Наистина ли управляващите са толкова зле, колкото твърдят от ГЕРБ?

Най-четени

Депутатите гласуваха да са във ваканция преди изборите

Народното събрание няма да работи по време на предизборната кампания, решиха след двучасови спорове в пленарната зала депутатите от...

Пламен Киров: Свалянето на служебно правителство не е невъзможно

Свалянето на служебно правителство не е невъзможно, въпреки че не би трябвало да се случва, коментира преподавателят по Конституционно...

Внимание! Опасната борова процесионка атакува

За много сигнали за нашествие на опасни гъсеници у нас информира Нова тв. Насекомото борова процесионка предизвиква тежки алергични...

„Без война, ние сме в режим на окупация на изпълнителната власт от няколко семейства и некомпетентния им шуро-баджанашки кръг, който подлага на икономически геноцид всички българи. Резултатите са бедност и оцеляване на ръба“, написа бившият вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Младен Маринов във Фейсбук.

Оригиналният правопис на публикацията е запазен.

 

От ГЕРБ говорят за „шуробаджанащина“. Наистина ли?
За мнозина моделът „ГЕРБ“ и скандали като „Кумгейт“ и „Апартаментгейт“ станаха символ тъкмо на шуробаджанащината. Да не говорим, че звучи безочливо точно господин Маринов, под чието ръководство на МВР полицаи биха протестиращи, в това число студенти, да заема високата трибуна на морала и да назидава.

Ясно е, че провиненията на ГЕРБ не могат да оправдаят недъзите на кабинета „Петков“. Но ако бившите управляващи имат данни за корупция по висшите етажи на сегашната власт, те трябва да сезират компетентните органи, вместо да се жалват в социалните мрежи.

 

„Икономически геноцид“, „бедност и оцеляване на ръба“ – така ли е?
Факт е, че има ръст на цените и скок на инфлацията – тя вече е над 14%. Причините обаче са глобални, не специфично български. Противно на очакванията, възстановяването от пандемията бе много по-бързо от очакваното – и то в цял свят.

Разбира се, отделни сектори, включително в България – като ресторантьорство, транспорт, туризъм – пострадаха много тежко. Останали по домовете си обаче, стотици милиони потребители се ориентираха към интернет шопинг терапия, пазарувайки много повече от обикновено. Друг фактор за ръста на инфлацията е, разбира се, войната в Украйна.

 

Българската икономика, въпреки скока на цените на енергоносителите и на редица стоки и суровини, също се възстанови бързо от шока от пандемията. По данни от НСИ, износът през март 2022-а бележи рекордни нива: над 8 млрд. лв. В периода от януари до март 2022 г. износът на стоки от България за трети страни се е увеличил с 28,3 на сто в сравнение със същия период на 2021 г. През месеците от януари до март българската икономика е пораснала с 4,5% в сравнение с миналата година.

Накратко: числата говорят, че у нас възстановяването от ковид кризата е приключило. Правителствата, които управляваха в последната година, наред с глобалните тенденции, също би трябвало да имат някакъв принос за това.

 

Конкретно кабинетът „Петков“ развърза кесията, за да подложи възглавница, която да смекчи ударите от инфлацията: отстъпки за битовите потребители на горива, по-сериозни помощи за бизнеса. Предстои сериозно увеличение на пенсиите и намаляване на ДДС.

Скъсването с руския газ е факт
Три правителства на ГЕРБ не успяха да решат въпроса за енергийната диверсификация на България, а той е жизненоважен, основополагащ за националната сигурност. Зависимостта на българската енергетика от Кремъл в продължение на десетилетия създаде цял отрасъл, който припечелваше от тази „дружба“. В редица случаи става думи за фирми, които са близки до силните на деня, и за корупционни практики.

 

Заявката на кабинета „Петков“ е България да се освободи от зависимостта от Русия. Опитът на Москва да изнудва България да плаща в рубли за газа, който потребява, пропадна.

Разби се и митът за това, че България ще рухне без руския газ. Оказа се, че правителството има план. Той се очерта, след като „Газпром“ врътна кранчето на 26 април. От една страна, „Булгаргаз“ може да разчита на газа, който идва през Ревитуса. От друга, София все пак демонстрира добра воля към Москва: доставките на руски газ за Сърбия и Унгария през нашата територия („Турски поток“) не спряха, а страната ни продължава да печели от транзитни такси.

 

До края на юни се очаква да заработи интерконекторът с Гърция (ICGB), който кабинетите „Борисов“ протакаха за сметка на „Турски поток“ и на гърба на българските данъкоплатци.

Критиката е задължение на опозицията, но ГЕРБ пресилват
За капак, Кирил Петков обяви, че е договорил газ за България от САЩ. При това на цени, по-изгодни от тези на „Газпром“. Предстои да видим дали това е така, но едно е сигурно: от диверсификацията силно ще пострада петата колона на Москва в България. Неслучайно тя надига пронизителен вой срещу нея.

Свещено право на опозицията е да критикува управляващите, но да се говори за „геноцид“ – особено от страна на ГЕРБ – е пресилено и несъстоятелно.

 

Източник: „Дойче веле“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Депутатите гласуваха да са във ваканция преди изборите

Народното събрание няма да работи по време на предизборната кампания, решиха след двучасови спорове в пленарната зала депутатите от...

Пламен Киров: Свалянето на служебно правителство не е невъзможно

Свалянето на служебно правителство не е невъзможно, въпреки че не би трябвало да се случва, коментира преподавателят по Конституционно право и бивш конституционен съдия...

Внимание! Опасната борова процесионка атакува

За много сигнали за нашествие на опасни гъсеници у нас информира Нова тв. Насекомото борова процесионка предизвиква тежки алергични реакции, задушаване и дори смърт....

Столични полицаи задържаха скитника, поругал гроба на патриарх Неофит

Полицаи от Столичната дирекция на вътрешните работи задържаха мъжа, който поруга гроба на патрирах Неофит, намиращ се под колонадата на столичния митрополитски храм "Св....

Две рокади в служебното правителство

Министър-председателят Димитър Главчев предлага персоналният състав на служебния кабинет да бъде променен, като Кирил Вътев бъде освободен от поста министър на земеделието и храните,...

Вижте още