доставки от „Газпром“ е неизбежно, което означава отказ от водената досега политика на освобождаване от зависимостта от Русия.

Кой е човекът, който се оказа точно в този момент с властта да взима решения, които ще се помнят дълго? Обществото не знае отговора на този въпрос, а малкото представени факти може и да са измислени.

 

 

Фактите от биографията

Известните факти от биографията на Росен Христов не са много. Основното е, че е завършил в САЩ и е работил в две компании с бизнес Русия. Така пише в справката, която беше изпратена до медиите след назначаването му. Така пише и на сайта на Министерството на енергетиката.

Нито за първото, нито за второто обаче могат да бъдат открити писмени следи в регистрите.

Според официалното представяне „Росен Христов е магистър по международни икономически отношения от Калифорнийския университет в САЩ. Има многогодишен опит в енергетиката, заемайки високи отговорни позиции в международни компании“.

Пише още, че Христов е работил за италианската енергийна компания „Енел“, отговаряйки за „реструктурирането и интеграцията на придобитите мащабни енергийни дъщерни компании в Гърция, Франция и Русия“. Пише също, че Христов е бил регионален директор за Източна Европа и Латинска Америка в нидерландската компания за ремонт и поддръжка на енергийни активи „Дитсман“.

 

 

Самият Христов също изтъкна предимствата, които има от опита си в международни компании. Това се случи в деня, в който обяви разговорите с „Газпром“ за доставка на газ за неизбежни.

„Изгонихме всички дипломати, прекратихме всякаква комуникация, така че ситуацията изобщо не е розова. Ние очевидно ще трябва да се обърнем към тях, нито очакваме лесни, нито бързи преговори, нито кой знае какъв резултат, при все опита ни. За разлика от предишния министър, аз не съм продавал телефони, преди да стана министър на енергетиката“.

Той имаше предвид бившия министър на енергетиката Александър Николов („Има такъв народ“), който в началото на кариерата си е работил във финансовия отдел на мобилния оператор „Йетел“ (бивш „Теленор“ и „Глобул“).

Николов не е продавал точно телефони, но пък не е известно какво точно е продавал Христов.

 

 

Някъде в Калифорния

Според официалната биографична справка Росен Христов е магистър по международни икономически отношения от Калифорнийския университет в САЩ.

Калифорнийският университет обаче не е един, а въпросът къде точно е завършил министърът се оказа неудобен. Повече от седмица Свободна Европа не получи отговор от Министерството на енергетиката и Министeрския съвет, а опитът Христов да бъде питан лично завърши с рязка смяна на посоката и затваряне в сградата на президентството.

Т. нар. Калифорнийски университет е система от 10 публични университета.

Свободна Европа изпрати въпроси до всичките 10 университета, обединени като Калифорнийски университет, и до този момент не можем да открием мястото, където се е дипломирал Христов.

 

 

От публичните данни в американските регистри става ясно, че в периода 2009 – 2017 г. Росен Христов е бил съсобственик във фирмата „Ari International“, чийто офис се намира близо до университета в Сан Диего. Това обаче все още не означава, че е завършил и университета там.

 

 

Повече капитан и малко рекламист

Търговският регистър хвърля известна светлина върху бизнеса и връзките на Росен Христов. Той е съдружник и управител в 5 фирми. В началото на август сайтът BIRD описа част от съдружията му.

От петте фирми, с които е свързан Христов, само една работи в сфера, близка до енергетиката. Това е фирмата „Вариант Еко“, която се занимава с консултантска дейност, свързана с разработка и управление на проекти за намаляване на въглеродния отпечатък и негативното въздействие върху околната среда.

Предметът на дейност на останалите фирми е основно търговия с имоти, реклама, продуцентска дейност, връзки с обществеността, сервиз и отдаване под наем на яхти.

Това, че служебният министър на енергетиката е познат с морските си занимания, стана известно в първите дни след назначаването му от няколко поста в социалните мрежи.

 

 

Именно с яхта е свързана и една от малкото публични изяви на настоящия служебен министър, която може да бъде открита. През 2020 г. в интервю за корпоративен сайт на агенция, която предлага наем на яхти, Христов рекламира дейността си като капитан на яхта.

„Специално за нас очаквам по-натоварен сезон“, казва тогава Христов.

„Започнах да се занимавам с ветроходство като хоби преди 10 години, а последните 5 съчетавам приятното с полезното като чартирам лодката си – ветроходен катамаран модел „Lagoon 400 S2“, казва Христов.

