Лъжата на Петков лъсна: Газът от Азербайджан – в пъти по-скъп, а не четири пъти по-евтин

Най-четени

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя),...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на...

„Ситуацията, свързана с доставките на газ, е сериозна, за да не употребя думата „критична“ – обяви министърът на енергетиката Росен Христов и поясни:

 

 

Противно на очакванията, имаме подсигурени количества до края на септември, но те са крайно недостатъчни, за да задоволят потреблението до края на годината.

 

 

Прословутите договорени седем танкера не са договорени и в момента сме на ниво оферта, която включва доставка на три танкера през 2022 г. и опция за доставка на другите четири през 2023 година.

 

 

Освен това не са подсигурени слотове за разтоварване на тези танкери на газовите терминали и трябва да намерим начин – вероятно чрез закупуване от трети страни – на свободни слотове за разтоварване, което допълнително значително ще оскъпи цената на газа, който ще бъде доставен до България.

 

 

Цената на газа от Азербайджан, която беше обявена, че е значително по-ниска и то от порядъка на четири пъти, само за последните няколко дни, включително от вчера, е в пъти по-скъпа и то за две трети от договорените количества.

 

 

Има и още един проблем – продължи Росен Христов – и поясни, че той е свързан със сериозната финансова криза, в която се намира „Булгаргаз“. Положението е толкова лошо, че компанията е в невъзможност да се разплати дори за вече договорени количества.

 

 

Затова в Министерството на енергетиката са минали на денонощен режим на работа и подготвят търг за доставка на втечнен газ, който да задоволи поне частично нуждите на страната до края на годината и до края на отоплителния сезон.

 

 

„Търсим начини за рефинансиране на „Булгаргаз“ и за преговори за снижаване на цената в общия микс на доставките на газ“ – обясни енергийният министър.

 

 

Преди неговото изявление говори министър-председателят Гълъб Донев. Той обяви, че е създал Междуведомствен кризисен щаб за енергетиката със задача „да предложи решение за овладяване на хаоса и разрухата в сектора“. От Щаба се очаква да предложи решение за сигурност на доставките и предвидимост на цените на газа, както и механизми за контрол и за намаляване цените на горивата и електроенергията.

 

 

Щабът ще се ръководи от вицепремиера по икономическите политики – Христо Алексиев. В него ще влезе и министърът на енергетиката Росен Христов, както и представители на другите министерства, на браншовите организации, на ДАНС, на КЕВР, както и представители на работодателите и синдикатите.

 

 

„Контролът по изпълнението на възложените задачи на Междуведомствения кризисен щаб ще осъществявам лично“ – подчерта Гълъб Донев и даде дума, че ще гарантира на българските граждани и бизнес сигурност на доставките, предвидимост на цените и сигурност, че ще има газ до края на отоплителния сезон. 

 

 

След изявленията Гълъб Донев и министрите му си тръгнаха, без да отговорят на журналистически въпроси и така и не стана ясно спрямо какви цени газът от Азербайджан е бил четири пъти по-евтин и колко всъщност е била цената му, за да се сравнява със сегашните по-високи стойности.

 

Източник: „Банкеръ“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви)...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична...

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар, когото Исус възкресява. Лазаровден се празнува...

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел...

Вижте още