Искаме си „както в Комунизма“…!

Най-четени

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не...

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време...

Бих искал да направя едно малко уточнение – думата Соц, няма нищо общо със социализъм, камо ли с Комунизъм. Каквато и идеология да е попадала в България, тя е минавала през дифузия и това което се е получило е нямало нищо общо с оригиналните идеи, ние просто сме си го побългарявали. В България никога не е имало нито комунизъм, нито социализъм, камо ли капитализъм, такива каквото е разбирането за тях на Запад (от където идват). Нашият принос към световните интелектуални течения е Соц, типично наша (много подобна на пост СССР) интелектуална икономическа и политическа система базирана на бюрокрация, неефективност, корупция, безразборно харчене на бюджетни средства и феодални отношения.

 

„Искам както преди в Комунизма“ е култова фраза показваща какво иска нашата култура.  Желанието е откровено произнесено от Силвия Кацарова в предаването на БТВ – „Лице в Лице“ от 17-ти май 2022-ра… Както това включва 11% от бюджета на БНТ и БНР, а парите на 100% да остават за качествена българска музика. Зад тази позиция Силвия е подкрепена от знакови имена на естрадната музика у нас, според нея защо парите да отивали при Шакира и Мадона, като може да си ги запази за на, посредством пълен протекционизъм с жестоки квоти, предоставящи всичко на доброто българско изкуство. Само не поясни, дали иска да се откажем от Евро Финансиранията, както и цялата ни Евро-ориентираност. Но пък за сметка на това наблегна на национални интереси, морал и принципи, които са белези за качество. Въпреки че, да бъдем честни, национално ориентирано би било бюджетът да си остане в БНТ и БНР, а не да изтича в неясни посоки. Като се използва за подобряване на материалната база, за по-високи заплати и привличане на професионалисти. За качествена продукция. Да може да се предоставят звукозаписни студия, на преференциални цени и условия за стартиращи творци. Хубаво е да се инвестира, както прави БНР и БНТ в развитие на хорове и млади изпълнители. Би било удачно да инвестира повече в тях, да им даде възможност за повече професионални изяви навън. Но дотам и да свършат харчовете им. За сравнение – две от най-големите държавни медии – BBC PBS са доайени в правенето не само на сериали и публицистика, но и на документални продукции, които успешно се продават в цял свят. Въпросът ако говорим за БНТ и БНР, е как да ги направим конкурентни, ефективни на световния пазар и какво е нужно за това. А не да се чува лай на хиени под прозорците им. Защото ако говорим за почтеност и морал защо е тази борба за авторски права въобще, нали има Spotify, ако имат публика, да продават там.

 

А БНТ и БНР да не се налага да плаща за права на музика въобще, защото те са финансирани от нас всички данъкоплатци и са предназначени за нас всички хора. Все пак живеем в общество в което голяма част си броят стотинките за кисело мляко. Когато си морален дай нещо и за всички нас, дори и подари, без да бъдем таксувани и ощетени. Хората с по 600 лв. заплата и 250/300 лв. пенсия ли да издържат вечно Силвия Кацарова и сие? Все пак, ако Силвия и останалата част от естрадата са толкова талантливи и легендарни, да продават и дискове онлайн, да пълнят зали, да присъстват на събития, но да не пипат бюджетните пари, а напротив да покажат своето величие когато касае обикновените хора, като им дадат нещо безплатно от себе си. Това е начина да останат в историята, иначе ще бъдат част от една система и един период, които ще бъде охарактеризиран от историците в бъдещето като грабителски и наречен с простичката думичка – Соц.

