Различен прочит: „Промяната“ се уплаши от народа (ОБЗОР)

Най-четени

Депутатите гласуваха да са във ваканция преди изборите

Народното събрание няма да работи по време на предизборната кампания, решиха след двучасови спорове в пленарната зала депутатите от...

Пламен Киров: Свалянето на служебно правителство не е невъзможно

Свалянето на служебно правителство не е невъзможно, въпреки че не би трябвало да се случва, коментира преподавателят по Конституционно...

Внимание! Опасната борова процесионка атакува

За много сигнали за нашествие на опасни гъсеници у нас информира Нова тв. Насекомото борова процесионка предизвиква тежки алергични...

София осъмна блокирана от полиция, жандармерия, а до сградата на парламента бе докарано и водно оръдие. Властта се уплаши от протеста срещу зеления сертификат, организиран от партия “Възраждане” и взе превантивни мерки срещу доскорошната народна любов.

Близо 5000 униформени са мобилизирани за опазване на реда в столицата, потвърдиха пред “Труд” високопоставени източници от МВР. И отбелязаха лаконично, че толкова жива сила не е използвана в протестен ден дори при първите дни на протестите от 2020 година.

Протестиращите срещу зеления сертификат поискаха оставката на правителството и призоваха за гражданско неподчинение. “Да влезем вътре и от трибуната на Народното събрание да ги попитаме кога ще подадат оставка”, обявиха протестиращите.

Целият периметър около парламента беше опасан от живи вериги от униформени, наредени в плътен полицейски кордон. Подобни полицейски блокади властта изпрати и пред сградите на президентството и Министерския съвет, където полицаи с щитове оградиха цялата сграда. Малко след 10,30 часа депутатите в пленарната зала започнаха да оредяват, като тон за тихото напускане на сградата на парламента дадоха младите избраници от “Продължаваме промяната”. Заседанието приключи, но веднага след това – около 12,35 часа народните представители от управляващата коалиция ПП, ИТН, БСП и ПП получиха указания “Изнасяйте се бързо от сградата!”.

Междувременно навън се стигна до сблъсъци на протестиращи с полиция, хората скандираха “Оставка!” и “Свобода!”, а от “Възраждане” обявиха, че са получили десетки сигнали за полицейско насилие в цялата страна. И дадоха пример, как униформени са спирали автобусите с протестиращи от Варна, като са им правени безконечни проверки, включително и за наркотици, с цел да бъдат забавени недоволните за началния час на протеста, обявен от 12,00 часа. “Бях на протестите в подкрепа на Радев, но сега той и министрите са изкарали срещу нас хиляди полицаи”, каза пред “Труд” Павел Маринов от София.

Униформените не допуснаха недоволните в сградата на парламента и се стигна до сблъсъци.

Протестиращите обявиха, че искат да влязат в парламента, депутати от “Възраждане” предложиха те да бъдат пуснати през централния вход и се стигна до пререкания със служителите на НСО, които не разрешиха отварянето на парадните власти на народното събрание. Последва и блокада с маси и мебели, а ситуацията заприлича на щурма на парламента през далечната 1997 година. Участниците в демонстрацията се опитаха да влязат в сградата на парламента, но полицейски кордон отблъсна недоволните. Малко след това от МВР обявиха в съобщение, че “по време на протестните действия е предотвратен опит за влизане в сградата на Народно събрание, при който са пострадали четирима полицейски служители. Те са транспортирани в болнично заведение за оказване на медицинска помощ”.

Междувременно зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин отсрами управляващата коалиция, като нареди всички постоянни комисии да бъдат отменени, а администрацията да бъде изведена от сградата на парламента.

Към 16,00 часа от НСО организираха извеждането на служителите на Народното събррание, а журналистическите екипи също получиха указания да освободят кулоарите на парламента от съображения за сигурност.

По това време протестът се пренесе пред министерството на здравеопазването. Минавайки покрай президентството и сградата на Министерския съвет, недоволните питаха къде е сега президентът Румен Радев, за да слезе при протеста отново с вдигнат юмрук.

Иззеха газов пистолет от демонстрант

Петима полицаи ранени при сблъсъците

Петима полицаи са пострадали при вчерашните сблъсъци покрай парламента. Те са прегледани във Военно-медицинска академия и освободени за домашно лечение, съобщиха от болницата.

Още преди началото протеста е бил задържан мъж, носил в себе си газов пистолет. По време на протестните действия е предотвратен опит за влизане в сградата на Народното събрание. Повечето от полицаите са пострадали от удари с ръце и предмети – дръжки на знамена, чадъри и други. Те не са употребявали, щитове, палки, сълзотворен газ или други помощни средства, за да разпръснат демонстрантите.

Дежурствата на стотици униформени снощи бяха удължени и след 18 часа – часът, до който бе разрешен протестът на “Възраждане”.

Отмяна на зеления сертификат няма да има

Кирил Петков: Протестът се превърна в опит за нахлуване в НС

Недоволните: Оттеглете се!

