Новата управленска коалиция – или как Радев феотдализира властта

Най-четени

Защо българската армия е най-слабо въоръжена в региона и кой е виновен?

В момента българската армия е шеста по сила на Балканите, показват данни от специализирания сайт Global Firepower (GFP). Преди...

Татяна Дончева с прогноза: Чакат ни нови избори след Нова година

Провалът на преговорите за съставяне на кабинет беше закономерен с оглед на състава на парламента и съотношението на гласовете....

Истината за безчинствата на Радостин Василев в Спортното министерство вече изплуват

След месеци на безобразия в Министерство на спорта от страна на бившия министър Радостин Василев и съсипване работата на...

Управляваща коалиция ще е петорна и ще бъде по формулата 4:4:4:4:3, а не както беше обявено до тази сутрин 8:4:4:3. (б.р По-късно стана ясно, че формулата ще е 10:4:4:3.)  Тази теза разви в предаването „Тази сутрин“по БТВ журналистът Валерия Велева.

РАДЕВ С ЧЕТИРИМА МИНИСТРИ

И се аргументира – в бъдещото правителство, според договорките към този момент, Радев ще има четирима свои министри: Кирил Петков, Асен Василев, Бойко Рашков и Стефан Янев – който най-вероятно ще оглави МО. И четиримата са ярки представители на президентската институция и те ще бъдат директната връзка между държавия глава и редовния кабинет, което досега не сме наблюдавали.
Това прави президентът активен участник в изпълнителната власт, което конституцията не позволява. Сянката Радев ляга тежко върху кабинета „Петков“ и това ще бъде проблем както за бъдещия министър-председател, така и за президента .

БЕЗ ОБЩО КОАЛИЦИОННО СПОРАЗУМЕНИЕ

Велева обърна внимание и на още един факт, оповестен от Кирил Петков – четирите партии няма да подпишат общо коалиционно споразумение, което е обичайна практика. Вместо това мандатоносителят ПП ще подпише двустранни споразумения с останалите три партии от коалициата – БСП, ИТН и ДБ. Засега няма обяснение защо се стига до такава формула – дали защото от ДБ не искат подписите им да стоят на един лист задено с техния политически опонент БСП. Това би било странно, след като стана известно, че от ДП са били готови да подкрепят лидера на БСП Корнелия Нинова за председател на парламента.

Какъвто и да е мотивът, той издава някакво скрито недоверие между субектите на коалицията, което впоследствие може да предизвика нестабилност, още повече, че тези четири партии са несъвместими идейно и идеологически.

ФЕОДАЛИЗАЦИЯ НА ВЛАСТТА

Недоумение буди и решението всяка партия сама да отговаря за министерствата, които има по квотното коалицинно разпределине, подчерта Велева. Това е вид феодализация на властта. Все едно се дават министерствата под аренда на партиите, което е много опасно. Липсва вътрешният контрол, прекъсва се връзката с останалите структури на управлението. Обичайната практика в такива случаи е, ако министърът е от една партия, заместниците му да са от друга.

Създаването на вид партийни губернии в изпълнителната власт, което ще се случи при тази четворна коалиция, в даден критичен момент няма как да не предизвика взрив на национално ниво. Качественото управление изисква коопериране на политиките, а не всяка партия да си е със собствено министерство и да не се интересува от ресора на другите участници в коалицията.

ПП ще има специален вицепремиер по ефективно управление с цяло министрество. Ефективното управление не трябва ли да бъде основен елемент на всички министерство и сруктури на властта, попита Велева и се учиди какво ще прави цяло министерство по тази тема, за да си оправдае заплатите.

ОТ КАКЪВ ЗОР МИНИСТЕРСТВО НА ЕКОЛОГИЯТА И МИНИСТЕРСТВО НА КЛИМАТА?

Учудващо е, че ДБ ще имат две сходни министерства – на екологията и на климата. Какво ще прави това българско министерства на климата? Или просто се създава управленста структура за даден „наш“ човек, попита Велева. Това означава нов щат, нова администрация, нов бюджетен харчлък, при това абсолютно безсмислен.

По същия начин се налага усещането за създаването на две нови министерства от бившето министерство на икономиката – министeрство на икономиката и индустрията и министерство на иновациите и растежа, които се поделят между БСП и ПП. Едва ли това парцелиране на квотен принцип ще получи широко обществено доверие – все пак това означава пилеене на обществен ресурс.

България няма нужда от раздуване на министерски щатове, а оптимизиране на управлението, което би могло да бъде гарант за промени.

КОЙ И КАК ЩЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ

Към този момент няма яснота за политиките, които са договорени от лидерите на партиите в коалицията и по какъв начин те ще бъдат прокарвани. Липсва обединителният елемент.

Липсва и отговор на въпроса за отговорността – пред кого  и как ще носят отговорност Кирил Петков и Асен Василев, ако се провалят. Те нямат партия, не се отчитат пред никого. Двамата взимат еднолични решения, които касаят цялата държава и които често пъти се базират на нестабилни техни представи за държавното управление.

Развръзката предстои. Кабинет ще има, подчерта Велева, и действията му ще се гледат под лупа от цялото общество, заради високите очаквания за прозрачност, почтеност и професионализъм, които наложиха Кирил Петков и Асен Василев.

Автор: Валерия Велева

Източник: „Епицентър.бг“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Защо българската армия е най-слабо въоръжена в региона и кой е виновен?

В момента българската армия е шеста по сила на Балканите, показват данни от специализирания сайт Global Firepower (GFP). Преди...

Татяна Дончева с прогноза: Чакат ни нови избори след Нова година

Провалът на преговорите за съставяне на кабинет беше закономерен с оглед на състава на парламента и съотношението на гласовете. Това заяви в студиото на...

Истината за безчинствата на Радостин Василев в Спортното министерство вече изплуват

След месеци на безобразия в Министерство на спорта от страна на бившия министър Радостин Василев и съсипване работата на голяма част федерациите, най-после истината...

„Черната страна“ на Зеленски – връзки с олигарси, офшорни схеми, забранени филми и мръсни тайни

Връзки с олигарси, офшорни схеми, забранен за показване филм - в материал, публикуван от вестник Die Welt, авторите на новата биография на Владимир Зеленски, Стивън...

Мика Зайкова: Няма как да сключиш дългосрочен договор с Америка, ако нямаше терминал и станция, която превръща течния газ в газ

Вече седмица граждани протестират срещу подновяването на доставките на газ от "Газпром". Всичко това се случва на фона на заседанията на създадения от служебното правителство...

Вижте още