 

 

Искаме си като по Комунизма

„Искаме като по комунизма“ е фраза, която звучи стряскащо но е мантра в устите на много обезверени днес. Неразбиращи, че точно този Соц им е взел надеждата и вярата в избора да бъдем част от цивилизования свят. Това обезверяване ражда подкрепа на феодално примитивни лидери като Орбан и Путин, модерирали една цяла държавна система в служба на лично облагодетелстване на малцина. У нас носталгията по соца е повече от жива, онзи с културните съветите, сдружения, когато безотчетно харчеха колкото си поискаха. Система в която диктатора (Тато) покровителства малка група финансови измамници, наричащи себе си култура в замяна на възхвала и добър ПР. Днес ние имаме партии, които са построени на тази носталгия по Соца, които са на гребена на вълната. Реставратори на същия този Соц и неговата ценностна система – бюрокрация, администрация, безразборно харчене на парите на данъкоплатците, празнословие и лъжи, назначения, командировки, любовници, лели, кумове, приятели и роднини на заплата. В ценностната система на новия Соц влизат също – погазване на конституцията, законност според нуждата, осмиване на парламентаризма, за да се затвърди желанието за диктатурата като единствено решение. Нивото за разбиране на цивилизованост опира до композиции с имигранти, до насилствена интеграция, до принудителен труд и това в най-идеалния вариант. Наивен Шовинизъм, Хомофобия, Расизъм, неприемането на Толерантността се приемат като нещо нормално от елита на новия Соц.

 

 

Ние живеем в Соца, културата ни е Соц

Определено днес ние успешно възкресяваме Соца. Някой да е обърнал внимание на новия СЕМ и становището им за ТВ Шоуто „Ергенът“ на БТВ, което бе определено за „интелектуален холокост“? Обидна препратка към един от най-болезнените етапи на човешката история. Но все пак основни врагове на Соца са личната свобода, свободните медии и информация, свободата да се изразяваме, свободната инициатива, свободния бизнес, международната търговия или казано с неговите думи – глобализъм и световен кабал. А СЕМ продължават: „пошлото, сексисткото, унизителното и обидното за жените и легитимиращ балканският мачизъм съдържание“.  Определения напомнящи раните етапи на Соца, когато публично се порицаваха вредните елементи в обществото. Ако не бе смешно, щеше да е много трагично. Стряскащо е и че нашето ляво се е сляло с националистическата реторика, с наивния шовинизъм, превръщайки лявото и социалното в национал-социалистическо в същността си.

 

 

Ние вече сме си го върнали Комунизма или Соца да сме по точни. Културата ни в огромна степен е поръчкова и казионна. Тя е на държавни системи, почти в пълния смисъл на думата. Народна музика, естрада, читалища, концерти, села и паланки, всичко е навързано като по времето на Соца. С единствената разлика, че системата днес е изградена на принципа на финансова пирамида и източване на средства. Защото за разлика от времето на Соца, когато харчеха парите на безгласната работническа класа, сега парите са на бизнеса, на Европа и на много други, които разбират, че това не е култура, това си е просто измамна схема в особено големи размери. И депутатът Ицо Хазарта, вместо да говори за пазар, първо да спомене за това фрапантно източване на държавата от една шайка културтрегери. Защото това му е работата на депутата с прякора Хазарта в законотворческия парламент, а не да изнася лекции по бизнес и морал. В парламента трябва да се  борят с болестите в обществото, които са в огромни размери, а не да се затварят зад комичните железни врати. Все пак, нашият много успял в България рапър Ицо, от първия си ден във властта назначи на заплата в парламента, като асистент и съветник своя музикален продуцент, но все пак, това е практика в българската политика. Например да назначиш любовницата си за 8000 евро заплата и да спечелиш след това изборите като представител на промяната и новия морал е болезнен симптом на обществото ни, претръпнало към всякаква политическа поквара. Общество, което се е сраснало с корупцията. В това наше общество най-прогресивните в момента, интелектуалният ни цвят, примитивно се моли „Путин да пукне“ без разбиране че Путинския Режим, корупцията превърнала се в държава е еквивалента на нашия Соц. Нежелаещо да разбере, защото или е било или се надява да бъде активна част от същия този Соц.

