Директорът на ЦРУ: Путин се провали във всичко в Украйна – трупат се данни за военни престъпления

Най-четени

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Владимир Путин направи серия от грешни предположения, на базата на които руската армия нахлу в Украйна. Това заяви директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в изслушване пред Комисията по въпросите на разузнаването на Конгреса, предаде Business Insider. 

Според Бърнс, Путин е вярвал, че „Украйна е слаба и ще бъде лесно сплашена“  – първата му грешка. Директорът на ЦРУ посочи, че украинският президент Володимир Зеленски е демонстрирал забележителен характер на водач и е показал кураж, което е мобилизирало украинците и те се съпротивляват свирепо на руската армия.

На второ място, Путин е считал, че Германия и Франция няма да се намесят решително, ако нахлуе в Украйна. Само че се оказа точно обратното – например германците действаха много бързо, спряха „Северен поток 2“ и доставят оръжие на Украйна.

На трето място, Путин е считал, че вече е изградил икономика, която не може да бъде повлияна от западни санкции. Само че новите санкции, които се стовариха върху Руската федерация, категорично показаха, че руският президент не може да защити рублата и тепърва ще се виждат последиците. Факт е и, че Путин говори за новите санкции като за „деклариране на война“ т.е. той не ги счита за нещо маловажно.

Четвърто, Путин е вярвал, че е модернизирал руската армия така, че тя е способна да постигне бърза и решителна победа в Украйна. Само че вече минаха 14 дни и се вижда, че това изобщо не е вярно – например руснаците дори не са обсадили Киев, а имаше анализи как за 48 часа може да прегазят цяла Украйна. „Вместо да завладеят Киев в първите два дни, след две седмици те дори не са го обкръжили. През последните години Путин публично коментираше, че не вярва, че Украйна е истинска държава. Той сгреши много лошо за това. Истинските държави отвръщат и се борят, а украинците правят точно това и то героично“, коментира Бърнс.

„Мисля, че в момента Путин е ядосан и разочарован. Според мен той ще удвои усилията си и ще опита да прегази украинската армия независимо каква ще е цената в цивилни жертви и разрушения. Той няма устойчив изход от ситуацията в политически аспект, няма полезен ход при яростната съпротива на украинците, която ще продължи“, счита директорът на ЦРУ. Той е скептично настроен дали Путин ще може да наложи прокремълски режим в Украйна, който да изпълнява желанията му.

„Украинците ще продължат да се съпротивляват свирепо и ефективно. Мисля, че ни чакат ужасни следващи няколко седмици“, каза Бърнс.

Военни престъпления на Русия в Украйна

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен официално обяви, че САЩ разполагат с доказателства за умишлени атаки срещу цивилни в Украйна, което по същество е военно престъпление. В една от украинските медии се появиха брутални кадри – как военна машина буквално разстрелва с оръдието си кола с цивилни. Твърдението е, че това е станало на 28 февруари, а в колата е имало пенсионери.

Източник: Actualno.com

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Вижте още