Огнян Минчев, политолог: ИТН е инженерен проект на българското задкулисие

Най-четени

Депутатите гласуваха да са във ваканция преди изборите

Народното събрание няма да работи по време на предизборната кампания, решиха след двучасови спорове в пленарната зала депутатите от...

Пламен Киров: Свалянето на служебно правителство не е невъзможно

Свалянето на служебно правителство не е невъзможно, въпреки че не би трябвало да се случва, коментира преподавателят по Конституционно...

Внимание! Опасната борова процесионка атакува

За много сигнали за нашествие на опасни гъсеници у нас информира Нова тв. Насекомото борова процесионка предизвиква тежки алергични...

Огнян Минчев, политолог, доцент, университетски преподавател и доктор на социологическите науки, направи обстоен коментар на политическите сътресения в държавата пред последните дни пред „Дойче веле“

 

Слави Трифонов обяви, че „Има такъв народ“ се оттегля от управляващата коалиция. Смятате ли, че всички мотиви за неговия ход бяха публично оповестени?

Огнян Минчев: Не съм сигурен, че мотивите, които бяха обявени, са най-важните. Има два типа мотиви, които биха могли да доведат до подобно решение. Първият е свързан с вътрешните разногласия и конфликти в коалицията. Премиерът и финансовият министър са от едната страна, а от другата са министрите и активистите от „Има такъв народ“, които имат собствени кариерни амбиции, които трябва да осъществят чрез коалицията. Разпределението на държавния ресурс по отделните ресори и лобита е стандартна причина за подобно изостряне на напрежението.

 

 

Според мен другите мотиви, които вероятно са изиграли роля, са свързани с развитието на отношенията между България и Газпром. С претенцията си за плащане в рубли руската фирма се самоотстрани от възможността да снабдява монополно страната ни с газ – нещо, което тя правеше от десетилетия. България, основно чрез премиера и финансовия министър, направи преход към снабдяване с газ от други източници или поне от различни институционални портали.

Газпром и Лукойл са две институции с ключово значение за поддържането на пирамидата на системната корупция в България. Прекратяването на доставките на Газпром не може да не е довело до истерия сред високопоставени икономически и политически олигарси. Това е изключително важна причина за скъсването на коалиционния договор и за изострянето на конфликтите.

 

 

Съществува ли за партията на Трифонов обратен път към коалицията? И има ли някакъв политически смисъл да се търсят компромиси и договаряния с нея оттук насетне?

Огнян Минчев: Не мисля, че съществува директен път назад. Но все пак има две хипотези. Първата гласи: част от депутатите на ИТН, изправени пред перспективата да не попаднат отново в парламента след едни нови избори, могат да се отцепят от и без това рехавата им парламентарна група – тогава те биха могли да осигурят плаваща подкрепа за едно правителство. При втората хипотеза ИТН заедно с останалите опозиционни партии – ГЕРБ и ДПС – биха оказвали гъвкава подкрепа за кабинет, когото да притискат да изпълнява определени техни приоритети и интереси. През следващите дни и седмици предстои да установим дали някой от тези два варианта ще може да се осъществи.

 

 

Мнозина наблюдатели намекваха, че с част от действията си Слави Трифонов прокарва интереси на ДПС. През май движението обяви курс към предсрочни избори, а подобна перспектива днес изглежда все по-вероятна. Доколко се припокриват интересите на ИТН и на ДПС?

Огнян Минчев: Сянката на Ахмед Доган е само един от начините за формулиране на системата от зависимости в България. Проблемът е, че той неглижира някои от важните особеностите на ИТН. Тази партия е инженерен проект на българското задкулисие, в който действително участват среди, пряко свързани с ДПС. Но конкретните кръгове, които я създадоха, или най-малкото спомогнаха за създаването ѝ, имат по-широки интереси от тези на политическата структура ДПС. Това е т. нар. библиотекарско-сарайски кръг, който представлява функционалното ядро на олигархията през последното десетилетие.

През 1990-те години и в началото на новото хилядолетие ДПС беше успешен балансьор. Тази роля е любима както на Ахмед Доган, така и на по-широките кръгове около него. ИТН трябваше да изпълнява точно такава функция – в определен момент да подкрепи дадена политическа конфигурация, а когато тя вече не е изгодна, да я остракира. Точно това се случва и в момента. Зад партията на Трифонов наднича цялата инженерингова машинария на сарайско-библиотекарската групировка и българската олигархия.