 

 

За Соц културата

Нашата култура мечтае за силната държава, която да дава, ръководи, разпределя и разбира се покровителства. А културата ни е трагедия както казва Ицо Хазарта, бих добавил, държавна трагедия. Кино – та ние си имаме фонд за култура, ние си имаме квотите и финансиранията на непродаваемо изкуство. Досущ като в Русия между впрочем и прословутия им държавен продуцент – Фонд Кино с разликата, че нашият пазар е 20-тина пъти по-малък от техния, който може да си върне нещо от вложеното. А и държавата ни е няколко милиона пъти по-бедна на територия и природни ресурси, за да се харчат така държавни пари.  Но по време на комунизма, за който Силвия Кацарова и сие мечтаят нямаше пазар и възвращаемост, имаше масова култура, масов спорт и така нататък масово и безплатно (за сметка на всички). Та, затова и театърът ни е такъв, субсидиен смесен с кабаре. Все пак за всеки продаден билет, държавата купува още един билет, а резултатът е голота и пошлост за билетчета… Култура за билетчета и държавни пари.

 

(Носталгията по Соца в творчеството на Ицо Хазарта. Ние все пак имаме на няколко места дори музеи на Соца, успяващи да привлекат доста повече публика от останалите музеи, взети заедно. Между другото Москвич възкръсна в Русия в национализираните заводи на Рено.)

 

Литературата – там е почти напълно държавна, ако не изключим скъпия ПР. Ние успяхме да създадем автор – един, концентриращ огромни финансирания, за да можем да кажем че имаме и ние съвременна литература. Ляв, Марксистки, Соц в душата си, но наш, роден, съвременен. А за останалите – ПР или амбулантна търговия (от която дори на Женския Пазар биха се изчервили). Там се продава всичко от „Ура патриотизъм“, популярна митология, наивен патриотизъм, през просташки език, вулгаризми и мастурбация до емоционална манипулация и асоциативно плагиатство. Продава се кой където намери, на пазари на книга и греяно вино, до скара бира и сергии с книги, но най-добре се лъжат наивните „селяни“ жадни за култура. Но Силвия и Ицо не си задават въпроси като: ами ако читалищата в цялата страна не изкупуваха книгите на непродаваеми автори? Ако по шуробаджанашки не се организираха представяния? Колко се наливат от бюджетите на общини (където огромна част от населението или мизерства или е имигрирало) за издаване на автори, който никой не би си купил. А и дори да си ги купи някой, така ли трябва да се разпореждаме с бюджетните пари, когато живеем не само във финансова но и в демографска криза? Кой е виновен държавата ни да е продънена каца, а културтрегерите точат както могат това, което са си извоювали от нашите пари? И в крайна сметка, това ли са морала и ценностите, за които Силвия говори?

 

(Пункт за изкупуване на хартия в Пазарджик. Момчето ми каза, че са предадени от някакво читалище. Имаше еднакви книги и с мека и с твърда корица, по няколко броя, имаше книги в целофан с цена над 40 лв. за бройка. Аз си купих 20 килограма книги за 1 лв. на килограма, не съм сигурен от Читалището на колко са ги продали.)

 

 

Кое е култура и кое не е Според Соца

Има един малък, но съществен проблем в тезата ù – Как да изберем коя е популярната българска музика, която трябва да звучи по БНТ и БНР? Защото е факт, че най-популярната музика в България за последните 30 години е на Азис, Глория, Ивана, Софи Маринова, Милко Калайджиев, Слави Трифонов и дори Ицо Хазарта. Определено Силвия Кацарова би трябвало да остане дълбоко в миналото и да не получи стотинка от бюджета на радиото и телевизията. Но културтрегерите, живеещи от „нашите“ пари и по времето на Соца и в новия Соц, който те пренесоха във времето искат всичките бюджетни пари за тях. Силвия даде и друг аргумент, „ние“- културтрегерите сме и за българските ценности, за българщината. 100% като при комунизма и ще ни превъзпитават (все пак тогава изкуството не бе начин на изразяване, а способ за възпитание) заедно в патриотични ценности и национализъм, в ред и дисциплина, в това ние да работим, а те да харчат. Възпитание, с което да оправдават съществуването си пред тези които раздават държавните пари. Както знаем в България обществени пари не съществуват.

