Най-добре пазената Тайна! Или как се пропилява огромен потенциал?

Най-четени

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Председателят на  Фондация „Арт Ангел“  Илиян Кузманов дава различен поглед към българския Преход и се опитва да намери отговор на някои наболели въпроси. Той прави едно малко пътуване във времето, използвайки пазарджишки вестници. Защото, когато живеем в общество, свикнало да издига паравани, е хубаво да надникнем отстрани, от страна на периферията, за да можем да видим зад паравана.

Потенциал

България е на Кръстопътя на Цивилизациите! България е на Кръстопътя на Глобалния Бизнес! България е най-добрата Пазена тайна и най-добрият бизнес трябва да бъде там! … Това са редове, който рядко се изричат, още повече от най-престижната бизнес медия в света…, но за съжаление са от далечната 1992 година. Една статия, която ме накара да се замисля, какво се случи с България през тези повече от 30 години преход и постояна промянна.

В Пазарджишкия седмичен вестник Хроники, от август (17-23), 1992 може да се намери статия, която задава един от важните въпрос за 33 годишния преход, в който сме все още и защо не използвахме потенциала който имахме? Businessweek е най-популярното и достоверно бизнес списание в САЩ (а може би и в Света). След 2009-та год. е част от Bloomberg L.P., преименувано на Bloomberg Businessweek.

Oгромните възможности (Потенциала на България, влизайки от планова в пазарна икономика е оценяван 10 от 10. Шансовете за неуспех са приравнени към нищожните. Ако говорим за Азиатски Тигри, България е трябвало да бъде Балканския Дракон) в България бяха видими от гледната точка на прагматични и бизнес ориентирани специалисти, част от чиято работа е да откриват възможности за инвеститорите за развитие и съответно възвращаемост. Все пак Американският бизнес е съумял да види възможност в разрушените от воини Германия, Япония, Виетнам, Корея и да участва в преобразуването им във водещи световни сили. Но да бъдем честни, Япония капитулира и се изправя с вдигната глава, разбираща че има нужда от крещящи реформи и модернизация. Както и с разбирането, че Шогунатската система я е довела до най-тежкото поражение. Германия се отърсва като феникс от национал- социализма, за да се превърне в международен не само бизнес но и хуманен лидер. За съжаление в повечето случаи ключовата дума е „след война“. А у нас е има термини „нежна революция“, „преходност и преход“ от една система в друга, продиктувани от желанието на стария елит да продължи както преди но по нов начин, като същевременно всячески се опитва да запази провалилата се система, която го е създала. В България прехода бе оставен на поколение след поколение бивши бюрократи, бивши чиновници, бивши хора от един провалил се строй, феномен типичен за пост съветското пространство. С манталитета от съветското пространство, да не се поема лична отговорност и за всичко да е виновен някой друг. И другата важна дума е „бизнес ориентирани“ специалисти, което няма нищо общо с Марксистка индустриализация, полит-икономика, пролетариат, работническа клас и всякакви подобни термини освободени от каквото и да е съдържание във времето. Но нека да погледнем други страни, в много по неизгодна от нас позиция как са се справяли. С риск да развенчая повтаряната като заклинание в последните 30 години история за англо- саксонките колонизатори(който поробвали народи, а някой ги освобождавал) ще започна със Южна Корея и неговия допир до международната търговия:

Южна Корея

(Южна Корея, 1953 година)

На Южна Корея са и трябвали много по малко от 33 години преход, за да бъде това което е днес… Главната особеност на пазарната икономика лежи на презумиците, че икономическите решения се взимат основно от свободни личности и независими бизнеси. В пазарната икономика, държавно планиране и комитети не решават какво и колко да бъде произведено. Не лежи на понятия Наши- Ваши. Феодализма е заклеймен като порок. В пазарната икономика държавата не преразпределя ресурси, както и цените са по принцип свободни, а не регулирани. Държавата е арбитър, а не архитект.

В Южна Корея в допълнение към индустриализацията и образованието, вървящи ръка за ръка и раждащи иновация след иновация, военният режим в началото на 60-те полага почва на chaebols. Мамутски автономни (несвързани с държавно участие) конгломерати, от ранга на Samsung, KIA и LG (какво се случи с Драгор и Правец у нас? Все пак в началото на 60-те Корея започва от нулата, а ние 89-та имаме масивни основи. И моля нека проявим самокритика и да си спомним как и кой разпродаваше всичко вътре.), които същевременно развиваха финансовия сектор (какво се случи с единствения финансов конгломерат КТБ у нас?). В средата на 80-те осен от десет chaebol притежаваше поне една небанкова финансова институция. Тази автономност и knowledge based създават високо конкурентни индустрии насочени към външни пазари. Към корейското чудо трябва да се добави и развитието на селските райони и поземлената реформа. Прословутата Saemaul Udong реформа от 70-те години, поставя симетрия между градското и периферно развитие. През 1970 – 94% от селските домакинства има ферми по-малки от 2 хектара, а 64% притежават по-малки от 1 хектар, като вече през 1976 доходите в селата са по-високи от тези в градовете.

Когато говорим за бизнес, имаме нужда от обективна информация, подплатена с много цифри, както и морал, етика и характер който да ги отстоява. Когато живеем в среда, пропита с демагогия и елементарна силно емоционална пропаганда и празнословие(типична за тоталитарните общества). Бизнесът и търговията, са възможност за вадене на милиони хора от бедността всяка година, докато у нас е за създаване на зависимости и запазване на архаични феодални(родово- общинни) обществени модели. Определено бизнесът има както икономически, така и силно обществени цели, които няма как да работят в такава среда която ние пресъздавахме 33 години с предназначение да облагодетелства определена група хора.

