Познати лица и малко нови кандидати: челните места в листите за изборите на 2 октомври

Най-четени

Депутатите гласуваха единодушно за по-високи заплати на военните

Единодушно, със 195 гласа, парламентът прие на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Законопроектът е...

Атанас Запрянов: Ударът на Израел по Иран не застрашава страната ни

"Ограничен удар от страна на Израел върху една конкретна цел - военновъздушна база северозападно от иранския град Исфахан. Знаем,...

Депутатите гласуваха да са във ваканция преди изборите

Народното събрание няма да работи по време на предизборната кампания, решиха след двучасови спорове в пленарната зала депутатите от...

Партиите и коалициите, които ще се явят на предсрочните избори на 2 октомври – трети в рамките на едва година и половина – залагат почти изцяло на познати лица. Малкото нови кандидат-депутати, които са в листите, пък са на по-задни места в списъците.

 

Забелязват се обаче размествания по райони, основно в редиците на „Има такъв народ“, които срещат особени затруднения след като редица от досегашните им по-разпознаваеми лица напуснаха партията при оттеглянето на партията на Слави Трифонов от управляващата коалиция. Нови и публично почти неизвестни са водачите на наскоро появилата се партия „Български възход“ на бившия премиер в служебни правителства и в последствие сменен министър на отбраната в правителството „Петков“ Стефан Янев.

 

Тези изводи могат да се направят от прегледа на листите на партиите и коалициите, които трябваше да бъдат внесени в Районните избирателни комисии (РИК) до днес (30 август). Утре в 10.30 ч. предстои да бъдат изтеглени номерата, с които формациите ще се явят на вота след малко повече от месец.

 

В Благоевград листата на ДПС отново води санкционираният по глобалния закон „Магнитски“ Делян Пеевски, завърнал се в политиката за изборите през ноември миналата. Срещу него са Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, доскорошният председател на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров, председателят на БСП Корнелия Нинова, Цончо Ганев от „Възраждане“, Иван Димитров от „Демократична България“, юристът Надежда Самарджиева от „Български възход“ и Станислав Балабанов от „Има такъв народ“. Допреди това Балабанов водеше листите на партията на Слави Трифонов в Перник и Пазарджик, но сега заема мястото на напусналата „Има такъв народ“ Виктория Василева.

 

 

В Бургас листата на „Има такъв народ“ отново повежда сценариста Ивайло Вълчев, който в предходния парламент заради слабия резултат на партията си, не влезе в Народното събрание. Според повечето социологически проучвания „Има такъв народ“ е на ръба да не бъде представена в новия парламент. Листата на „Демократична България“ в Бургас води Ивайло Мирчев. Любен Дилов-син, който през 2021 г. три пъти оглави листата на ГЕРБ-СДС в този избирателен район, сега отстъпва мястото на Жечо Станков. Изборът за водач на „Продължаваме промяната“ е Константин Бачийски. БСП отново залага на Петър Кънев, ДПС на Севим Али, „Възраждане“ на доскорошният депутат Цончо Ганев, „Български възход“ на бившия министър на регионалното развитие Виолета Комитова.

 

Във Варна за депутати се кандидатират почти изцяло познати лица. Водач на ГЕРБ-СДС е зам.-председателят на партията Даниел Митов. Срещу него са министърът на иновациите и растежа в кабинета „Петков“ Даниел Лорер, Борислав Гуцанов от БСП, Ерджан Ебатин от ДПС, съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов, досегашният заместник областен управител на града Александър Николов за „Български възход“ и Тошко Йорданов от „Има такъв народ“.

 

Във Враца водачите на листите също са познати лица, с изключение на кандидата на „Български възход“, която за първи път се явява на избори. Срещу бившия министър на регионалното развитие от ГЕРБ Петя Аврамова се изправят Деница Симеонова от „Продължаваме промяната“, Атанас Зафиров от БСП, Цветан Енчев от ДПС, Ивайло Попов от „Възраждане“, Владислава Лакова от „Демократична България“, лекарят Росен Айков от „Български възход“ и имунологът Андрей Чорбанов от „Има такъв народ“.