Би било нужно в интерес на истината да се уточни, че Силвия и Ицо са големи противници на чалгата и „циганизацията“ на изкуството. Чалга не присъства въобще в спора за парите, тя не се споменава като популярна музика, тя е наречена „чалга“. Има Дует Ритон, Васко Кеца и … Има и българска (важно е да се подчертае) фолклорна музика, на която според депутата Ицо, също трябва да и се обърне внимание. В интерес на същата истина, трябва да се отбележи, че същият този депутат Ицо Хазарта вече повече от половин година е в коалиция с бившата комунистическа партия и настояща социалистическа партия. Навярно за него, както и за голяма част от българското общество е трудно да се ориентира в тази сбъркана реалност, в която Ицо, уж е за Украйна, уж не е, уж е за Европа, уж за Путин, уж е про Западен, но с Източни методи, както бе казал лидерът на коалицията… Пълен абсурд в общи линии. Абсурд „другарки и другари“, както се пееше в една негова песен, а сега е принуден да използва това обръщение в неговата коалиция.

 

(Азис е най-популярният български изпълнител в чужбина. Негова песен генерира 130 млиона гледания в YouTube, непосилен рекорд дори и за икони на Поп музиката като Мадона. Проблемът на Азис в България и защо той дори и не попада в дискусията на Соц музиката е че той е от малцинствен произход, а на малцинствата в Соца мястото бе в гета.)

 

 

Как по времето на Соца се решаваше кое е изкуство и кое не?

Не е трудно да се отговори на този въпрос, тъй като сме бивш сателит (който май продължава да се върти в съща орбита). Да започнем със значението на абревиатурата СССР- Съюз на Съвет(ските) Соц Републики(пак съвет, сдружение, парламент). Съвети, сдружения, асоциации и всичките се събират и решават най-важният и единствен въпрос – как да харчат държавните пари. Нали разбираме, че както и в СССР, така и в НРБ комунистическата партия е съставена от безимотни или в най-добрия случай малоимотни културни и управленски елити, които никога не са похарчили една стотинка, свои средства за обществото („community“ от там идва и така атрактивната дума комунизъм). Така че възприятието и възпитанието е на този принцип – да харчим парите на другите. Стриктен закон и правила липсват, въпреки че редът е железен – едно нещо днес може да е зелено, утре бяло, зависи как е решил съветът. Зависи и за кой решава съветът. По народно му, но винаги срещу чорбаджиите, които плащат или им е взето всичко. Навярно на всеки от нас се е случвало да знае история за някой пълен идиот и кретен, който би бил пълна нула в свободна среда, но е с влиятелни родители и много „връзки“ (нещото което е решаващо при съветите), който винаги успява в живота, без значение вие колко сте находчиви, умни, интелигентни, успели, цени и т.н. Важни са мама, тате, връзките в Соца и съветите.

 

 

Вечното противопоставяне в културата

Нещо типично за Соца бе противопоставянето- Добро/Зло, Ние/Врага, Ние/Запада, Трудещи се/Капиталисти, Наши/Ваши, Град/Село, Червено/Синьо. Качествена Музика и Чалга. Елементарно построена логика, граничеща с наивността, но лесно разбираема от най- непретенциозните интелектуално слоеве на нашето общество. Разбираемо е защо например днес риториката в Русия е анти глобалиста, антизападна, антикапиталистическа, протекционистка, така и в България, културата е Качествена (на вечно бедните интелектуалци) и Комерсиална (демек чалга, циганите които могат да продават). Да се върнем назад в историята на българската култура и литература. Да вземем Алековия До Чикаго и Назад: „Нам време съ мъ свадеск ку гуверну русеск“ – онзи е добродушен, ами Ицик Цвиблман или Мойше Келенкопф да ти изказва братско съчувствие!… Да го цапнеш по разлигавената доброжелателска мутра!“
или пък Вазов и неговото отношение към финансистите в Англия
„Тъй нагло Лорда с мирен вид
свой взгляд министерски исказа,
и като същий злобен жид
към нази пълен бе с умраза,
и тъй цинически, без стид очите на света замаза…

