Аркади Шарков, макроикономист: Както винаги политиците ни качват на потъващ кораб

Най-четени

Да мислиш ЕС за вредител, но да искаш да се възползваш от облагите му…

Дълбоко неморално е да приемаш облагите на ЕС, но да искаш да го рушиш отвътре. Именно това искат "Възраждане",...

Депутатите гласуваха единодушно за по-високи заплати на военните

Единодушно, със 195 гласа, парламентът прие на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Законопроектът е...

Атанас Запрянов: Ударът на Израел по Иран не застрашава страната ни

"Ограничен удар от страна на Израел върху една конкретна цел - военновъздушна база северозападно от иранския град Исфахан. Знаем,...

Върви процес на деглобализация. Той не започва сега и най-вероятно ще го наблюдаваме през идните 10-20 години“. Това мнение изказа пред БНР макроикономистът Аркади Шарков от ЕКИП.

По думите му още след Студената война се е стигнало до хиперглобализация.

„САЩ започват да се отдръпват като глобален полицай. Сега наблюдаваме именно симптоми на затихваща глобална сила – това разделение, което ще се случи след прекъсването на търговските взаимоотношения, но и на политическата комуникация, в началото опитите за мир (в Украйна – бел. ред.) бяха на преден план, в момента виждаме, че тези разговори са заглъхнали и все повече се отдалечават различните държави“, коментира той.

Според него е интересен фактът, че има държави, които не са на страната на Русия, но са против САЩ, те се намират в Близкия Изток и в Африка.

„Говорим за държави като ОАЕ, Саудитска Арабия, както и т.нар. азиатски тигри, които не са сигурни за това на коя страна на конфликта (САЩ-Русия – б.р.) да застанат. Икономиката ги притеснява. … Можем да кажем Китай и Русия – от едната страна, а от другата са САЩ, Великобритания и ЕС,“ обобщи Шарков.

Той подчерта, че е любопитно как Китай ще играе тази игра – дали с абсолютно откъсване, което ще му навреди, или на поетапно откъсване.

„Това, което виждаме от страна на Запада, е регионализацията. Той първи започна да регионализира голяма част от производствата – още по време на Covid-19. Опитите за децентрализация на енергоизточниците са симптом за това. … САЩ, като голяма държава, която произвежда голяма част от собствената си продукция и я потребява, към момента не са така засегнати, както е ЕС. Те отново ще опитват дистанционно да управляват процеса,“ смята макроикономистът.

Аркади Шарков изложи теза, според която федералистите в ЕС искат да наложат модела на превръщане на този съюз във федерален конструкт.

„И центърът да решава, а периферията да се съобразява. Това желание ще бъде посрещнато от държавите в покрайнините на ЕС с огромно недоверие и нежелание. То е не само по отношение на вземането на решение, а и по отношение на независимостта на определяне на нашите данъци и на валутата, с която ще се разплащаме. След това бюрократите в ЕК и ЕЦБ се чудят защо в държавите има антисистемни движения,“ коментира той.

Според макроикономиста единственият вариант за влизането на България в еврозоната на 1 януари 2024 г. ще е политическо решение:

„Както винаги се качваме на потъващ кораб“.

 

 

 

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Да мислиш ЕС за вредител, но да искаш да се възползваш от облагите му…

Дълбоко неморално е да приемаш облагите на ЕС, но да искаш да го рушиш отвътре. Именно това искат "Възраждане",...

Депутатите гласуваха единодушно за по-високи заплати на военните

Единодушно, със 195 гласа, парламентът прие на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Законопроектът е общ, на всички политически сили. С...

Атанас Запрянов: Ударът на Израел по Иран не застрашава страната ни

"Ограничен удар от страна на Израел върху една конкретна цел - военновъздушна база северозападно от иранския град Исфахан. Знаем, че има удари и върху...

Депутатите гласуваха да са във ваканция преди изборите

Народното събрание няма да работи по време на предизборната кампания, решиха след двучасови спорове в пленарната зала депутатите от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Няма да...

Пламен Киров: Свалянето на служебно правителство не е невъзможно

Свалянето на служебно правителство не е невъзможно, въпреки че не би трябвало да се случва, коментира преподавателят по Конституционно право и бивш конституционен съдия...

Вижте още