От регистрите става ясно, че през 2018 г. Росен Христов е бил съдружник с Даниел Петканов и Александра Петканова. Двамата са известни с участието си в риалити предаването „Биг Брадър“, както и като хора, които публично разказват за личния си живот.

 

 

„Имахме агенция, която да създава различно съдържание за социалните мрежи и да се занимава с инфлуенсър маркетинг“, каза за Свободна Европа Даниел Петканов. Това е тип маркетинг в социалните медии, който включва одобрение на продукти и позиционирането им от популярни хора с много последователи в социалните мрежи.

„Росен беше двигателят на това. Участваше в криейтива и намирането на съдържание“, каза Петканов. Един от проектите, които са реализирали съвместно, са серия от видео клипове, заснети на тенис турнир в Хавай.

„Той имаше връзки в този турнир“, каза Петканов. Част от резултата от работата на Даниел Петканов и Росен Христов може да бъде открит в YouTube канала на Mix Media Fun. Един от епизодите е озаглавен „Неочаквана изневяра в Хавай“ и разказва за „страстни танци, тенис, стрелба с копия“.

 

 

Енергиен профил с руски акцент

Публичната информация за Росен Христов не позволява да се проследи в детайли опитът му като експерт в областта на енергетиката. Според официалната биографична справка на министъра той е работил за италианската компания Енел в Русия, а след това е станал регионален директор за Източна Европа и Латинска Америка на холандското дружество „Дитсман“.

В руските публични регистри не се появява името на Росен Христов, но може да се проследят връзките на компаниите, в които е работил, с руското правителство и политици.

 

 

„Енел Русия“ (Enel Russia) е публично дружество. Италианската компания „Енел“ е основен собственик в нея до юни 2022 г. В управата на дружеството през годините влизат различни хора, част от които са свързани с правителството в Кремъл. Като Михаил Абизов – бивш министър и съветник на руския президент, разследван за мрежа от офшорни компании. Друго политическо лице, което е било в управата на компанията, е Анатолий Копсов – бивш премиер на Башкирия.

Росен Христов не отговори на въпроса на Свободна Европа в кой период е работил в Русия. От Министерството на енергетиката и Министерския съвет също не отговориха на въпросите в кой период Росен Христов е работил в „Енел Русия“ и на каква позиция. В руските регистри името му не се появява като представляващ или управляващ дружество в страната.

 

 

Другата фирма, за която е известно, че е работил Христов, е „Дитсман“. Това е холандска компания, която развива дейност основно в държави в Африка, Русия, Казахстан и Боливия. Според биографичната справка Христов е бил регионален директор за Източна Европа и Латинска Америка. В съобщение на компанията от 2017 г. той е представен като регионален директор за Азия и Източна Европа.

Поводът да попадне в прессъобщение на „Дитсман“ е сделката по придобиване на „Енергоремонт холдинг“. Това е периодът, в който според Търговския регистър, Христов влиза в управителния съвет на представителството на дружеството в България.

При встъпването в длъжност на Христов като министър вестник „Сега“ припомни поръчката, която печели „Енерегоремонт“ за ремонт на три блока на ТЕЦ-Варна, собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Фирмата е изпълнявала и поръчка за модернизация в „Лукойл Нефтохим“.

 

 

С встъпването си в длъжност като служебен министър на енергетиката Росен Христов направи редица противоречиви изказвания, свързани с отношенията и политиката на България към „Газпром“.

В последните дни на няколко пъти служебният министър на енергетиката Росен Христов обяви, че ще бъдат търсени изменения в дългосрочния договор с „Газпром“. Той каза, че българската страна ще търси подновяване на доставките, начин да ги разсрочи във времето, както и начин да си гарантира сигурността на извършените плащания.

С встъпването си във власт служебното правителство, назначено от Румен Радев, обяви „хаос и разруха“ в енергетиката и създаде кризисен щаб. То се отказа от шест от договорените седем танкера за доставка на американски втечнен газ с мотив, че не е имало възможност за осигуряване на точки за тяхното разтоварване на разумни цени.

 

 

Източник: „Свободна Европа“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от МВР. На електронен адрес във висшето...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени? Статията акцентира върху това как...

Един от възможните служебни премиери подаде оставка

Един от възможните варианти за служебен премиер - заместник-омбудсман Елена Чернева-Маркова, подава оставка. Това стана ясно, след като от председателя на парламента Росен Желязков, който...

Александър Сано е водещият на „Островът на 100-те гривни“ 

Актьорът Александър Сано е водещият на новото приключенско риалити „Островът на 100-те гривни“, което ще завладее тази есен зрителите на bTV. На едно от...

Вижте още