Как „Има такъв народ“ ни докара до „Няма такава държава“…

Най-четени

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени?...

Политическите амбиции на Слави Трифонов се развиваха през последните години с упоритост и устойчивост. След като организира референдум на 16 ноември 2016 година, а резултатът от него не бе приет от политиците на власт тогава – ГЕРБ, Реформаторски блок и АБВ, водещият реши да прави партия, за да прокарва идеите си.

 

Така Слави Трифонов тръгна по трънливия път на политиката. При регистрацията си тогава той заложи на името „Няма такава държава“, а пусна и песен.

 

21 януари 2020 година

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди решението на Софийски градски съд (СГС), с което беше отхвърлена молбата за вписване на партия „Няма такава държава“ на Слави Трифонов в публичния регистър на политическите партии. Решението е окончателно.

Причината за отказа на съда да регистрира политическата формация е нарушаване на забраната по чл. 5, ал. 1, пр. 1 от Закона за политическите партии („политическите партии не могат да използват в своите символи герба или знамето на Република България“). Прието е, че символът на партията по начина на словесното му описание в Устава ѝ – „отворена човешка длан в син цвят, в която са интегрирани цветовете бяло, зелено, червено“, допълнително изяснен с негово графично изображение, не опровергава породеното от вида му съмнение, че е използвано националното знаме, съобщиха от пресцентъра на ВКС.

„С тази практика, безусловно споделяща се от настоящия съдебен състав, СГС се е съобразил, като е приел, че за нарушаване на забраната е достатъчно внушението на използвания символ да е силно, а не символът да е напълно идентичен със знамето“, мотивират се магистратите.
Слави Трифонов отговори с пост във „Фейсбук“, в който обяви, че ще регистрира партия с ново име – „Има такъв народ“, и ново лого.

 

„Днес (б.р. – 21 януари 2020 година) Върховният касационен съд отказа регистрацията на партия „Няма такава държава“, защото използвала цветовете на българското знаме.
Ами, добре. Това ли измислихте? Е, много сте умни, няма що! Така ли мислите, че ще ни спрете? С боички и с наименования?
Важно е съдържанието, а не опаковката.
Затова, ние, същите хора, със същите идеи, със същото съдържание и със същите намерения, ще регистрираме нова партия. С ново име и други цветове!
Влизам в регистрация на партия, която ще се нарича „Има такъв народ“ и в логото си ще има съвсем други цветове. Чакам ви да видя какво ще измислите сега!
Слави Трифонов – свободен гражданин със свободен дух“, написа тогава Слави Трифонов.

 

 

На 16 февруари 2020 се роди „Има такъв народ“. На 11 юли 2021 г. спечели парламентарните избори в Република България, след като на 4 април същата година става втора политическа сила в страната. Опитът да се направи кабинет бе неуспешен.

На изборите на 14 ноември 2021 година „Има такъв народ“ е пета политическа сила с 25 депутатски места и става част от управляващата коалиция с „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и БСП.

 

8 юни 2022 година
Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов обяви, че прекратява участието на министрите от партията си в управляващата коалиция и така слага нейния край. Той направи това в изявление в личната си фейсбук страница.
„От днес изтеглям министрите на „Има такъв народ“ и слагам край на тази коалиция и на тази агония. Причините, поради които тази коалиция не работи и поради които ние нямаме място в нея са две – Македония и факта, че в държавата вече няма пари“, обяви Трифонов.
Според него финансовият министър Асен Василев и министър-председателят Кирил Петков не се справят, поради което коалицията не работи.
После Трифонов каза, че депутатите на ИТН няма да подкрепят изцяло новия бюджет, а само частта със социалните мерки и пенсиите.
„Но няма да подкрепят останалата част, защото е вредна и води страната към разруха“, каза лидерът.

 

13 юни 2022 година
Разцеплението на парламентарната група на „Има такъв народ“ вече е факт. Петима депутати – Георги Георгиев, Иво Атанасов, Светлин Стоянов, Николай Радулов и Деян Петков, обявиха на специален брифинг, че напускат групата на ИТН в Народното събрание. Заедно с тях е и спортният министър от партията Радостин Василев.

 

Кои напускат

Иво Атанасов е депутат от Видин. Той беше предложен за министър на правосъдието във втория неуспешен проектокабинет на ИТН в предишното Народно събрание. В същия проектокабинет, само че като министър на регионалното развитие, беше предложен и Георги Георгиев. Освен депутат той е и регионален лидер на ИТН за Враца. Светлин Стоянов е бивш служител на НСО и влезе в партията на Трифонов след участието му в организирания от шоуто му кастинг за политици. Деян Петков е депутат от Плевен. Водач на листата там на последните парламентарни избори беше спортният министър Радостин Василев. Николай Радулов е бивш главен секретар на МВР по време на правителството на Иван Костов и експерт по национална сигурност.

 

Важно е съдържанието, а не опаковката… Това написа преди 2 години Слави Трифонов. Кое съдържание? И коя опаковка? Това са актуалните въпроси днес.

Или просто станахме свидетели на това как с действията си „Има такъв народ“ ни докара до „Няма такава държава“, но в буквалния смисъл. За да си говорим пак за мутри, бухалки, брокери и т.н.

 

Автор: Калин Каменов

Източник: fakti.bg

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от МВР. На електронен адрес във висшето...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени? Статията акцентира върху това как...

Един от възможните служебни премиери подаде оставка

Един от възможните варианти за служебен премиер - заместник-омбудсман Елена Чернева-Маркова, подава оставка. Това стана ясно, след като от председателя на парламента Росен Желязков, който...

Александър Сано е водещият на „Островът на 100-те гривни“ 

Актьорът Александър Сано е водещият на новото приключенско риалити „Островът на 100-те гривни“, което ще завладее тази есен зрителите на bTV. На едно от...

Вижте още