Всъщност: Путин е несправедлив към Борисов

Най-четени

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя),...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на...

Несправедливо постъпи руският президент Владимир Путин към бившия премиер на България Бойко Борисов. На срещата си с турския президент вчера в Сочи, Путин благодари за „Турски поток“.    

„Турски поток“ е една от най-важните артерии за доставки на руски газ в Европа“, заяви Путин.

Путин обаче пропусна да благодари на Борисов – не само защото през България също минава „Турски поток“, който официално се нарича „Балкански“, не само заради заради този факт в допълнение с факта, че този „Турски/Балкански поток“ беше построен от Борисов изцяло за сметка на България в размер на 3 милиарда лева, но и защото, освен че България прие през територията си тръбата на Путин и прие да я построи за своя сметка, тя прие да го направи, при условие, че по тази тръба за българско потребление не влиза дори една молекула газ.    

Освен всичко, тъкмо с „Турски поток“ Путин си осигури възможността да подава газ към Европа по газопровод, различен от газопровода през Украйна (Трансбалканския газопровод).

„Турски поток“ е международен газопровод, който минава по дъното на Черно море и свързва Русия с европейската част на Турция. След Турция, „Турски поток“ преминава в България, като позволява пренос на газ от Турция към Сърбия.

„Турски поток“ тръгва от Русия, стига до Турция, минава през България и отвежда газ към Сърбия, след това Унгария. На картата тръбата изглежда по следния начин:

Турски поток
Снимка: btvnovinite.bg

Транзитната тръба на „Турски поток“ се пръкна, след като България подписа с „Газпром“ Пътна карта за развитие на газопреносната мрежа през 2017 година. Подписа си от наша страна под документа сложи Теменужка Петкова, тогава министър на енергетиката от ГЕРБ.

Пътна карта - Теменужка Петков
На снимката: министърът на енергериката Теменужка Петкова подписва пътна карта с председателя на УС на „Газпром“ Алексей Милер, 2017 г.

Любопитен момент е, че същата пътна карта дълго време беше издирвана. След управлението на ГЕРБ, пътната карта не беше открита никъде в държавата. Търсиха я в Министерството на енергетиката, в архивите, в парламентарни комисии и по реда на парламентарния контрол, стигна се чак до търсене на съдействие от Европейската комисия за получаването ѝ.    

Изгуби ли се пътната карта или някой я изгуби – не е известно прокуратурата да е намерила отговор на този въпрос досега. Известно е обаче, че България по официален ред изиска копие на пътната карта от „Газпром“, но такова не получи.

В крайна сметка копие от документа се намери. Къде е оригиналът – остава мистерия. Не е мистерия обаче, че в последните дни на Кирил Петков на поста министър-председател видяхме резултатите от проверка, назначена от него, на строежа на „Турски поток“. Бяха констатирани редица нарушения – от екологичното законодателство, през трудовото, до забавяния в публикуването на изменения и решения по договорите за обществени поръчки.

Така че, Путин трябваше да благодари на Борисов. Все пак той активно му помогна за построяването на „една от най-важните артерии за доставки на руски газ в Европа“, по думите на руския президент – „Турски-Балкански-а-всъщност-Руски поток“. Покрай Борисов и българският данъкоплатец се включи активно – с 3 милиарда лева от своите пари.    

Автор: Илияна Маринкова  

Източник: debati.bg

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви)...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична...

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар, когото Исус възкресява. Лазаровден се празнува...

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел...

Вижте още