Защо Владимир Путин се сравнява с Петър Велики и няма да отстъпи в Украйна

Най-четени

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Украинският конфликт има дълбока историческа основа. Развивайки предишната си идея, че украинци, беларуси и руснаци са „един народ“ и започвайки от обосновката на „специалната операция“ (демилитаризиране на Украйна и защита на жителите на Донбас), руският президент Владимир Путин се сравни с Петър Велики и се върна към конфликта в Украйна до отвоюването на балтийските държави от Швеция.
В реч, посветена на 350-годишнината от рождението на Петър I, Путин убедено говори, че първият руски император не е отнел нищо от Швеция, а напротив, върнал е руски територии. Отбелязвайки, че никоя европейска страна не е признавала руските претенции преди завладяването от Петър, Путин каза, че мисията на Русия в Украйна е да „възстанови и укрепи“ нейния държавен суверенитет чрез възстановяване на историческата справедливост. Така започва анализ на Уилям Лампинг за изданието The National Interest. Ето какво още казва той: 

Неотдавнашните коментари на Путин не са просто сравнение с Петър Велики, а нов кръг от национална стратегия, която е еволюирала през вековете. Започвайки със средновековния княз Иван III, руските владетели се опитват от векове да завладеят бившата Киевска Рус, която е разделена между Беларус, Украйна и Русия. При Петър Велики обединението на земите става истинско имперско начинание: той провъзгласява плановете си преди 301 години и то след победата на Русия в Северната война. Както показаха неотдавнашните руски предложения за включване на окупираната Южна Украйна и Донбас в рамките на Руската федерация, имперският проект на Петър продължава да живее и до днес.

Обединителната стратегия и имперските тенденции доведоха до факта, че исторически предпочитаната руска политика за сигурност винаги е била териториалната експанзия. Изконните руски земи около Москва са без излаз на море и уязвими за атака отвън – лишени от естествени бариери, които биха могли да забавят врага или да помогнат в отбраната. След като Иван III обявява независимост през 1480 г., руските владетели постепенно усвояват нови земи – на изток, на юг и на запад. Разширявайки се, Русия образува буферни зони между границите и вътрешните земи, опитвайки се да си осигури достъп до морето, особено до Балтийско и Черно море.

Днес Путин по същество е насочен към същата територия, към която някога и Петър Велики. Тъй като никоя страна не оспорва нито руския суверенитет над Санкт Петербург, нито достъпа на Русия до Балтийско море, стратегическият фокус на Путин е върху Украйна и Черно море.

 

Първоначалното намерение на руския диктатор обаче беше осуетено от военните успехи на Украйна и руските сили се оттеглиха от Киев, Чернигов и Суми, съсредоточавайки се върху превземането на Донбас и крайбрежието. Контролът върху Донецкия хребет и Азовските възвишения ще укрепи позицията на Русия между украинската територия и икономически ключовата река Дон, която свързва речната мрежа на Централна Русия с Черно море, вратата към световната търговия. Подобно на Петър Велики, който завладява Азовската крепост в устието на Дон, Русия превзе цялото крайбрежие на Азовско море и създаде сухопътен коридор до Крим. Освен това руският контрол над Херсон лишава Украйна от достъп до Черно море по Днепър и заобикаля всяка отбранителна линия по протежение на артерията, защитаваща западната част на страната.

Сравнението на Путин с Петър Велики хвърля светлина върху истинските му намерения в Украйна. Северната война започва през 1700 г., продължила 21 години и започнала с опустошително поражение за руснаците в битката при Нарва. Петър Велики осем години възстановява руската армия, след което се сблъсква с решителна инвазия на мощната шведска армия. Украинските казаци вдигат въстание през 1708 г. и се обединяват с шведските нашественици с надеждата да получат независимост от Русия. Решителната победа на Петър Велики при Полтава над обединената шведско-украинска армия обръща хода на войната в полза на Москва и остава една от най-големите военни победи на Русия изобщо. Това става и край на първата украинска държава, Хетманството.

Сравнението на Путин с Петър Велики обаче е погрешно. Петър Велики разчита много на съюзници и дава приоритет на изграждането на коалиция срещу Швеция. Днес по-голямата част от Европа се обедини срещу Русия под егидата на НАТО и Европейския съюз. Самата Швеция изостави дългогодишния неутралитет и се стреми към членство в НАТО. Дори след Полтава Петър Велики се бори още 12 години: за да победи окончателно Швеция, той е трябвало да изгради коалиция с Дания, Саксония, полско-литовското кралство, Хановер и Прусия. Днес международната коалиция, напротив, подкрепя Украйна.

С коментарите си самият Путин изясни дългосрочните намерения на Русия в Украйна. Първо, Русия ще продължи да търси контрол над Украйна и Черноморския регион. Второ, дори нарастващите загуби няма да попречат на Москва да (опитва да) продължи настъплението си. Трето, всяка украинска територия, превзета от руските войски, най-вероятно ще бъде безвъзвратно загубена за Киев, поне в обозримо бъдеще. Ако по-нататъшните стъпки допринасят за националното възраждане и укрепват силата на Русия, размяната на територии или още повече връщането им е неприемливо като такова. Докато Русия разполага с военни средства за постигане на целите си, Москва ще продължи „да възстановява и консолидира“ властта си в Украйна. От гледна точка на Путин суверенитетът на Русия го изисква.

 

Автор: Уилям Лампинг. Той е завършил Военноморския колеж на САЩ, специализирал е евразийската геополитика.

Превод: Ганчо Каменарски

Източник: Actualno.com

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Вижте още