Лицемерието на “Възраждане” е смъртоносно – опитват ли се да удължат пандемията умишлено

Най-четени

Депутатите гласуваха да са във ваканция преди изборите

Народното събрание няма да работи по време на предизборната кампания, решиха след двучасови спорове в пленарната зала депутатите от...

Пламен Киров: Свалянето на служебно правителство не е невъзможно

Свалянето на служебно правителство не е невъзможно, въпреки че не би трябвало да се случва, коментира преподавателят по Конституционно...

Внимание! Опасната борова процесионка атакува

За много сигнали за нашествие на опасни гъсеници у нас информира Нова тв. Насекомото борова процесионка предизвиква тежки алергични...

Четирима народни представители от парламентарната група на “Възраждане”, или 30,7% от цялата парламентарна група (при ваксинация на около 29% от населението*), се оказаха ваксинирани срещу COVID-19. Това стана ясно от репортаж на Мария Цънцарова, излъчен по bTV вчера. Новината беше потвърдено и от партията. На фона на това, в политическото говорене на лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов ваксините срещу коронавируса се наричат “експериментална субстанции”, включително от парламентарната трибуна.

За политическо лицемерие ли става дума и ще оцелее ли партията след този трус – по тези въпроси от ФАКТИ разговаряхме с Емил Соколов, историк и политически анализатор.

– Има хора, които казват, че на ваксинацията във “Възраждане” не трябва да се обръща такова внимание, радват се, че депутати са взели решение да се пазят от вируса, ако сертификатите са за действителна ваксинация, разбира се. Как мислите, г-н Соколов, ситуацията за подминаване ли е?

– Разбирам защо някои хора смятат, че ситуацията трябва да се подмине, тъй като наистина това беше очаквана новина. Не бива обаче да се подминава лицемерието на “Възраждане”, което е направо смъртоносно лицемерие. Посланието, което те отправиха е: “Ние сме спокойни, ваксинира ни сме, нашите близки са ваксинирани, но нека другите да не се ваксинират, за да имаме върху какво да печелим политически капитал в следващите няколко месеца, година”.

И преди сме си говорили, че “Възраждане” по всякакъв начин се опитват да удължат пандемията, да направят всичко възможно да не се стига до нейния край, защото това е тяхната ракета-носител. Говоренето против пандемията, конспирациите, “експерименталните течности”, които се оказва, че не са толкова експериментални, щом ⅓ от депутатите на “Възраждане” са се ваксинирани. Няма как този факт да бъде подминат, тъй като става въпрос за невероятно лицемерие, което обаче отнема животи.

Няма как с точност да бъде изчислен броят на хора, които са се вързали на идеята, че не говорим за пандемия и че това са експериментални течности, но този тип реторика е една от причините в България нивата на ваксинация да са критично ниски, а болничната система отново да е изправена пред претоварване. Това, което имат предвид някои хора, като казват, че не трябва да се обръща внимание, е, че не трябва да отдаваме толкова голям капитал на “Възраждане”, но аз лично не изключвам на 12 януари отново да има сблъсъци и насилие на протеста им, тъй като това е запазената марка на тази партия.

Трябва ясно да се вземе категорична позиция, че не бива да се злоупотребява с темата за пандемията и ваксинацията, че “Възраждане” са едни абсолютни популисти, които си позволяват да злоупотребяват с една толкова чувствителна тема. Необходимо е и в парламента да има ясен фронт срещу тях – нещо, което за момента липсва. На Костадинов се гледа като на човек, който от време на време си говори някакви неща – като на кварталния хахо, но всъщност се пропуска, че той допринася за това пандемията да продължава да вилнее. Не трябва на “Възраждане” да се дава повече внимание, отколкото те заслужават, но когато са хванати в издънка, когато е ясно, че са излъгали, че са злоупотребили с общественото доверие, трябва да има кой да им го каже – не само в социалните медии, а и в парламента. Ще ми е много интересно да видя дали ще има някой, който да излезе от трибуната и да нарече нещата такива, каквито са.

– Казвате, че са злоупотребили с общественото доверие – дали “Възраждане” успяха да направят политическото си харакири с признанието за ваксинация?

– За съжаление, не, все още не. Сред техните симпатизанти, но и не само при тях, а в България по принцип, партийната култура е ниска. Подкрепата за една партия не се дължи толкова на принципи, на идеи, на обща визия за бъдещето. Българите подкрепят дадена партия, за да направят напук на някого, за да нанесат някаква вреда, да покажат наказателен вот. Хората, които продължават да отричат пандемията, ще продължават да вярват на “Възраждане”, защото “Възраждане” е инструментът те да се противопоставят на “глобалния заговор срещу човечеството” или нещо подобно. От тази гледна точка, “Възраждане” са имунизирани срещу много сериозен отлив от редиците си, тъй като те са най-ярката антиваксърска партия и ще продължават да мобилизират този вот просто защото в това политическо пространство няма друга партия, която да заеме мястото им.

Настоящата ситуация ще отшуми и техните поддръжници много скоро ще забравят, че ⅓ от депутатите са ваксинирани, че са взели нужните мерки, за да предпазят себе си и близките си. Много по-атрактивно е да се говори са конспирации, за бунтове, за революции, за медицински фашизъм – за всички тези вредни, а и неверни метафори, които “Възраждане” реторически мобилизира.

