Николай Василев с нови обвинения към „Промяната“: Кабинетът изхарчи парите на държавата за 4 месеца

Най-четени

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени?...

„Има такъв народ“ не беше разбрана за причините, заради които напуска коалицията. Коалиции не се разпадат заради бюджета на едно министерство, по бюджетите винаги има спорове. Това, което посочи Слави като главна причина, е популистката финансова политика на управляващата партия.

 

За четири месеца те изхарчиха парите на държавата и останаха с резерви за един ден напред. Кабинетът се занимава с щедри харчове, трупа дългове, дефицити, това не води наникъде.

Това коментира пред БНТ финансистът Николай Василев, номиниран безрезултатно от ИТН за кандидат за премиер. Василев е един от икономистите, които системно задават въпроси за фискалната политика на коалицията, като един от тях бе повторен и от лидера на ИТН Слави Трифонов – за какво отидоха рекордните 9 млрд. лв. разходи, изхарчени през декември, 2021 г. за 9 дни.

 

„В деня, в който този въпрос бе зададен от Слави, финансовото министерство публикува справка кой е изхарчил милиардите, но не и за какво. Самият факт, че тази информация се появи сега, е признание за дълго мълчание. За времето дотук финансовият министър Асен Василев не е казал и 9 смислени изречения как са изхарчени 9 милиарда лева, коментира Василев.

 

Според него държавата е можела да спести поне половината от тези разходи и да балансира по-добре бюджета, като с това стане по- подготвена за кризи. Това не се случи и на 8 април нивото на държавния резерв – частта от него, която може се харчи, покриваше разходите само за ден напред, изтъкна Василев.

Според него постоянните актуализации са вредни, харчовете са щедри и не е ясно в бъдеще кой ще плаща сметките. „Когото и да питате дали да се увеличат пенсиите, няма да каже не. Но трябва да е ясно, че този ръст ще се плати с пари от дълг и приходите от националния план за възстановяване и устойчивост, които са предназначени за други неща“, изтъкна Василев.
Василев счита, че основната причина за разпадането на коалицията е химическа – лошите отношения между коалиционните партньори.

 

ИЗБОРИ 

Няма шанс за втори кабинет в рамките на настоящия мандат. Моето предположение е, че ще има изкуствено удължаване на живота му с оставките на министрите. Това не носи ползи на никого, правителството е лишено от каквато и да е мощност и замах. Това коментира пред БНТ бившият вицепремиер по еврофондовете Томислав Дончев от ГЕРБ. Дончев потвърди, че ГЕРБ ще внесе вот на недоверие към кабинета непосредствено след актуализацията на държавния бюджет. Дончев също попита с какво ще се финансират проектите по националния план за възстановяване и устойчивост, след като постъпленията от него ще покрият нарасналите разходи в бюджета покрай актуализацията.

 

 

Дончев отказа да коментира по същество хипотеза дали ГЕРБ би подкрепил правителство с мандат на ИТН. „Отива се към избори, което означава месеци политическа нестабилност“, каза още депутатът на ГЕРБ. Според Дончев изтотвеният законопроект за КПКОНПИ цели разправа с неудобни и непослушни, а назначаване на Бойко Рашков начело на органа ще доведе до репресии.

Източник: „СЕГА“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от МВР. На електронен адрес във висшето...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени? Статията акцентира върху това как...

Един от възможните служебни премиери подаде оставка

Един от възможните варианти за служебен премиер - заместник-омбудсман Елена Чернева-Маркова, подава оставка. Това стана ясно, след като от председателя на парламента Росен Желязков, който...

Александър Сано е водещият на „Островът на 100-те гривни“ 

Актьорът Александър Сано е водещият на новото приключенско риалити „Островът на 100-те гривни“, което ще завладее тази есен зрителите на bTV. На едно от...

Вижте още