Министър Гроздан Караджов: АМ „Хемус“ е зверски трудна за разплитане

Най-четени

5 скандални разкрития от записа на ПП

Няма никакъв спор защо записът от НС на ПП изтече точно в този момент - за да торпилира преговорите...

ЕС иска 4-дневна работна седмица

Европейският съюз трябва да настоява за прилагане на четиридневна работна седмица, а именно за сектори с недостиг на работна...

Петьо Цеков: Нова коалиция реабилитира Бойко Борисов

Новата коалиция между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, която се ражда пред очите ни, ще доведе само до пълната реабилитация за...

Това е наследството на АМ „Хемус“ и нямам представа на какви мотиви е направен договорът за магистралата. Най-просто обяснено е, че АПИ е възложила строителство на магистрали на собственото дружество на МРРБ, което се казва „Автомагистрали“ ЕАД. Това дружество е трябвало да направи магистрала на десет отсечки, от което то е възложило на девет подизпълнители да достави материали и да започне да строи. Това заяви регионалният министър Гроздан Караджов пред БНТ.

По думите му, поръчана е магистрала, скъсана е веригата и „намирам казус, който дори служебното правителство не е успяло да реши. По част от трасето никога не е започвала работа. Ако искаме да разплетем казуса докрай и без решение на Народното събрание без закон, няма да се справим“, подчерта министърът. Няма как да накараме УС на „Автомагистрали“ ЕАД да продължи да подписва документи, с които по магичен начин доставките на материали се превръщат и прераждат на завършени участъци от автомагистрала, уточни Гроздан Караджов.

Той бе категоричен, че Закона за обществените поръчки ще се спазва стриктно и финансова дисциплина ще има такава, каквато е трябвало да има винаги. Няма да се практикуват формите на договоряне, те нямат място на пътищата, изтъкна Караджов.

От 8 месеца цялата държава има притеснение за АМ „Хемус“ и откакто Гроздан Караджов е министър на регионалното развитие и благоустройството работи всеки ден, за да разплете аферата с АМ „Хемус“. „Зверски трудна е за разплитане АМ „Хемус“ . Осем месеца служебното правителство не успя да разплете казуса с АМ „Хемус“ дори на йота“, отсече Караджов.

Откакто той е министър, няма забележки по начина, по който се поддържат пътищата и магистралите. Тепърва АМ „Хемус“ ще бъде гледана сериозно и няма друг изход освен да влезем в Народното събрание и всички заедно да се опитаме да направим този капан, в който е вкарана държавата, каза още Караджов.

По отношение на АМ „Струма“, където стана тежката катастрофа, при която загинаха 45 души и 7 бяха ранени, Караджов увери, че всичко с магистралата е наред. Много бързо видях рационалното в критиките на колегите от независимия институт по пътна безопасност и разпоредих АПИ в спешен порядък да оправи недостатъците и ги оправи, увери Гроздан Караджов.

Той заяви, че няма да се прави на екшън герой, но ще направи цялостен одит на пътищата и магистралите. Караджов напомни представената вчера 4-годишна програма, структурирана в четири отдела – основен и превантивен ремонт на пътища, одит, политики свързани с ВиК услугите и цялостната визия на МРРБ. 

Караджов увери, че неговата ръка ще бъде много корава и иска да види какво ще направят АПИ и останалите структури. Важен е екипът как ще работи сега, като следващата седмица ще има широко съвещание в АПИ с цялото ръководство на МРРБ, каза още регионалният министър. 

Той увери, че ще има достатъчно средства, за да се изпълни амбициозната програма на МРРБ за пътищата. Възложено е на АПИ да провери събирането на средствата от ТОЛ системата.

Източник: Actualno.com

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

5 скандални разкрития от записа на ПП

Няма никакъв спор защо записът от НС на ПП изтече точно в този момент - за да торпилира преговорите...

ЕС иска 4-дневна работна седмица

Европейският съюз трябва да настоява за прилагане на четиридневна работна седмица, а именно за сектори с недостиг на работна ръка, каза еврокомисарят по заетостта...

Петьо Цеков: Нова коалиция реабилитира Бойко Борисов

Новата коалиция между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, която се ражда пред очите ни, ще доведе само до пълната реабилитация за Бойко Борисов. Това мнение изрази...

Цветанов: ГЕРБ и Промяната правят абсолютно нелогични неща

Ротационното правителство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е нелогично. Разбира се, че пред обществото ще бъде представено в интерес на България, но аз смятам, че това e...

Мария Габриел с лекота сдаде поста в ЕК, с надежда да стане премиер

„Ние в ГЕРБ ... в Движението за права и свободи ...“ - с този забавен лапсус започна изявлението си на срещата с Мария Габриел...

Вижте още