След съдебно решение: Летният сарай на Доган загуби сградата, предназначена за охрана

Най-четени

Ребъл Уилсън разкри, че загубила девствеността си чак на 35

Актрисата Ребел Уилсън се надява да помогне на младите хора да се почувстват овластени, когато става дума за секс...

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от...

Фирма, свързана с почетния председател на Ахмед Доган, опита да докаже, че притежава сграда в имот, който е изключително държавна собственост. Загуби обаче делото с окончателно решение на Върховния административен съд (ВАС) и тя трябва да бъде премахната. 

Става въпрос за сградата, от която наизскочиха гардове и подгониха сегашните депутати от ДБ Христо Иванов и Ивайло Мирчев през лятото на 2020 година. Тогава те дебаркираха с лодка на плажната ивица на Росенец, до т. нар. Летен сарай на Доган, за да покажат нередностите по и край него.

(Спорът между община Бургас и фирма „Стрейтлайн“ е за сградата, която се вижда зад Христо Иванов)

Делото за тази двуетажна сграда е водено от фирма „Стрейтлайн“ ЕАД на Калин Тихолов – познато лице с Ахмед Доган. Тихолов управлява „Отоманли Вилидж“ – еднолична собственост на ТЕЦ Варна.

Пъроинстанционният съд – административният в Бургас, е бил сезиран с жалба от „Стрейтлайн“ срещу заповед от 28.08.2020 г. на заместник-кмета по „Строителство, инвестиции и регионално развитие“ на Община Бургас. С нея на основание, че е незаконна, е наредено сградата да бъде премахната. Водела се е построена от „неизвестен извършител“.

Административният съд в Бургас отхвърлил жалбата с мотиви, че тя е изградена без строителни книжа, поради което е незаконна и спрямо нея не са налице основанията за търпимост.

Както Actualno.com вече писа, през март 2007 г. фирма „Стрейтлайн“ АД купува няколко имота на брега на Черно море, в кв. Крайморие на Бургас. Продавач на единия (53 000 кв. м идеални части от общо 184 093 квадрата) са четири дъщерни дружества на „Лукойл“  – пенсионно осигурително дружество, доброволен пенсионен фонд, професионален пенсионен фонд и универсален пенсионен фонд „Лукойл Гарант България“.  Материалният интерес – вписаната в нотариата сума по сделката, е 3 755 497 лева.

Другите имоти – сграда „Яхт клуб“ от 174 кв. м, хангар за морски съдове от 308 кв. м, хангар за леки морски съдове от 161 кв. м, помощна сграда от 42 кв. метра и поземлен имот от 9 декара (или 9000 кв. м.), са продадени само от ДПФ „Лукойл Гарант България“ срещу сумата от 1 129 140 лева.

(Според „Стрейтлайн“ сградата е част от тези имоти, които е придобила от „Лукойл“)

„От заключението на вещото лице е видно, че в общината е наличен кадастрален план на базата на лесопарк „Росенец“ от 1989 г., в който план са отбелязани големите почивни станции, но процесната сграда я няма нанесена“, се сочи в материалите по делото. Тя е с площ 76 квадратни метра.

„По делото, включително и от заключението на вещото лице, не се установява идентичност на процесната сграда с някоя от сградите, описани в стар имот с № 090043 по картата на възстановената собственост. Нещо повече, имотът, в който се намира процесната сграда и имот 43 нямат обща граница, като двата имота не са се застъпвали и през годините, тъй като имот 43 е с площ от 9 декара и е бил по-на север от процесната сграда, поради което тя никога не е попадала в реалните граници на имот 43. Предвид тези установявания се налага изводът, че процесната сграда не е включена в имуществото на „Лукойл Нефтохим“ Бургас“ АД, образувано чрез акта на преобразуване на Нефтохим АД. Тази сграда не фигурира в сградите по нотариален акт № 198 по нот. дело № 1154/1999 г., с която Нефтохим АД е признат за собственик на недвижими имоти и сгради на територията на парк „Росенец“, се допълва в мотивите.

(Летният сарай е част от описания в съдебното решение стар имот 43)

Това е и причината съдът да отрече твърденията на „Стрейтлайн“, че по силата на правоприемство между него и „Лукойл Гарант-България Доброволен пенсионен фонд“ е придобил собственост върху въпросната сграда.

На практика обаче едва през 2020 г. „Стрейтлайн“ АД я декларира като своя собственост.

Становището и на ВАС е, че след като сградата попада в крайбрежна плажна ивица – имот публична държавна собственост, то тя не може да бъде търпим строеж, защото е недопустимо придобиването на ограничено вещно право на строеж в публична държавна собственост.

(В кадастъра имотът, който заобикаля постройката, е изключителна държавна собственост)

В случая имотът, в който е построена тази двуетажна сграда, е изключителна държавна собственост. Според закона обектите и имотите – изключителна държавна собственост, не могат да се обявяват за частна държавна собственост. Това означава, че с тях не могат да се извършват разпоредителни сделки като продаване, отдаване под наем и др.

Недоказан остава доводът на „Стрейтлайн“, че сградата е построена през 1978 година. Архивът на „Лукойл Нефтохим Бургас показва, че най-ранната сграда в района е построена през 1981 г. и това не е тя. За спорната сграда данните са, че е построена след 2006 г.

(Описание на сградата в този имот – пише, че е частна)

Според съда характеристиката на незаконен строеж е основание за административния орган (общината – б.р.) да издаде заповед със съдържание като оспорената, годна да предизвика правната последица премахване. Единствената възможност тази пречка да бъде преодоляна е само ако спрямо незаконния строеж са налице предпоставките за търпимост, но и това е невъзможно в имот, който е публична държавна собственост.

На практика обаче в кадастъра въпросната сграда се води частна собственост. Абсурдът, видим от картите, е, че постройката е заобиколена от имот, който е изключителна държавна собственост.

 

Източник: Actualno.com

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Ребъл Уилсън разкри, че загубила девствеността си чак на 35

Актрисата Ребел Уилсън се надява да помогне на младите хора да се почувстват овластени, когато става дума за секс...

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент и вицепрезидент и един местен...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от МВР. На електронен адрес във висшето...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени? Статията акцентира върху това как...

Един от възможните служебни премиери подаде оставка

Един от възможните варианти за служебен премиер - заместник-омбудсман Елена Чернева-Маркова, подава оставка. Това стана ясно, след като от председателя на парламента Росен Желязков, който...

Вижте още