Различен прочит: Путин е позор не просто за Русия, а за човечеството

Най-четени

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт...

Вижте как туроператор ви скубе, без да подозирате

"БОНУС пакет МАКСИМАЛНА СИГУРНОСТ" в случай на смърт на пътуващия е включил туроператор в офертата си за организирано туристическо...

Следващите редове са опит за анализ на войната, която Владимир Путин обяви на Украйна. Той няма как да е всеобхватен. Няма как да отрази всичко, защото за едно китайците са прави – има много предистория. 

Какъв е моят поглед:

Путин е виновен и Путин е агресорът. И няма да спре с Украйна. Глупости как защитавал от геноцид Донбас може да ги вярват само хора, които се врат по съответните профили в социалните мрежи и се излагат обилно на пропагандното им излъчване, което подсилва вече изградени емоции.

Няма как да правя дисекция на същността на всеки, четящ тези редове. Факт е обаче, че емоциите ни определят като хора, а формирането на емоции започва на първо място в семейството, след това в детската градина и училище. В днешно време обаче това се ускорява от социалните мрежи – а там е джунгла и не се знае какво ще излезе от новото семенце, което влиза за пръв път в тази джунгла.

Отделям съвсем кратко внимание на тезата за „геноцида“ в Донбас.

1. Кой стои начело на Донецк и Луганск т.е. кои са самопровъзгласилите се техни лидери (Денис Пушилин и Леонид Пасечник)?

2. Какво е миналото на тези хора?

3. Били ли са те бивши високопоставени служители на украинските служби от времето на Виктор Янукович?

4. Беше ли Янукович начело на отявлено проруски режим в Украйна, чиято първа цел беше да се облагодетелстват фигурите на този режим по всякакъв начин за сметка на обикновените украинци?

5. Кога Владимир Путин се загрижи за Донбас – преди или след като Янукович беше свален от Майдана?

И в България в онези години излязохме срещу точно такъв модел на управление, продължихме и години наред да опитваме да го махнем. Разбира се, много хора ще кажат „какво се промени“? За такива промени трябват десетилетия, но на никой сега не му се слуша това, защото това значи, че няма да е в неговия живот. Това обаче не отменя историческата истина. В България също сме много далеч от изчистване, прокситата на Кремъл са си тук и си действат – в парламента, в ключови инфраструктури, през медиите, които определят каква ни е държавата.

Сега, след случилото се, редно е да погледнем държавата си. И да НЕ ЗАБРАВЯМЕ, когато дойдат последствията кой какво е вършил. Например – като говорим за спиране на газ от Русия, КОЙ не направи газовия интерконектор с Гърция? Като говорим за Русия на Путин, кой иска да правим АЕЦ „Белене“ с руско оборудване и с доставки на гориво от Русия? За АЕЦ „Белене“ напомням ЕТО ТАЗИ ЛЪЖА, която ясно показва за какво говорим и тези, които могат да мислят, отдавна са наясно как този проект по начина, по който се подготвя 40 години, ни поставя в поредна зависимост. Зависимост от режима на човека, който пали война в Европа през XXI век.

Путин е модел на живот, който може да бъде обичан само от хора, които имат пряка изгода от такъв модел (разбирай пари и облаги) или които го познават единствено от „романтиката“ на социалните мрежи и дългогодишните измислици на руската пропаганда. Тя много добре се възползва от съвременните технологични инструменти, които по ирония създаде Западът. Американската мечта за мен не е пример за хубав живот – дивият капитализъм хич не се променил, само трябва да се позагледаш какви са големите корпорации и какво ги интересува – все още на първо място парите, а не хората. Но Путинова Русия е далеч по-зле. Най-голямата разлика е, че по американски все пак имаш някакъв шанс в съда, колкото и да е миниатюрен за най-големите неща, но срещу Путин шансът най-добре се вижда със съдбата на Навални.

Най-лошото е, че точно обществата и държавите, които изградиха демокрацията и които тръгнаха по пътя на хуманизма, всъщност се отклониха отдавна от него. НАТО е безнадеждно назад в съревнованието с Путин. Европейският съюз – също. Защото е по-лесно да гледаш само собствената си кошничка и тя да е пълна, независимо на каква цена. Да се грижиш за хубавото материално, без да се тревожиш и да си даваш сметка, че то може да си отиде понеже не си се погрижил и за духовното. Не си се погрижил върховенството на правото и закона да не са изпразнени от съдържание термини за много и много хора, които не виждат справедливост в живота си, а само в телевизора. Храна за очите, глад за душата. Затова сега стигнахме до война.

Дълги години Путин беше приеман от Запада без проблем – говоря за пари, за материалното. И когато той действаше по план, имаше думички. Но думичките са прах и вятър, ако не са подкрепени с действия.

Демокрацията е най-лошата форма на управление. Но няма по-добра измислена. Всеки, който не се замисли върху това, рискува накрая да влезе там, където и да го осъзнаеш, ще е късно!

п.п. Със сигурност сега в Украйна съжаляват много, че през 90-те години на XX век се съгласиха да унищожат ядреното си оръжие в замяна на гаранции за сигурност от страна на Русия и САЩ

Автор: Ивайло Ачев

Източник: Actualno.com

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт и различни организации и медии...

Вижте как туроператор ви скубе, без да подозирате

"БОНУС пакет МАКСИМАЛНА СИГУРНОСТ" в случай на смърт на пътуващия е включил туроператор в офертата си за организирано туристическо пътуване. Това съобщи в ефира...

Тихомир Безлов: Може и да не бъдат приети окончателно промените в Закона за хазарта

Рекламата на хазарт е забранена и в момента, но регулаторите пренебрегват това. Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията във...

ЕП с кампания за изборите: „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб“.

Между 6 и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки ще бъдат призовани да отидат до урните, за да гласуват...

Вижте още