Калин Тодоров: Мафията в България ще се съпротивлява много агресивно на новата власт

Най-четени

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени?...

„Надявам се, че се намираме в началото на края на Прехода, защото започна някаква смяна на мафиотския модел на управление, който нарекохме модела „Борисов“ или модела „ГЕРБ“. Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ журналистът и писател Калин Тодоров.

„Нещата няма да са съвсем нито толкова бързи, нито толкова гладки“, уточни мнението си за промяната в България той.

„На мен нещата ми приличат на Италия през 80-те, когато тази страна се опитваше да се измъкне от едно дългогодишно управление на мафията. И тук мафията ще се съпротивлява. И то ще се съпротивлява много агресивно, защото г-н Борисов, г-н Пеевски, г-н Доган, ако щете, това е върхът на айсберга, това е, което ние виждаме. Това, което е под водата, е много по-голямо и много по-опасно, защото даже и да отсечем първите три глави на мафията – това, което се вижда, тя имаше още сто глави и ние пред очите си виждаме как се появява енергийната мафия, футболната мафия, строителната мафия, едва ли не във всеки отрасъл от българската икономика се е заровила някаква мафия, която седи върху плътта на държавата и смуче от там жизнените ѝ сили. В този смисъл процесът ще е дълъг, може би 10-годишен и тогава ще можем да кажем, че краят на Прехода е настъпил“, прогнозира Калин Тодоров.

 

„Българският Преход имаше няколко етапа и всеки етап беше етап на ограбване. Първо ограбиха спестяванията на хората с фалитите на банките. След това ограбиха труда им с криминалната приватизация, когато цялата държавна собственост, строена с безвъзмездния или зле платения труд на много поколения българи, премина в ръцете на съвсем малка група хора. Когато икономическото наследство на социализма се изразходи, останаха еврофондовете и за това тази схема, която постави Борисов на власт, съвсем ясно и категорично бе насочена към това как да бъдат изпомпвани еврофондовете“, заяви още писателят.

Той даде своя коментар и за настоящото, все още много ново управление на българската държава в лицето на коалиционното правителство между „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“, БСП и „Демократична България“.

„За мен те са поставени пред много, много голямо предизвикателство, тъй като основният лозунг, с който те дойдоха на власт, е именно да направят такъв обществен климат, който да направи невъзможно държавата да продължи да се корумпира. Ако те се провалят в тази посока, никой няма да им го прости. Те нямат и кой знае колко време, защото досега това, което наблюдаваме 30 години и затова считам, че Преходът не е свършил, е, че всяко следващо управление идваше с този тип обещание на власт – че ще възстанови справедливостта, но си затваряше очите и имаше някаква своеобразна омерта между сменящите се власти. Очевидно всяка следваща власт казваше на предишната: „Аз няма да те пипам, за да не ме пипне мен следващата власт“. Докарали сме се до момент, в който тази власт не може да каже това. Ако тя не го направи, просто ще бъде наказана“, коментира Тодоров.

Писателят със сдържан оптимизъм се надява, че новите управленци на България „няма да крадат или поне няма да крадат толкова“.

Според него в Румъния мафията не е овладяла държавата, защото не са били разформировани комунистическите служби за сигурност в страната. Той смята, че ако в България сме били постъпили по същия начин, мафията е нямало да овладее държавата и за него разформироването на комунистическите служби у нас е една от фаталните грешки в Прехода.

„Българската мафия се роди от симбиозата между хора, участвали в силовите структури на държавата, и крими контингента. Още след смъртта на Луканов и Кольо Добрев комунистическата партия изгуби контрол върху тези структури и те започнаха да стават силни наравно с нея, а в един момент по-силни и от нея“, смята журналистът и писател.

„Крими контингентът беше другата фатална грешка на Прехода“, посочи Калин Тодоров.

„Луканов смяташе, че е в състояние да контролира тези структури и тези момчета, а нямаше начин да ги контролира. Една от версиите за смъртта му, според мен най-достоверната, ако може да се говори за достоверност в тези случаи, е, че той е държал имената и схемите на хората, които поеха външнотърговските дружества след 10 ноември и по-скоро капиталите, които са били изнесени в тези външнотърговски дружества, и когато той се е опитал да ги контролира, да ги кара да му се отчитат всеки месец или нещо такова, те му казват, че това просто няма да стане. Петър Бояджиев казва, че тогава той (б.р. Андрей Луканов) ги е заплашил – хора като Илия Павлов, като Кюлев, че ще разкрие на американците схемите, парите, сметките на външнотърговските дружества и те затова са го ликвидирали. За да го ликвидират те, той вече не е представлявал реална опасност за тях, т.е. бил е човек, който може да бъде премахнат без всякакви последствия. И, както виждате, последствия нямаше за никого“, припомни писателят.

На въпроса крие ли се някой зад Делян Пеевски и ако да, то кой, Калин Тодоров изрази следното становище:

„За мен Пеевски е по-скоро символна фигура. Най-удивителното определение на моя приятелка е, че той е избран именно защото изглежда по този начин – грозен, арогантен и дебел, като символ на силата, на мощта и непукизма. Той отслабна не толкова защото е имал вътрешна необходимост, а защото той просто вече не иска да бъде този символ. Той иска да премине към друга роля, само че това трудно може да се получи“.

„Според данни на западни разузнавания, които на две-три места са цитирани, и то сравнително обективно, г-н Борисов притежава между 3 и 4 милиарда лева. Това го каза Черепа, а той беше един от най-информираните, и уточни, че казаното от него се базира на данни от чужди разузнавания и тези данни той не ги знае само от пресата“, вметна Тодоров.

Към края на разговора той коментира евентуалната съдба на изгнаниците Цветан Василев и Васил Божков:

„Тяхното положение в някаква степен ще се облекчи, но няма да дочакат оправдаване, защото те не го заслужават. Фактът, че един по-голям престъпник от тях ги низвергна не значи, че те не са престъпници. Те, и двамата, в много голяма степен са нарушавали българските закони и това е абсолютен факт, който не може да се промени. До г-н Цветан Василев могат и трябва да да застанат и другите хора, които съсипаха КТБ, а до Божков трябва да застанат и другите хора, които се облажваха от незаконен хазарт, неплащане на данъци и т.н.“.

„Ако тези млади момчета (б.р. новите управленци на България) наистина искат да успеят, те първо и единствено трябва да осигурят прилагането на закона по един и същи начин за всички. Цветан Василев и Васил Божков дори да са били жертви на предния режим, не бива техните престъпления да бъдат прикривани под тезгяха. Всеки един трябва да плаща за собствените си грешки“, завърши писателят Калин Тодоров.

Целия разговор можете да проследите във видеото:

Автор: Лили Маринкова

Източник: Fakti.bg

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от МВР. На електронен адрес във висшето...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени? Статията акцентира върху това как...

Един от възможните служебни премиери подаде оставка

Един от възможните варианти за служебен премиер - заместник-омбудсман Елена Чернева-Маркова, подава оставка. Това стана ясно, след като от председателя на парламента Росен Желязков, който...

Александър Сано е водещият на „Островът на 100-те гривни“ 

Актьорът Александър Сано е водещият на новото приключенско риалити „Островът на 100-те гривни“, което ще завладее тази есен зрителите на bTV. На едно от...

Вижте още