С бесилка срещу сертификата:. Протестът на „Възраждане“ не успя да влезе в празния парламент (ВИДЕО)

Най-четени

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс...

Ангел Кунчев: До края на седмицата ще предложа да се обяви епидемия от коклюш

До края на седмицата ще предложа на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева да обяви епидемия...

Стотици полицаи обграждат сградата на Народното събрание. Униформените са оформили кордон пред главния вход откъм бул. „Цар Освободител“, но нито носят шлемове, нито щитове. Периметърът не е отцепен със заграждения.

На този фон в сряда преди обяд започна да се събира протестът срещу зелените серитификати, ваксинацията и мерките срещу разпростренението на COVID-19, обявен като „революция“ от лидера на опозиционната партия „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Националистическата формация води кампания против имунизацията, зелените сертификати и мерките за справяне с пандемията. Нейните депутати определят ваксините срещу COVID-19 като „експериментални“. Това твърдение не е вярно, защото ваксините са преминали необходимите изпитвания и са одобрени от здравните власти.

Протестът идва в началото на пета вълна от пандемията от COVID-19. За последното денонощие заразените в България са над 7 хиляди души, което е най-големият брой от началото на пандемията през март 2020 г. В момента в болници се лекуват над 5 хиляди души с COVID-19, а жертвите надхвърлиха 31 хиляди.

Основната част от участниците в демонстрацията пристигна в София от различни части на България с рейсове, които паркираха пред Националната художествена галерия. Пред парламента ги очакваше макет на бесилка с вързана на въже предпазна маска. Имаше звукова уредба и видеостена, на която по-късно се появи самият Костадинов.

Той не присъстваше на събитието, тъй като беше поставен в карантина заради участието си в заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) в понеделник, след което се оказа, че председателят на парламента Никола Минчев е дал положителна проба за COVID-19.

Началото на протеста беше огласено от патриотична музика и познати за този тип мероприятия призиви срещу „задължителната ваксинация“, „медицинския фашизъм“ и „отнемането на основни човешки права“.

В България ваксинирането не е задължително.

Междувременно редовното заседание на парламента приключи и пред демонстрантите излязоха депутати от „Възраждане“. Някои от тях казаха, че позитивният тест на Минчев е бил „инсценировка“, за да бъде спрян Костадинов от участие в протеста.

В навечерието на коледните празници лидерът на „Възраждане“ беше заплашил, че ако „управляващите откажат да се съобразят с искането за премахване на сертификата и ваксиниране на децата“, в Народното събрание „ще влязат хиляди българи“.

„Щом не искате да подходите с разбиране, ще получите революция“, обяви Костадинов от парламентарната трибуна на 22 декември.

През първия малко повече от час демонстрацията, организирана от партията му, премина без напрежение с органите на реда. Около 13.20 часа обаче част от събралите се хора започнаха блъскат полицейския кордон.

„Това е нашата сграда, това е нашият парламент, а тук е България“, извика по уредбата един от организаторите на проявата, докато униформени, разположени в периметъра за сигурност около парламента, се трупаха зад колегите си, наредили се успоредно на бул. „Цар Освободител“.

„Моля, всички мъже да помогнат с въпроси на първа линия“, прозвуча същият глас от колоните, провокирайки протестиращите масово да започнат да блъскат стоящите пред тях хора към кордона.

Миг след това линията от полицаи беше разкъсана и протестиращи започнаха необезпокоявани да тичат към главния вход на Народното събрание. Това принуди униформените от първоначалния кордон да изоставят първоначалните си позиции и да отстъпят назад към сградата.

Тогава пред главния вход на парламента се оформи друга група от униформени, която в продължение на десетина минути опитваше да изтласка множеството надолу по стъпалата пред главния вход на сградата.

„Еничари, убийци“, крещяха хората, прииждащи от площада, докато по уредбата през това време се редуваха призиви за нахлуване в парламента и за недопускане на безредици с полицията.

За разлика от обичайната практика на органите на реда при подобни масови сблъсъци, този път те не реагираха с употреба на сила и сълзотворен газ. В действие не беше пуснато и разположеното в района водно оръдие, а самите полицаи все така продължаваха да бъдат без каски, палки и щитове. Не бяха извършени арести.

Пресцентърът на МВР съобщи само за един задържан, защото е носел в себе си газово оръжие. Впоследствие министерството добави, че по време на сблъсъците са пострадали осем негови служители.

Костадин Костадинов говори по видеостената пред Народното събрание
Костадин Костадинов говори по видеостената пред Народното събрание

Сред обичайните плакати, знамена и табели срещу масовата вкасинация, „поставянето на чипове“ и 5G мрежите, на протеста в сряда се забелязваха и символи на расисткото движение в САЩ, които бяха издигани по време на щурма на Капитолия на 6 януари миналата година.

