Войната е факт: Русия нападна Украйна с въздушна атака

Най-четени

Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев

Меглена Плугчиева изненадващо е подала оставка като съветник на служебния премиер Димитър Главчев, съобщава БНТ, а от Министерския съвет...

Екатерина Михайлова: Външният министър стана ябълката на раздора, а това дава лош сигнал в чужбина

Предложението служебният премиер да поеме поста и на външен министър не е най-доброто. Съвместяването между премиера и позиция на...

Първанов: Не бих се върнал в активната политика, това не е моята политическа епоха

„Съзнателно предпочетох да стоя малко в сянка“, каза в ексклузивно интервю в предаването „Тази сутрин“ президентът Георги Първанов (2002-2012 г.). „Непрекъснато се...

Около 5 часа тази сутрин Русия започна пълномащабна военна операция на територията на цяла Украйна.

Малко перди това руският президент Владимир Путин обяви, че е взел решение за специална военна операция. В обръщение към народа, Путин заяви: „Обстоятелствата изискват от нас да предприемем решителни и незабавни действия. Народните републики от Донбас се обърнаха към Русия с молба за помощ. В тази връзка, в съответствие с член 51, част 7 от Устава на ООН, с одобрението на Съвета на федерацията и в изпълнение на договорите за приятелство, ратифицирани от Федералното събрание, реших да проведа специална военна операция“.

Държавният глава отбеляза, че плановете на Русия не включват окупацията на Украйна, но Русия ще се стреми към нейната демилитаризация.

Целият ход на събитията и анализът на информацията показваше, че сблъсъкът на Руската федерация с националистическите сили в Украйна е неизбежен, въпрос на време, заяви още руският държавен глава. Той се обърна към военните в Украйна с думите: „Вие се заклехте на народа, а не на хунтата, призовавам ви незабавно да сложите оръжие и да се приберете вкъщи“.

„Който се опита да да създаде заплахи за Русия – отговорът ще бъде незабавен“, така Путин се обърна към западните страни.
„В Русия казват, че ако сме силни, нямаме нужда от разузнаване. Но истинската сила е там, където е истината“, допълни Путин.

 

БОЙНИ ДЕЙСТВИЯ:

Веднага след речта на Путин, около 5 часа сутринта информационните агенции предадоха за мощни взривове в Киев и Харков. Чуха  се взривове на международното летище  „Бориспол“ в Киев, но след това стана ясно, че то не е ударено с ракета, а украинската ПВО е стреляла по руски безпилотен самолет. Украинската столица е обстрелвана с балистични ракети, съобщи обаче украинското Външно министерство. Хората в Киев са призовани да потърсят бомбоубежища, в града са включени сирените на „Гражданска отбрана“. Украинските медии съобщават за взривове още в Краматорск, Одеса, Бердянск. Въздушното пространство над Украйна е закрито. В граничните с Украйна райони, Русия също закри небето си за граждански полети. Държата ни е нападната от Русия, с подкрепата на Беларус, съобщиха украинските гранични власти.

Руските въоръжени сили не нанасят никакви ракетни, авиационни или артилерийски удари по градовете на Украйна, заяви руското МО. Атакуват се военни обекти по цяла Украйна, като на първо място руснаците удрят по части на противовъздушната отбрана, авиобази и системи за управление. 

Контролираният от Украйна град в Донбас Мариупол е атакуван с реактивната система за залпов огън „Град“.  РСЗО „Град“ се използва за атака по цялата „линия на съприкосновение“ между републиките в Донецк и Украйна. Местните сили на ДНР и ЛНР, подпомагани от артилерията на руснаците, премина настъпление по целия фронт в Донецк.

Атаката на Русия не е само по въздуха. „Интерфакс-Украйна“ съобщи за началото на руска десантна операция в района на Азовско море. УНИАН обяви, че руските войски са преминали границата в района на Харков. По-късно руската армия потвърди това, като заяви, че украинските гранични служби не са оказали съпротива.

Първият атакуван по суша град се нарича Щастие. Той е в контролираната от Украйна част на Луганска област. Рано тази сутрин части на ЛНР започнаха десант срещу Щастие.

Няма данни за реакция на украинската армия. В Донецк и Луганск е тихо. Президентът Зеленски свика заседание на Съвета за национална сигурност. Зеленски разпространи видеообръщение в социалните мрежи, в което призова за спокойствие. „Без паника. Ние ще победим. Слава на Украйна!“, заяви президентът.

РЕАКЦИИ:

Путин избра войната, заяви американският президент Джо Байдън и допълни, че това ще доведе до много жертви и разрушения. Байдън заяви, че се моли за народа на Русия заедно със съпругата си и че по-късно през деня ще направи обръщение.
Съветът за сигурност на ООН се събра на поредното си извънредно заседание, посветено на украинската криза. Генералният секретар на ООН призова Путин да изтегли незабавно армията. Генералният секретар на НАТО Столтенберг заяви, че организацията също ще обсъди днес действията на Русия. Страните от ЕС готвят нови, „пълномащабни“ санкции.

Източник: „СЕГА“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев

Меглена Плугчиева изненадващо е подала оставка като съветник на служебния премиер Димитър Главчев, съобщава БНТ, а от Министерския съвет...

Екатерина Михайлова: Външният министър стана ябълката на раздора, а това дава лош сигнал в чужбина

Предложението служебният премиер да поеме поста и на външен министър не е най-доброто. Съвместяването между премиера и позиция на външен министър е тежка задача...

Първанов: Не бих се върнал в активната политика, това не е моята политическа епоха

„Съзнателно предпочетох да стоя малко в сянка“, каза в ексклузивно интервю в предаването „Тази сутрин“ президентът Георги Първанов (2002-2012 г.). „Непрекъснато се повтарят едни и същи тези....

Търговците на кръв вече не са само пред кръвните центрове, но дебнат и в социалните мрежи

Търговците на кръв вече не са само пред кръвните центрове, но и в социалните мрежи. Как действа кръвната мафия в Бургас? Ранно утро в града....

24 хиляди деца у нас с пропусната доза ваксина

В края на седмицата дойде тъжната вест за две бебета, които са починали след заболяване от коклюш. Броят на заразените у нас расте, а...

Вижте още