 

В Габрово за водач „Продължаваме промяната“ предпочете напусналия „Има такъв народ“ Радостин Василев вместо Яна Балникова, която е сред основателите на политическата формация, но наскоро напусна политиката. За депутат от района отново се кандидатира Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС. Срещу тях са Валери Митов от БСП, Юсеин Вейселов от ДПС, Даниел Петров от „Възраждане“, Ивелин Стоянов от „Демократична България“, бившият общински съвет от коалиция БСП Диан Русанов за „Български възход“, Деляна Иванова от „Има такъв народ“ (бивш зам.-министър на регионалното развитие в кабинета „Петков“).

 

 

В Добрич ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната“, БСП и „Демократична България“ запазват водачите си на листи. Първи съответно са Деница Сачева, Йорданка Костадинова, Мая Димитрова и Албена Симеонова. Начело на кандидатдепутатските списъци на ДПС, „Възраждане“, „Български възход“ и „Има такъв народ“ съответно са Ертен Анисова, Константина Спасова, директорът на областна дирекция на МВР Веселин Колев и сценаристът Драгомир Петров.

 

В Кърджали се очертава съревнование между председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и отстраненият от ГЕРБ-СДС, ДПС, „Има такъв народ“ и „Възраждане“ председател на парламента Никола Минчев от „Продължаваме промяната“. Срещу тях се изправя и Цвета Караянчева от партията на Бойко Борисов, която на предходните два вота не успя да се пребори за депутатско място. Листата на БСП в района води хематологът Георги Михайлов. За „Възраждане“ начело е Георги Георгиев, за „Демократична България“ общинският съветник Радослав Милев, за „Български възход“ – Григов Захариев, за „Има такъв народ“ зам.-областният управител Юлия Чортленева.

 

 

 

В Кюстендил на първите места за депутати се кандидатират бившият министър на вътрешните работи в правителство на Бойко Борисов Христо Терзийски (ГЕРБ-СДС), Георги Стамов („Продължаваме промяната“), Бойко Клечков (БСП), Александър Несторов (ДПС), Димчо Димчев („Възраждане“), Николай Табаков („Демократична България“), бившият депутат от 46-ото Народно събрание от „Има такъв народ“ Христо Гушков този път за „Български възход“ и Снежанка Траянска за партията на Слави Трифонов.

 

В Ловеч листите на партиите и коалициите водят бившият министър на регионалното развитие Николай Нанкова (ГЕРБ-СДС), доскорошният председател на комисията по социална политика Искрен Арабаджиев („Продължаваме промяната“), Вярва Йорданова (БСП), Станислав Анастасов (ДПС), Николай Дренчев („Възраждане“), бившият министър на електронното управление Божидар Божанов („Демократична България“), Христо Стоянов („Български възход“), Димитър Гърдев („Има такъв народ“).

 

 

 

 

Партиите запазват водачите си на листите в Монтана. Ирена Димова се кандидатира отново за ГЕРБ-СДС, Инна Иванова за „Продължаваме промяната“, Ирена Анастасова за БСП, Димитър Аврамов за ДПС“ Петър Петров за „Възраждане“, Борислав Сандов за „Демократична България“, Пламен Абровски за „Има такъв народ“. Новоучредената партия „Български възход“ издига общинския съветник Филип Борисов.

 

В Пазарджик срещу Делян Пеевски от ДПС се изправят Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС, Антоанета Цонева от „Демократична България“, Драгомир Стойнев от БСП, Ивайло Шотев от „Продължаваме промяната“, Станислав Балабанов от „Има такъв народ“, Стоян Таслаков от „Възраждане“ и бившият кандидат за кмет на Пазарджик, издигнат от „Национален фронт за спасение на България“ (НФСБ) Благо Солов за „Български възход“.