О, Англио, защо ли днес
бездушен жид те управлява

Все пак и национал социализмът се е борил срещу – бизнеса, финансите и комерсиалното. А и днешният дебат „Ицо Хазарта срещу Силвия Кацарова“ рап срещу чалга, естрада срещу чалга, оправдава вече 30 години не само съществуването на Соца, но и размива и насочва вниманието на родната публика от това което им харесва, на това което трябва да им харесва. Защото в Соца няма понятие, на теб какво ти харесва, има понятие, какво трябва да ти харесва, какви книги са ти дали „даскалите“ да прочетеш, на какъв театър те е завел бригадира да гледаш.

 

 

За принципите и националните идеали, на които иска да ни учи Естрадата

Справянето с кризи говори много за едно общество, само да си спомним Чернобил и кога ние като общество въобще разбрахме за аварията? Да погледнем и на конфликта в Украйна и как в Русия се забрани Facebook например, като радикална организация.

Като по комунизма ние се справихме с пандемията и войната. С войната решихме да се справим по фарисейски, като Тито и Тато. Справяме със всичките си проблеми като угодим на всеки. Оръжието вместо да го дарим на Украйна им го продадохме, за няколко милиарда, ама тайно. А явно, започнахме да говорим за Асамблея Знаме на Мира, за човешките животи, за неутралитет. При положение, че въобще не говорехме за участието ни във всички конфликти на НАТО нито в Ирак, нито в Афганистан, нито в Косово, никъде. Не говорим за Йемен, Ирак и Сирия днес. Не говорим за глада в Африка и Азия. Колко от нашата култура, от онази старата застанаха до Украйна? А колко от нашите изпълнители, от нашите артисти се притесняваха за живота на хората по време на пандемията (която все още не е изчезнала) и колко от тях искаха отпадане на мерките, за да могат да изкарват хляба си, дори и с цената на животите на публиката. Колко от тях помагаха на тази публика, дадоха от ризите си на тези, които загубиха всичко. Нека да бъдем откровени, това бе жестоко… А вирусът в един момент по същия начин както в Северна Корея изчезна и никой от управляващите не говори за него – тема табу. Въпреки че България загуби 1% от населението си в пандемията, което е повече жертви от двете световни воини, новият морал за това не говори. Все пак, като в Северна Корея ние трябва да работим, за да плащаме за музиката на Силвия Кацарова, например, на която болката и не беше нито живота на обикновените българи, нито това тези 11% от БНТ и БНР да отидат при тях, тя просто се интересуваше да продължи да живее като при Соца. Ние сме си вече в Комунизма, заедно с Силвия Кацарова и Ицо Хазарта.

 

 

В заключение – какво е Соца?

И какво е точно този Соц, който ние искаме? Спомням си интервю от 1975 година на Роналд Рейгън, който дефинира фашизма – наличие на частна собственост и инициатива, при пълен държавен контрол и зависимост. Същият държавен капитализъм, проповядван днес в България от уж „псевдо консерватори“, нямащ нищо общо със западния консерватор, който иска по-малко държава, която да се бърка в съдбите и парите на хората. Но това е нашият „Соц“ и нашата култура, мечтаеща за силната и щедра държава, за държавната сцена, за публиката подсигурена от държавата, за държавните софри и най-вече за държавните пари.

Автор: Илиян Кузманов

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации...

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време на COVID пандемията, каза в...

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е твърде важна работа, за да...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс прес. Рей направи това си изявление...

Вижте още