Международната правозащитна организация Хюман райтс уоч описва като такива флага на конфедерацията (символ на южните щати, подкрепяли робството), примки и макети на бесилки (символи на линчовете на чернокожите), стари проекти на флагове на САЩ (символизиращи времето, в което жените и цветнокожите нямат права) и други.

Сред знамената, използвани от протестиращите в София, беше и флагът „Гадсден“. На него е изобразена змия на жълт фон и думите „Не ме настъпвай“. Знамето е създадено от Кристофър Гадсден по време на американската революция през 18 век. В масовата култура се използва като символ на противопоставянето, на американския патриотизъм и на правото за носене на оръжие.

Участници в протеста държат знамената на американския щат Тексас и конфедерацията.
Участници в протеста държат знамената на американския щат Тексас и конфедерацията.

Непосредствено след края на блъскането между униформени и протестиращи пред парламента, което беше предавано на живо от повечето медии, премиерът Кирил Петков се включи с коментар пред трите национални телевизии. Подобно на Костадинов, той също е под карантина заради участието си в заседанието на КСНС в понеделник.

„Бих призовал да се направи една работна група. Те да предложат 10 души и в момента, в който ми приключи карантината, бих седнал на разговор с тях за създаването на нов модел за преодоляването на следващата вълна [от коронавирус]“, заяви Петков пред бТВ.

По думите му въпросният нов модел би трябвало да е „базиран на един основен критерий и той е заетостта на интензивните легла“.

„На този протест трябва да се излезе с конструктивни мерки, а това може да стане само с диалог“, добави министър-председателят.

Междувременно организаторите на протеста поискаха на площада да излезе представител на Народното събрание, с когото да преговарят за „единственото възможно решение – премахване на зелените сертификати и мерките“.

Така и не стана ясно с кого очакват да се видят протестиращите, тъй като в този момент народни представители в сградата нямаше. Подобен призив за преговори беше отправен и към полицията, но отново без видим резултат.

Въпреки това демонстрантите решиха все пак да излъчат преговаряща група, която изпратиха към служебния вход на парламента, намиращ се от другата му страна. Така в градинката между Народното събрание и Софийския университет се събраха протестиращи, които започнаха за кратко да дърпат поставените там ограждения.

След известно време протестиращите решиха да предприемат шествие към Министерския съвет, а след това и към Министерството на здравеопазването, което се намира срещу църквата „Св. Неделя“. Там протестиращите отново излъчиха група от свои представители, които бяха приети от здравната министърка Асена Сербезова.

„Против задължителната ваксинация съм, против съм и този сертификат да се нарича сертификат за ваксинация, тъй като той предоставя три възможности за избор“, каза тя по време на срещата, която се излъчваше на живо по уредбата на организаторите.

Попитана дали има зависимости от фармацевтични лобита и чужди правителства, тя отрече и декларира, че докато е на този пост няма да допусне външна намеса в работата си. На въпрос кога ще дойде краят на пандемията, тя цитира експертни мнения, според които настоящата вълна от COVID-19 ще бъде последна, предаде БТА.

Един от протестиращите, които участваха в срещата при министърката, беше Пламен ПасковПрез 2020 г. той се прочу с редовните си участия по държавната телевизия на Беларус, където се изказваше в подкрепа на Лукашенко и против протестиращите в страната.

Зам.-председателят на парламента и депутат от „Възраждане“ Цончо Ганев призова Сербезова да създаде работна група от различни експерти, която да излезе със становище къде и как помага зеленият сертификат на обществото ни. По думите му в момента няма диалог, а по медиите математици обясняват медицински проблеми.

В крайна сметка основната част от демонстрантите започнаха да се разотиват около 18.00 часа в сряда, когато изтече предварителното разрешение за протеста, дадено на „Възраждане“ от Столичната община.

Националистическата партия на Костадин Костадинов влезе в парламента на изборите през ноември, като спечели почти 130 000 гласа. Това ѝ отреди 13 места в Народното събрание. Лидерът ѝ и неин основен говорител е противник на имунизацията срещу коронавирус, нарича ваксините „експериментална течност“, настоява за премахването на зелените сертификати и всички мерки за борба с пандемията, която според него е „сезонен грип“.

 

Източник: „Свободна Европа“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс прес. Рей направи това си изявление...

Ангел Кунчев: До края на седмицата ще предложа да се обяви епидемия от коклюш

До края на седмицата ще предложа на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева да обяви епидемия от коклюш, заяви пред журналисти...

Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев

Меглена Плугчиева изненадващо е подала оставка като съветник на служебния премиер Димитър Главчев, съобщава БНТ, а от Министерския съвет потвърдиха за БТА. Към момента...

Екатерина Михайлова: Външният министър стана ябълката на раздора, а това дава лош сигнал в чужбина

Предложението служебният премиер да поеме поста и на външен министър не е най-доброто. Съвместяването между премиера и позиция на външен министър е тежка задача...

Вижте още