 

В Перник в надпреварата за гласове се изправят един срещу друг финансиста Кирил Ананиев (ГЕРБ-СДС) и бившият министър на вътрешните работи Бойко Рашков („Продължаваме промяната“). Водачи на листи са и Александър Симов (БСП), Александър Несторов (ДПС), Димо Дренчев („Възраждане“), Бисер Механджийски („Демократична България“), Петър Първанов („Български възход“) и Петя Димитрова („Има такъв народ“).

 

В Плевен за гласове ще се съревновават бившият зам.-министър на земеделието Иван Христанов, който придоби известност покрай акциите за злоупотреби на граничния пункт „Капитан Андреево“ и финансиста Любомир Каримански, за когото „Има такъв народ“ настояваше да оглави Българската народна банка (БНБ). БСП отново залага на първо място на Румен Гечев, ДПС на Марио Рангелов, „Възраждане“ на Ивелин Първанов, „Демократична България“ на Стоян Михалев, „Български възход“ на Владимир Тодоров.

 

В Пловдив-град, който заедно с 25 район в София се смята за място за т. нар. лидерска битка, но в случая е по-скоро състезание за влияние, един срещу друг се изправят Бойко Борисов (ГЕРБ-СДС), Никола Минчев („Продължаваме промяната“), Кристиан Вигенин (БСП), Христо Иванов („Демократична България“), Стефан Янев („Български възход“), Гроздан Караджов („Има такъв народ“), Танер Али (ДПС), Ангел Георгиев („Възраждане“).

 

Малки размествания има при водачите в Пловдив-област. Начело вместо бившият областен управител Дани Каназирева, от ГЕРБ-СДС ще Десислава Трифонова (ГЕРБ-СДС), досегашните депутати Росен Костурков („Продължаваме промяната“), Веска Ненчева („БСП за България“), Рамадан Аталай (ДПС), Тошко Йорданов („Има такъв народ“), Рамадан Аталай (ДПС) и Стоян Таслаков („Възраждане“). От „Демократична България“ листата повежда Йордан Иванов, а от „Български възход“ Виолета Комитова.

 

В Разград листата на ГЕРБ-СДС води дългогодишният депутат Десислава Атанасова, а на „Демократична България“ – Ивайло Мирчев. Листата на „БСП за България“ води Добрин Добрев, а на ДПС – зам.-председателят на партията Ахмед Ахмедов. Първи от „Продължаваме промяната“ е Марин Шишев, а от „Има такъв народ“ – Мария Господинова. Листата на „Възраждане“ води Веселин Вешев, а на „Български възход“ – собственикът на охранителна фирма Кръстю Сотиров.

 

От Русе отново се кандидатират бившите депутати Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС и Николай Събев от „Продължаваме промяната“. Останалите формации имат нови водачи – от „БСП за България“ ще се яви бившият министър на земеделието Иван Иванов, от „Има такъв народ“ – бившият председател на 45-тото и 46-тото Народно събрание Ива Митева, от ДПС – Ализан Яхова, а от „Демократична България“ – бившият министър на правосъдието Надежда Йорданова. Срещу тях от „Български възход“ се кандидатира Красимир Иванов, а от „Възраждане“ – Златан Златанов.

 

С изключение на „Продължаваме промяната“ и ДПС, където начело на листите отново са пилотът Стоян Георгиев и Джевдет Чакъвор в Силистра останалите формции имат изцяло нови водачи. От ГЕРБ-СДС това е Ивелин Иванов, от БСП – Момчил Неков, от „Демократична България“ – Надя Бобчева, от „Има такъв народ“ – Павела Митова. Водачи на листите на „Възраждане“ и „Български възход“ са Маргарита Генчева и Димитър Трендафилов.

 

От Сливен от ГЕРБ-СДС отново се кандидатират бившият земеделски министър Десислава Танева, а от „Продължаваме промяната“ – Татяна Султанова-Сивева. Нови водачи ще има от БСП, ДПС, „Демократична България“ и „Има такъв народ“ – съответно Деян Дечев, Хатидже Георгиева, Николай Сиджимов и Златомира Мострова. Начело на листата на „Възраждане“ е Климент Шопов, а на „Български възход“ – Стефан Симеонов.