 

 

Ако коалиционната формула наистина е безвъзвратно изчерпана, от коя парламентарна сила биха могли да потърсят подкрепа от ПП, Демократична България и БСП?

Огнян Минчев: Несъвместимостта на тази коалиция е заложена още в самите дефиниции на протестното движение, избухнало през 2020 като бунт срещу управлението на ГЕРБ и скрития му коалиционен партньор ДПС. Твърдението, че в България тогава се е формирала група от протестни партии, които да изтласкат партиите на статуквото ГЕРБ и ДПС, бе доста прибързано и лицемерно.

„Продължаваме промяната“ има легитимно основание да претендира, че е протестна партия – доколкото изобщо е партия, както имат и от „Демократична България“. Но ИТН и нейните ръководители и активисти никога не са били част от протеста. Те седяха в телевизията си, а целите им само частично се припокриваха с целите на протеста.

От друга страна, БСП е политическият първообраз на посткомунистическата олигархия и най-старият политически лобист на Кремъл в България. Човек наистина трябва да си скрие много надълбоко и много усърдно главата в пясъка, за да припознае в тази партия или в конфигурациите ѝ протестен субект, разрушаващ статуквото, борещ се срещу корупцията и премахващ олигархията.

Именно в това функционално лицемерие и самозалъгване на обединението от протестни партии, към което по-рано принадлежеше и формацията на Мая Манолова и Хаджигенов, лежи и проблемът. А сега пристига сметката, която трябва да се плати. Поне две от четирите партии във властта имат изключително малко общо с политическата алтернатива. Целта и на ИТН, и на БСП е да изтласкат партиите на статуквото от контрола им върху олигархичната пирамида, за да заемат и усвоят техните властови позиции.

 

 

Неизбежни ли са вече предсрочните парламентарни избори? Каква е Вашата прогноза?

Огнян Минчев: Доста сложен въпрос. В един момент може да се окаже, че изборите са неизбежни и ще трябва да се проведат през есента. Но преди това ще има поредица от опити те да бъдат отлагани. В момента нито една партия, освен вероятно „Възраждане“ няма интерес от ходенето до изборните урни. Ще бъде направен опит за създаване на конфигурация, която да отложи нови избори с месеци, за да мине зимата и евентуално следващите пролет и лято, най-късно през есента на 2023 вече може да има нов вот.

При едно правителство на малцинството партиите в коалицията ще бъдат подвластни на всекидневни задкулисни споразумения и претенциите на политически и бизнес кръгове. Държавното управление тогава ще бъде имитация на управление заради състезанието на тези лобистки интереси.

Вторият вариант е да се стигне до ново програмно правителство. Това е стара мечта на ДПС, към която сега може да се присъедини и ГЕРБ. Така ще се избегнат рискът и неудобството от публични политически коалиции между партиите на протеста и тези на статуквото. Тогава би се формирало едно гъвкаво парламентарно мнозинство, което преди всяко едно гласуване ще трябва да се договаря.

Третият вариант, който обаче има малки шансове за успех, е партиите на статуквото заедно с ИТН да се опитат да направят правителство в този парламент. Смятам, че ГЕРБ засега би се въздържал от подобен вариант. За ДПС не съм толкова сигурен.

 

Автор: Димитър Ганев

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Депутатите гласуваха да са във ваканция преди изборите

Народното събрание няма да работи по време на предизборната кампания, решиха след двучасови спорове в пленарната зала депутатите от...

Пламен Киров: Свалянето на служебно правителство не е невъзможно

Свалянето на служебно правителство не е невъзможно, въпреки че не би трябвало да се случва, коментира преподавателят по Конституционно право и бивш конституционен съдия...

Внимание! Опасната борова процесионка атакува

За много сигнали за нашествие на опасни гъсеници у нас информира Нова тв. Насекомото борова процесионка предизвиква тежки алергични реакции, задушаване и дори смърт....

Столични полицаи задържаха скитника, поругал гроба на патриарх Неофит

Полицаи от Столичната дирекция на вътрешните работи задържаха мъжа, който поруга гроба на патрирах Неофит, намиращ се под колонадата на столичния митрополитски храм "Св....

Две рокади в служебното правителство

Министър-председателят Димитър Главчев предлага персоналният състав на служебния кабинет да бъде променен, като Кирил Вътев бъде освободен от поста министър на земеделието и храните,...

Вижте още