„Червеният таралеж“ в гащите на новата правителствена коалицията

Най-четени

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт...

Коалицията винаги е била неудобно нещо. Даже в белите държави, където политическата класа е от сой, а народът не се води по акъла на андрешковци и антиваксъри.

Коалиционното управление е като кучешки впряг, в който до хъски може да се наредят болонка и пинчер. От напън за общи усилия на несъвместими партньори вероятно се е родила и поговорката за орела, рака и щуката.

Червен таралеж в гащите на коалициятаНовиниИнформация

Нинова яхна кон, но зевзеците в социалните мрежи я качиха на коза заради особеностите на характера ѝ

Всичко това вече изпитаха на гърба си Кирил Петков и Асен Василев, нагърбили се с мисията да сглобят власт по западен тертип в балканските ширини. Те вероятно ще берат още много ядове, докато се опитват да оправят държавата. Дотук обаче безспорното задно колело на коалицията е Корнелия Нинова.

От първия ден след вота на 14 ноември тя упорито лази по нервите на партньорите. Наперилата се като Снежанка след дълъг сън в опозиция соцлидерка вижда около себе си само джуджета. Нищо че БСП едва не се смъкна до пета сила на последния вот и по неволя беше преглътната от партиите на протеста като съюзник.

По време на онлайн преговорите по основните 18 теми на бъдещото управление четата червени експерти упорито биеше тъпана с бомбастични предложения.
”Безплатно“ се носеше като ехо, въпреки ясната сметка, че всичко без пари за някого ще се плати от останалите.

Дивият популизъм накара дори доайенът на последните два парламента Мика Зайкова да скастри социалистите, че все пак офертите им трябва да се вместят в бюджета на България, а не на САЩ. Пропагандната цел на БСП обаче беше изпълнена. Всички чуха и видяха колко много и щедро предлага екипът на Нинова.

Тя се погрижи и да покаже как върти на малкия си пръст харвардци. Първо пусна снимка как Петков клечи в кабинета ѝ, а после привика двамата с Василев в полунощ на ”Позитано· , оставяйки информацията да стигне до медиите.
От изтекли мейли и реплики стана ясно, че четирите партии са бързали споразумението между тях
да изпревари клетвата в новия парламент. Както и като негов шеф да се изредят представители на ПП, БСП, ИТН и ДБ. А честта първа да седне в стола на председател да се предложи на Нинова. Идеята обаче явно не ѝ допадна, защото тя я направи на пух и прах публично. Поставяйки в
доста неловко положение съюзниците си.

Зад кадър останаха яростните напъни на ”Позитано“ да не допусне служебни министри да минат в редовния кабинет.
Обяснението е във вече трудно скриваната неприязън на Нинова към новия стар президент, който е далеч по-харесван от нея в партията ѝ.
Междувременно дебатите около структурата на бъдещото правителство се оказаха много по-малък проблем от търсенето на най-подходящия пост за Корнелия. Стана ясно, че не ѝ харесват заглавието и ресорите на повереното ѝ министерство, наред с вицепремиерския стол. Затова Кирил Петков публично беше скастрен, веднъж пред репортери, а после и във Фейсбук.
След дълги преговори коалицията вече изглеждаше опечена в сряда вечер.
Сутринта на следващия ден обаче соцлидерът в оставка пак дръпна спирачката.
Оказа се, че от БСП имат претенции към ”пакета законодателни мерки в социалната сфера“ , любимата червена дъвка.

Така на пожар в парламента притичаха лидерите на четирите партии. За да стане ясно, че всички ще трябва да изчакат червения пленум в петък, преди да се положат заветните парафи. Ако на Корнелия не ѝ хрумне нещо друго дотогава.

Харвардското възпитание явно пречи на Петков и Василев да кажат какво мислят за номерата на червената лидерка.

”На маймуни ни направи“, сигурно скоро ще чуем обаче от сценаристите на Слави, които са по-зле с обноските. Отделен въпрос е какво от всички социални обещания на БСП ще се случат при задаващото се управление. Което май ще даде ляв мигач, но ще завие надясно. С други думи,
цялата пара, която Нинова вдига при стъкмяването на коалицията, май ще отиде в свирката.

Разбира се, никой не отрича упоритостта, с която шефката на БСП устоя години наред на всички изкушения да съгреши с ГЕРБ и ДПС, получавайки място до баницата на властта. Сега обаче, когато се гради сложната комбинация от 4 партии, са нужни съвсем други качества. Различни от инат и твърдоглавие, както и прекалено самочувствие на най-отракана кака в политическите интриги.

”Многото промени в движение в преговорите са знак на присъствие на Корнелия Нинова в историята“, иронично коментира социологът Андрей Райчев. Истината е, че соцлидерът в оставка държи да е първа цигулка в совалките около бъдещото правителство, водена от една задна мисъл.

А тя е как да опази шефския пост в БСП, след като стопи червения електорат от 980 000 до 260 000 гласа, а депутатите се свиха от 80 до 26.

”Наш’та Корни не само върна партията във властта, но и командва парада в коалицията.“

Това вероятно трябва да кажат верните другари на червения конгрес през януари. И да предложат Нинова да продължи да води топящата се като ланския сняг партия.
А дотогава жална майка на коалицията, озовала се с таралеж в гащите.

Автор: Васко Вълчев

Източник: „Марица“

 

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо Пеев. Това показват резултатите от...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт и различни организации и медии...

Вижте как туроператор ви скубе, без да подозирате

"БОНУС пакет МАКСИМАЛНА СИГУРНОСТ" в случай на смърт на пътуващия е включил туроператор в офертата си за организирано туристическо пътуване. Това съобщи в ефира...

Тихомир Безлов: Може и да не бъдат приети окончателно промените в Закона за хазарта

Рекламата на хазарт е забранена и в момента, но регулаторите пренебрегват това. Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията във...

Вижте още