 

Познати лица ще се конкурират в Смолян – бившият депутат д-р Красимир Събев (ГЕРБ-СДС), председателят на общинския съвет в Златоград Емил Хумчев („БСП за България“), разследващият журналист Зарко Маринов („Демократична България“), специалистът по информационни технологии Михал Камбарев („Продължаваме промяната“) и Хайри Садъков (ДПС). Срещу тях ще се изправят Александър Вълчев („Има такъв народ), Ангел Георгиев („Възраждане“) и Михаел Кисьов („Български възход“).

 

В 23 район в София на челни места в листата на „Продължаваме промяната“ са Асен Василев, следван от бившия министър на образованието Николай Денков и лидера на „ВОЛТ“ Настимир Ананиев. От ГЕРБ -СДС първите три места са за председателя на СДС Румен Христов, Александър Ненков, Николай Алгафари. От „Демократична България“ първи са доскорошният министър на правосъдието Надежда Йорданова, Кристина Петкова, бившият министър на електронното управление Божидар Божанов. За „БСП за България“ отново водач на листата е доскорошният министър на туризма Христо Проданов, а след него са Георги Ангелов и Велизар Енчев. Водачите сред листите на останалите партии са Едиз Саидов (ДПС), който досега не е бил депутат, Николай Дренчев („Възраждане“), Ива Митева („Има такъв народ“) и бившият служебен министър на спорта Даниела Дашева („Български възход“).

 

 

От 24 район в София листата на ГЕРБ води Тома Биков, след него е адвокат Рая Назарян, Евгения Алексиева и Георг Георгиев. От „Продължаваме промяната“листата води Кирил Петков, след него са Петър Петров, Андрей Цеков и отцепникът от „Има такъв народ“ Георги Георгиев. От „Демократична България“ на първите позиции са съпредседателят на обединението Христо Иванов, бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов, Стоян Михалев и Мартин Димитров. Популярно лице в листата на „Демократична България“ за този район, но на задното шесто място е председател на фондация „За доброто“ Кремена Кунева.

 

БСП оставя начело на листата Георги Свиленски, следван от Aлександър Димитров, Стефан Стоилов и Александър Колев. Листата на ДПС води Ертен Анисова (досега не е била депутат), на „Възраждане“ – Петър Петров, а Любомир Каримански ще опита да спечели гласове за „Има такъв народ“. Листата на „Български възход“ води лидерът на партията Стефан Янев.

 

От 25 район в София, където е т.нар. лидерска надпревара, водят Бойко Борисов от ГЕРБ-СДС, Корнелия Нинова от БСП, съпредседателят на „Зелено движение“ Владислав Панев от „Демократична България“ и Христо Петров, известен като рапъра Ицо Хазарта, от „Продължаваме промяната“. Водачи са още председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов, дългогодишният депутат и бивш министър на труда и социалната политика Хасан Адемов (ДПС), бившият заместник-министър на енергетиката Пламен Данаилов („Има такъв народ“), както и друг бивш зам.-министър на енергетиката Георги Самандов („Български възход“).

 

Елисавета Белобрадова, която на предишните избори беше водач на листата на „Демократична България“ в 25 район в София, сега е оставена четвърта в 25 район и седма в 23 район. Тя се кандидатира за трети път за депутат, като на предходните два опита събра висок брой лични преференции.

 

Кандидати от София-област от ГЕРБ-СДС е пак бившият министър Младен Маринов. Водачите си запазват и „Продължаваме промяната“, БСП, ДПС – съответно бившите депутати Александър Дунчев, Иван Ченчев и Цветан Енчев. От „Има такъв народ“ този път листата води имунологът юристът Андрей Михайлов, а от „Демократична България“ – изборният експерт Антоанета Цонева. Начело на листата на „Възраждане“ е Александър Арангелов, а на „Български възход“ – Гален Монев.