По повод днешния протест, организиран от партия “Възраждане” министър-председателят Кирил Петков изрази съжаление, че заради наложената му карантина не е успял да отиде при скандиращите пред Народното събрание. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Премиерът посочва, че е готов да чуе идеите им още този петък, когато се очаква наложената му изолация да отпадне. Кирил Петков за пореден път заяви, че приема и уважава правото на всеки да протестира. Не приема, обаче, фактът, че предварително обявеният като мирен, протестът се е превърнал в опит за нахлуване в сградата на парламента, се казва в информацията до медиите. Министър-председателят е категоричен, че на прага на петата ковид вълна, отмяна на зеления сертификат не може да бъде направена. И подчерта, че единственият начин щетите от пандемията да бъдат ограничени е масовата ваксинация.

Междувременно протестиращите имаха среща със здравния министър проф. Асена Сербезова, която се опита да прехвърли отговорността на предишните управляващи: “Има натрупани настроения, недоверие, тази паника и страха с които започна управлението на пандемията преди 2 години и ние сега берем плодовете”.

Оттеглете се, ние ще поемем и ще устоим на този натиск. Нямаме избор. Нашият живот е засегнат, ние сме притиснати към стената”, заявиха от своя страна недоволните от здравните мерки.

Елена Гунчева, депутат от “Възраждане”: Народните представители бяхме блъскани и бутани от НСО

Диалогът с народа трябва да се води всеки ден и управляващите не трябва да допускат това, което се случи днес. Не знам какво точно се е случило отвън, видяхме хора, които са блъскани. Мога да кажа това, което видях с очите си тук – народните представители бяхме блъскани и бутани от НСО, включително много грубо, въпреки че изрично заявихме, че ние сме народни представители, че имаме имунитет и искам да стигнем до вратите. Не сме призовавали за нищо незаконно, използвахме статута си на народни представители, за да можем да излезем от централния вход при народа си. На министър-председателят Кирил Петков ще му задам въпроса защо, откакто се е сформирало това народно събрание, ние искаме диалог, искаме разговори, искаме експертна група, която да установи тези мерки до колко са резултатни, но той ни отказваше дори без обяснение. Трябваше да дойде народът тук, пред парламента, за да може премиерът, който иска да прави промяна, да каже, че е готов за диалог.

Искра Михайлова, депутат от “Възраждане”: Правителството се държи неадекватно, изразяваме волята на хората

Залата на Народното събрание няма от кого да бъде затворена за българските граждани. Ние казваме какви са исканията на протеста – здравният министър Сербезова незабавно да подпише заповед за отмяна на зеления сертификат, който е сегрегационен, който пречи труда, пречи на образоването, пречи на здравеопазването, не ни защитава по никакъв начин и ни съсипва всеки божи ден. Това е четвърто правителство, което абсолютно неадекватно се отнася към кризата и начините за справяне с нея. Това, което в момента се случва със зеления сертификат е абсолютно абсурдно. Това не е натиск, това протест, който изразява волята на българските граждани. Лидерът на “Възраждане”, Костадин Костадинов, в момента е под карантина, въпреки че е с 2 отрицателни теста. Спомняте си как на президента Румен Радев и бившия премиер Бойко Борисов им беше отменена карантината при такива условя, но Костадин Костадинов беше заплашен със затвор, искам да подчертая това. Не виждам разлика между настоящия и предходния режим на властта.

Ангел Георгиев, депутат от “Възраждане”: Няма да се крием, но управляващото мнозинство го е страх

Не искаме да излизаме от задния вход, криейки се, искаме да излезем през централния вход. Хората искат техните искания да бъдат чути. Искат един диалог. Искат демокрация. Нали това е демокрацията? Питаме тогава управляващото мнозинство защо няма диалог? Защото тях ги е страх. Те просто прилагат едни мерки, които са видел от някъде, и казват “това го има в държава Х”. Това обаче не значи, че тези мерки са добри за нас. Ние трябва да отчетем спецификите на нашата страна и да направим това, което е най-добро за нея, а не просто да следваме нечий пример, който дори сме видели вече, че е неуспешен, но понеже имаме управленска немощ и не можем да измислим нищо друго, казваме “така е в държава Х, ние следваме нейния пример”. Така ще стигнем до същата задънена улица, до която стига държавата Х, но с още по-строги мерки, още по-неработеща икономика и още по-бедно население. Държавата има изключително много проблеми, ако почнем да ги изброяваме ще напишем огромен труд от много страници.

Автор: Екип на в. „ТРУД“

Източник: „ТРУД“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Депутатите гласуваха да са във ваканция преди изборите

Народното събрание няма да работи по време на предизборната кампания, решиха след двучасови спорове в пленарната зала депутатите от...

Пламен Киров: Свалянето на служебно правителство не е невъзможно

Свалянето на служебно правителство не е невъзможно, въпреки че не би трябвало да се случва, коментира преподавателят по Конституционно право и бивш конституционен съдия...

Внимание! Опасната борова процесионка атакува

За много сигнали за нашествие на опасни гъсеници у нас информира Нова тв. Насекомото борова процесионка предизвиква тежки алергични реакции, задушаване и дори смърт....

Столични полицаи задържаха скитника, поругал гроба на патриарх Неофит

Полицаи от Столичната дирекция на вътрешните работи задържаха мъжа, който поруга гроба на патрирах Неофит, намиращ се под колонадата на столичния митрополитски храм "Св....

Две рокади в служебното правителство

Министър-председателят Димитър Главчев предлага персоналният състав на служебния кабинет да бъде променен, като Кирил Вътев бъде освободен от поста министър на земеделието и храните,...

Вижте още