Въпрос на оцеляване или коварна стратегия: Как Борисов и Радев станаха партньори

Най-четени

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя),...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на...

Напоследък президентът Радев и лидерът на ГЕРБ Борисов станаха партньори. Обедини ги общият интерес и политическите сметки. А те сочат, че и двамата биха спечелили, ако задушат ”Продължаваме промяната”.

Обратът в позициите е главоломен, измеренията на политическата драма – стъписващи. Докато ГЕРБ бе на власт, между Борисов и Радев течеше студена война. Президентът гласува доверие на Кирил Петков и Асен Василев като служебни министри, мнозина дори виждаха в ПП проект, който е тясно свързан с държавния глава. Очакванията бяха между кабинета „Петков“ и президента да цари плодотворен мир и завидно разбирателство – някаква приказна идилия. Смяташе се, че синхронът ще бъде скрепен от общия императив: „изчегъртването“ на ГЕРБ. Случи се обаче друго.

 

Отношенията с „Газпром“ се оказаха преломни

Чегъртащите удариха на камък. Като оставим настрана съпротивата на верните на стария режим кадри в съдебната система и липсата на конституционно мнозинство в 47-ото НС, за неуспеха имаха значение и необмислени, прибързани и аматьорски ходове на самия Петков, включително ареста на Борисов. Отношенията между младия премиер и президента бързо започнаха да се охлаждат. Стана ясно, че Петков няма да се остави да бъде воден за носа. Разломът между президента и премиера тръгна от външната политика: теми като българската позиция по членството на РСМ в ЕС и енергийната диверсификация.

 

Човек би казал, че за Радев запазването на отношенията с „Газпром“ се оказа доминанта, в името на която той в един момент реши да хвърли под автобуса редовното правителство. Така „изчегъртването“ на ГЕРБ мина на заден план.

Четвъртото служебно правителство, назначено от Радев, побърза да завърти руля на 180 градуса – обратно към прегръдката на „Газпром“, от която Петков се помъчи да ни отскубне. То оправда подозренията на евроатлантиците и потопи надеждите за нови американски танкери с втечнен газ за България.

 

Не на последно място, кабинетът Донев се зае да спасява страната от „хаоса и разрухата“, причинени от правителството на Петков. Същата реторика – за „хаос и разруха“ – днес използват и от ГЕРБ, месец след като получиха отказ от ПП за съвместни действия.

Привидно между служебния кабинет, който е проводник на политическата визия на Радев, и ГЕРБ има една важна разлика.

 

В кабинета Донев харесват „Газпром“, който определят като неизбежен, в ГЕРБ – не. Напротив, Борисов и съпартийците му фактически поискаха да бъде потърсена наказателна отговорност на Петков за това, че не е подписал договора за американските танкери.

 

Сближаването между Радев и Борисов е закономерно

Тази разлика не трябва да се преекспонира. От ГЕРБ имаха 12 години да реализират енергийната диверсификация и да ни освободят от опеката на руската тръба. Вместо това чухме само сладки приказки и обещания, руските проекти се реализираха приоритетно, а газовата връзка с Гърция бе протакана.

 

За седем месеца кабинетът Петков направи повече за енергийната независимост на България, отколкото ГЕРБ за повече от десетилетие. Ето защо „Демократична България“, която ясно е заявила своите евроатлантически ценности, ще покаже голяма наивност, ако се подаде на днешните лукави и несръчни опити за ухажване от Борисов.

Сближаването между Радев и Борисов е закономерно. И двамата разиграват етюди по пиеската за двата стола: как България трябвало хем да е с Брюксел, хем да подържа топли връзки с Кремъл. В тази творба осветяването на зависимостите от „Газпром“ помага много, за да бъде разбрано поведението на родните герои.

 

 

Партньорството между Борисов и Радев не е трайно

В случай че ПП и ДБ оглавят следващо редовно правителство, не би било никаква изненада, ако партньорството между Радев и Борисов се развие и задълбочи в името на борбата срещу инициативите на Петков и Василев.

Засега обаче партньорството между Радев и Борисов е ситуационно и конюнктурно. Не може се говори дори за наченки на траен съюз. Пресилено е да мислим, че президентът и лидерът на ГЕРБ ще станат побратими.

 

Радев едва ли си прави илюзии. Ако по някакво стечение на обстоятелствата ГЕРБ се върнат на власт, в правителство, в което президентът не е представен, полицейската палка отново ще бъде размахана заплашително към сградата на „Дондуков“ 2.

Обратното също е вярно. Ако служебните кабинети станат норма, а редовните – по-скоро изключение, за каквото тенденция има сериозни индикации, изтребителите на Радев отново ще подхванат с пълни сили Борисов, особено ако ПП вече не са припознавани като непосредствена опасност за замислите и амбициите на държавния глава.

 

Петър Чолаков, Дойче веле

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви)...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична...

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар, когото Исус възкресява. Лазаровден се празнува...

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел...

Вижте още