 

В Стара Загора водачи отново са бившият образователен министър Красимир Вълчев (ГЕРБ-СДС), бившият депутат Радослав Рибарски („Продължаваме промяната“), партийният зам.-председател Халил Летифов (ДПС) и социалистът и бивш министър Георги Гьоков. За водач на листата на „Демократична България“ е определен юристът и доскорошен депутат Атанас Славов, на „Има такъв народ“ – сценаристът Ивайло Вълчев, на „Възраждане“ – Искра Михайлова, а на „Български възход“ – Николай Благоев.

 

В Търговище ще се състезават стари и нови кандидати – бившият енергиен министър Теменужка Петкова (ГЕРБ-СДС), колегата ѝ Джейхан Ибрямов (ДПС) и Илина Мутафчиева („Демократична България“). Новите имена в битката за града са бившият министър на иновациите и растежа Даниел Лорер от „Продължаваме промяната“, Светослав Стефанов (БСП), Юлиян Губатов („Възраждане“), Милена Иванова („Български възход“) и Александър Вълчев („Има такъв народ“).

 

В Хасково отново ще се състезават основно познатите кандидати – бившият министър на финансите Асен Василев, който е водач на листата на „Продължаваме промяната“. На челното място в листата на ГЕРБ-СДС е отново бившия депутат Делян Добрев, а на тази на ДПС – млдежкият лидер на движението Сезгин Мехмед. „Има такъв народ“ и БСП сменят водачите си от предишните избори – Смиляна Нитова-Кръстева ще оглави листата на социалистите, а Гроздан Караджов – тази на „Има такъв народ“. Първа от „Демократична България“ отново е Катя Панева. Листата на „Възраждане“ ще води Георги Георгиев, а на „Български възход“ – Тихомир Георгиев.

 

Кандидати от Шумен отново са бившият просветен министър Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС, лидерът на ДПС Мустафа Карадйъот, бившите министри на земеделието и образованието – Иван Иванов от БСП и Николай Денков от „Продължаваме промяната“. Нов водач ще има от „Демократична България“ – доктор Александър Симидчиев и от „Има такъв народ“ – юристът Андрей Михайлов. Водач на листата на „Възраждане“ е Николай Костадинов, а на „Българскйи възход“ – Радослав Кърджиев.

 

Водачи в Ямбол отново са зам.-председателят в БСП Кристиан Вигенин, зам.-председателят на последния парламент Мирослав Иванов от „Продължаваме промяната“, бившият областен управител Димитър Иванов от ГЕРБ-СДС, Златомира Мострова от „Има такъв народ“, актьорът Веселин Калановски от „Демократична България“ и бившият депутат Петър Чобанов от ДПС. Никола Димитров повежда листата на „Възраждане“, а начело на листата на „Български възход“ е Евгени Господинов.

 

Автори: Златина Зехирова, Ралица Фичева

Източник: „Дневник“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Депутатите гласуваха единодушно за по-високи заплати на военните

Единодушно, със 195 гласа, парламентът прие на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Законопроектът е...

Атанас Запрянов: Ударът на Израел по Иран не застрашава страната ни

"Ограничен удар от страна на Израел върху една конкретна цел - военновъздушна база северозападно от иранския град Исфахан. Знаем, че има удари и върху...

Депутатите гласуваха да са във ваканция преди изборите

Народното събрание няма да работи по време на предизборната кампания, решиха след двучасови спорове в пленарната зала депутатите от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Няма да...

Пламен Киров: Свалянето на служебно правителство не е невъзможно

Свалянето на служебно правителство не е невъзможно, въпреки че не би трябвало да се случва, коментира преподавателят по Конституционно право и бивш конституционен съдия...

Внимание! Опасната борова процесионка атакува

За много сигнали за нашествие на опасни гъсеници у нас информира Нова тв. Насекомото борова процесионка предизвиква тежки алергични реакции, задушаване и дори смърт....

Вижте още