Сингапур

(Сингапур, 1947 година)

1947 Сингапур е една от най- бедните страни в света. Също така този миниатурен остров(50 на 30 километра). Основна политика на Сингапур в последните две десетилетия е да се бори със социалното неравенство. Месечния среден доход в Сингапур, на човек, през 2010 година е бил $3000, докато през 2020 е вече $4534. Спестяванията на възрастното население, в момента в Сингапур са $1627 милиарда ($1.6 трилиона). Но как успява Сингапур, от Нула Потенциал, да достигне това което е днес? : 1. Силно и Прагматично управление. Късметлии да бъдат водени от блестящи лидери, с невероятен характер, който осигуряват чисто и прозрачно управление и екипи. Успяват да се справят с елиниминирането на корупцията повсеместно и силно мотивирана администрация. 2. Успяват да капитализират своето стратегическо местоположение максимално- портове, логистика и търговия. 3. Отваряне на страната към чуждестранни инвестиции. Как: данъчни облекчения, лекота да отвориш и оперираш бизнес, бизнес ориентирана политика, либерална имиграционна политика, 0 корупция в управлението и администрацията, политическа стабилност и предсказуемост. 4. Внимателно и разумно планиране на бюджети и тяхното харчене. Харчене за създаване среда за по голямо развитие, образование и здравеопазване. 5. С мисъл за бъдещето- устойчивост и резерви.

(Сингапур днес)

Прехода

Как започна този преход в България? Определено имаше криза в Съветския Съюз (и неговото сателитно пространство), и то огромна. Кризата бе системна, породена от един тежък и нефункционален апарат. Кризата в Съветската система бе обхванал всички сфери на обществото – социални, политически, икономически… Въпросът е, че проблемът бе осъзнат навреме и пробван да бъде решен отвътре от същите хора създали го. Проблемите бяха титанични, като самата система с несменяемия елит, номенклатура, бюрокрация, статичен пазар на труда, стоки и услуги. Неефективност, липса на мотивация, липса на иновации. Огромният апарат от бюрократи, превърнал се в супер сила осъзнал че пирамидата няма как да не рухне, започва „перестройката“. Но в апарата се губеше отговорност, изпаряваше се нагоре или надолу. Просто нямаше нужда от обективна адаптация към новите реалности в които бяхме попаднали. Побългаряването(или уникалният Путинов Царски Руски Мир, или Орбановата традиционост разказвана от един чиновник станал милиардер и същевременно жонглирането с комунистическата версия на Християнството, осигуряваща смирени крепостни) бе удобно за елита да се съхрани, както и да продължи да трупа дивиденти, но унищожи огромния потенциал който притежавахме.

(Япония, Токио, 1944 година)

Business Week несъмнено бяха открили огромния капацитет в България – локацията, възможностите за бизнеса… но бяха пропуснали по американски наивно, не само липсата на бизнес традиции, но и неизкоренимия бюрократичен манталитет, традиционалистките сантименти водещи до невъобразима корупция, невъзможността да се разбере въобще какво означава бизнес, какво означава общество, липса на обективен и рационален подход за решаване на проблеми и критични ситуации… Имахме един провален апарат и желанието му да се адаптира, като смени само козината си. Поколение след поколение апаратчиците възприемали държавата като баница, псевдо пролетариатът не разбрал основната функция на финансите(парите) – свободата да променяме обществото(не себе си) към добро.

(Столицата на Чили- Сантиаго, днес)

Чили срещу Аржентина

Две съседни страни, със сходна география, с общи корени, исторически и културно- социални сходства, поели по различен път- Чили и Аржентина. Чили определено е отличника, който въпреки по лошата локация и природни дадености от Аржентина, успява да компенсира недостатъците си с разумно управление. Докато Аржентина, подобно на България влиза от икономическа в икономическа криза. Чили е в десния спектър, който осигурява разумно, про бизнес управление и политически плурализъм(дясно няма нищо общо с патриотичните традиционалистки течения у нас, клонящи към национал социализъм(в карикатурна форма), примесен с комунистически псевдо морал. Дясно в никакъв случай не е Орбан и Путин. Дясно означава- бизнес и разумно, ултра морално, прозрачно управление и отвореност към международната търговия.) Докато в Аржентина, Кристина Фернандез де Кирчер, наследява на поста президент съпруга си, подобно на Евита Перон(лидер на профсъюзите), която в края на 40те наследява съпруга си Хуан Доминго Перон(тя е втората му съпруга). Чили успява да държите инфлацията ниска, бюджета е нисък, и част от приходите се инвестират в дългосрочни проекти, носещи повече приходи за в бъдеще. Аржентина е прояждана от популизъм, безразборно харчене на бюджетни средства, постояно акумолиране на огромни дългове, които водят до поредица от фалити.

Заключение

Ние определено имахме един огромен потенциал, хора, природа, локация… дори и да не бъдем Швейцария (невъзможно бе), имахме възможност да сме поне Южна Корея или Сингапур. Но получихме 30 и няколко години в лутане(целенасочено) и направихме от невъзможното възможно- пропиляхме си потенциала, както и няколко милиона избрали да живеят навън. Горчивата чаша понякога има необходимост да бъде преглътната, защото който не се учи от историята е обречен да я повтаря.

Автор: Илиян Кузманов

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Вижте още