– Споменахте вече за протеста, който партията организира – очаквате ли да има риск за парламента?

– Не очаквам да има рискове за парламента. Първата заплаха, естествено, е от събирането на такъв голям брой хора, които по всяка вероятност са неваксинирани, докарването им с автобуси и т.н. Ясно е, че това ще доведе до разпръскване на заразата. Това, което по-скоро очаквам, е да има сблъсъци пред парламента. Видяхме точно симпатизант на “Възраждане”, който нападна тогава все още служебния министър на образованието – министър Денков, който сега вече е редовен такъв. Очаквам да има някаква ескалация, която, между другото, е търсена и от подкрепящите “Възраждане”, и от самата “Възраждане”. Партията гледа на това като на много позитивен, много добър пиар. С възрожденската им реторика идеално се вписва да вдигнат “бунт” или “въстание”. Тропата за “въстанието” още от народните въстания срещу Борисов е нещо, което донякъде приляга на българите, те откликват на този тип говорене. Очаквам ескалация, за да могат “Възраждане” да влязат в новините и да покажат, че съществуват.

– Каква трябва да бъде рационалната реакция спрямо говоренето против ваксините оттук насетне?

– Рационалната реакция може би е най-добре онагледена във видеосъобщението, което министър-председателят Кирил Петков направи през уикенда (линк към видеото – https://www.facebook.com/prodalzhavamepromyanata/videos/756180461931759/, публикувано на 8.01.2022 г.). Във видеото той ясно и точно казва, че няма да има задължителна ваксинация, но и също, че всеки един от нас носи своята отговорност дали ще се справим като държава с пандемията. Мисля, че даже “Възраждане” показаха това. Депутатите им си казаха: “Ваксинирах се заради семейството ми, жена ми, баба ми, дядо ми, не знам кой ме накара да се ваксинирам и аз го направих”. Това е рационалното.

Кирил Петков в това си обръщение даде ясна заявка за какво става въпрос, опита се да противодейства на конспирациите. Лошото е, че хората, които вярват на такива неща, не са много рационални. Те ще продължат да вярват, че с ваксинацията са застрашени от нещо. Това спокойно, нормално говорене с обясняване, с факти, без ненужна емоция – това е начинът. Също обаче трябва да има някакъв отпор на “Възраждане” вътре в парламента. Няма да е зле някоя от политическите формации в коалицията да даде ясна заявка и да изобличи “Възраждане” за това, което са – хора, които се заиграват със страховете на гражданите, за да постигнат политически цели. Не е нужно в парламента постоянно да се говори за това, но трябва да има ясна декларация от правителството, че това не бива да се толерира, че става въпрос за хора, които абсолютно са се самозабравили и ще направят всичко възможно, за да останат релевантни още ден или седмица.

– Подценяваме ли като общество опасността на фалшивите зелени сертификати?

Подценяваме опасността от фалшивите зелени сертификати, да. Аз съм твърд привърженик на идеята, че тази дейност трябва да се криминализира и хората, които издават тези фалшиви сертификати трябва да бъдат преследвани с цялата строгост на закона. Този фалшив документ не е просто някаква хартийка, която показваме в мола, това е фалшифициране на здравни данни, което трябва да се наказва наистина строго и жестоко. Кирил Петков имаше идеята МВР да се включи в борбата с тях – надявам се да реализира тази идея в най-скоро време, нищо, че това отново ще даде муниции да се говори за невиждана конспирация.

Важно е правилата да се спазват и да се спазват от всички. Още повече, ако се окаже, че някои от ваксинираните хора от парламентарната група на “Възраждане” са с фалшив сертификат, наистина трябва да видим конкретни и строги мерки. Би било недопустимо в мястото, където се кове българската демокрация, хора да влизат с фалшиви документи и да фалшифицират данни. Цялата строгост на закона трябва да бъде прилагана спрямо фалшивите зелени сертификати и не бива да омаловажаваме този проблем, тъй като става въпрос за човешки животи.

Автор: Илияна Маринкова

Източник: Faktor.bg

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Депутатите гласуваха да са във ваканция преди изборите

Народното събрание няма да работи по време на предизборната кампания, решиха след двучасови спорове в пленарната зала депутатите от...

Пламен Киров: Свалянето на служебно правителство не е невъзможно

Свалянето на служебно правителство не е невъзможно, въпреки че не би трябвало да се случва, коментира преподавателят по Конституционно право и бивш конституционен съдия...

Внимание! Опасната борова процесионка атакува

За много сигнали за нашествие на опасни гъсеници у нас информира Нова тв. Насекомото борова процесионка предизвиква тежки алергични реакции, задушаване и дори смърт....

Столични полицаи задържаха скитника, поругал гроба на патриарх Неофит

Полицаи от Столичната дирекция на вътрешните работи задържаха мъжа, който поруга гроба на патрирах Неофит, намиращ се под колонадата на столичния митрополитски храм "Св....

Две рокади в служебното правителство

Министър-председателят Димитър Главчев предлага персоналният състав на служебния кабинет да бъде променен, като Кирил Вътев бъде освободен от поста министър на земеделието и храните,...

Вижте още