Проф. Боян Чуков: В комбина с Лена Петков действа като бракониер и едноличен търговец

Най-четени

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя),...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на...

Геополитическият анализатор проф. Боян Чуков описа как премиерът Кирил Петков е планирал националното предателство, свързано с вдигането на ветото на България за Република Северна Македония (РСМ).

 

 

„От публичните изяви на нашия външен министър Теодора Генчовска става ясно, че Кирил Петков е дал „накъсо“ за технологичната схема и действа като бракониер или едноличен търговец в комбина с Лена Бориславова в сектора на външната политика на България“, категоричен е той.

 

Ето какво още заяви чрез пост в личния си фейсбук профил проф. Чуков за националното предателство на Петков (публикуваме думите му без редакторска намеса):

 

„В парламента избухна огромен скандал по въпроса дали България има две външни политики. Въпросът е далеч по-драматичен! Дали въобще има българска държавност?

Защитата на Кирил Петков от негови коалиционни партньори в лицето на ДБ бе построена върху отричането на основните механизми, съгласно които функционират институциите в една що годе читава държава.

 

 

Опитът да се оневини премиерът съдържа тезата, че той има право да определя външната политика (по отношение на Северна Македония) на страната. Да това е точно така. Но това право за участие на премиера в изработването на българската външна политика задължително става съгласно железни правила за взаимодействие и синергия между МС, НС, президентството и останалите държавни институции и преди всичко с участието на външно министерство.

 

 

Ще се опитам да обясня подробно как работи утвърденият и легитимен механизъм за участие на премиера във формирането на българската външна политика.

Преди всяка една международна двустранна или многостранна среща на премиера с чуждестранни партньори или участие във форуми в Брюксел външнополитическото ни ведомство подготвя опорни точки за министър-председателя. По негово желание той може да бъде брифиран преди срещата от високопоставен наш дипломат, участвал в изготвянето на опорните точки, а в някои изключително важни случаи и от самия външен министър или негов заместник.

 

 

За изготвяне на опорните точки се ангажира целият експертен потенциал на МВнР. 

Нерядко се изготвят по няколко папки. Понякога те са до 50, а може и повече страници. В първата папка отделно е дадено в кратко резюме (до 2-3 листа) цялото съдържание на опорните точки. Изготвените и изпратени в МС опорни точки се подписват от ръководителите на външнополитическото ведомство. По този начин е ясно кой носи отговорност за качеството на изготвените и изпратени документи.

 

На срещите на премиера присъства note-taker (най-често от МВнР), който по-късно изготвя паметна бележка за проведената среща, в която са описани най-важните акценти от срещата и поетите от двете страни ангажименти. Паметната бележка се изпраща на предварително определен списък от адресати. Сред които са президентство, парламент, министри и заинтересовани други институции.

 

 

Изготвянето на опорните точки за международните срещи на премиера става със съучастието на неговия външнополитически съветник. Последният при условие, че има конкретни указания от министър-председателя, информира колегите от външно министерство за акцентите, които следва да бъдат изведени и поставени при изготвянето на опорните точки. Дискутира с тях подробности около дадените от премиера насоки и указания.

 

Това е начинът министър-председателят да участва във формирането на външната политика на страната. Той дава акцентите и насоките, но задължително ползва наличния експертен потенциал на МВнР.

 

Така се избягва наличието на две външни политики. И всички държавни институции работят координирано и в синергия.

 

 

От публичните изяви на нашия външен министър Теодора Генчовска става ясно, че Кирил Петков е дал „накъсо“ описаната по-горе технологична схема и действа като бракониер или едноличен търговец в комбина с Лена Бориславова в сектора на външната политика на България„.

 

Източник: БЛИЦ

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви)...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична...

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар, когото Исус възкресява. Лазаровден се празнува...

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел...

Вижте още